Η Huawei επιστρέφει στην κορυφή της κινεζικής αγοράς smartphone, επανακτώντας μετά από τέσσερα χρόνια την πρώτη θέση σε πωλήσεις στη χώρα. Πρόκειται για έναν σημαντικό σταθμό στην πορεία της εταιρείας, η οποία είχε βρεθεί στο περιθώριο του ανταγωνισμού λόγω των διεθνών περιορισμών και των κυρώσεων που της είχαν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια. Η ανάκαμψή της καταγράφεται σε μια περίοδο γενικότερης κάμψης για την αγορά, με τις συνολικές αποστολές smartphone στην Κίνα να παρουσιάζουν μείωση κατά 4% το δεύτερο τρίμηνο του 2025.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία αναλύσεων IDC, η Huawei κατέκτησε μερίδιο 18,1% της αγοράς, αποστέλλοντας 12,5 εκατομμύρια συσκευές. Κομβικός παράγοντας για την επαναφορά της στην πρώτη θέση θεωρείται η κυκλοφορία της νέας ναυαρχίδας της, της σειράς Pura 80, η οποία φαίνεται να έχει κερδίσει την προτίμηση του κινεζικού καταναλωτικού κοινού.
Η ανάκαμψη της Huawei δεν έρχεται μόνο ως προσωπική επιτυχία της εταιρείας, αλλά και ως αντανάκλαση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι βασικοί ανταγωνιστές της. Η Vivo, που βρισκόταν στην κορυφή μέχρι πρόσφατα, υποχώρησε στη δεύτερη θέση με μερίδιο 17,3% και πτώση αποστολών της τάξης του 10,1%. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Oppo, με μερίδιο 15,5% και μείωση αποστολών κατά 5%. Η μόνη εταιρεία που παρουσίασε αύξηση ήταν η Xiaomi, η οποία σημείωσε άνοδο 3,4% στις αποστολές της, φτάνοντας μερίδιο 15,1% και καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση.

Η Apple από την πλευρά της φαίνεται να χάνει σταθερά έδαφος στην κινεζική αγορά. Η αμερικανική εταιρεία έπεσε στην πέμπτη θέση, με μερίδιο 13,9% και μείωση αποστολών iPhone κατά 1,3%. Παρότι το ποσοστό πτώσης δεν είναι μεγάλο, η υποχώρηση αυτή σηματοδοτεί τη συνεχιζόμενη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Apple απέναντι στον εντεινόμενο ανταγωνισμό από κινεζικές εταιρείες που προσφέρουν ισχυρές προτάσεις σε ελκυστικότερα επίπεδα τιμών.
Η επάνοδος της Huawei στην κορυφή της εγχώριας αγοράς αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα ανθεκτικότητας, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το εύρος των εμποδίων που είχε να ξεπεράσει. Οι κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ την είχαν αποκόψει από κρίσιμες τεχνολογίες, όπως οι επεξεργαστές προηγμένης τεχνολογίας και το λειτουργικό σύστημα Android της Google. Ωστόσο, η εταιρεία κατάφερε να επιβιώσει, να ανασυνταχθεί και τελικά να επιστρέψει δυναμικά στην πρώτη γραμμή του ανταγωνισμού.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως η ανθεκτικότητα της Huawei δεν είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της επιχειρηματικής στρατηγικής της, αλλά και της πολιτικής στήριξης που έχει λάβει σε κρατικό επίπεδο. Η κινεζική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Huawei όχι απλώς ως έναν τεχνολογικό κολοσσό, αλλά ως στρατηγικό πυλώνα για την τεχνολογική της ανεξαρτησία και ανάπτυξη. Μέσω χρηματοδότησης, προμηθευτικής στήριξης και ευνοϊκών πολιτικών, εξασφάλισε την επιβίωση της εταιρείας σε μια κρίσιμη περίοδο.
[via]