Meta: Συμφώνησε να πληρώσει $725 εκατ. για το σκάνδαλο Cambridge Analytica

Το μεγαλύτερο, ίσως, σκάνδαλο στην ιστορία της Meta και αυτό που ουσιαστικά αποτέλεσε την κύρια αφορμή για να χαθεί σε έναν κατά πολύ μεγάλο βαθμό η όποια εμπιστοσύνη στην εταιρεία και στο κοινωνικό δίκτυο Facebook, μπαίνει οριστικά στο χρονοντούλαπο των δικαστικών υποθέσεων και μάλιστα με ένα αρκετά «φιλικό» τρόπο για την εταιρεία.

Ο λόγος, φυσικά, για το σκάνδαλο Cambridge Analytica που μας απασχόλησε ιδιαίτερα το 2018, διότι αποκαλύφθηκε πως το Facebook μοιράζοταν προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών με την εταιρεία αναλύσεων, τα οποία μάζευε μέσα από ένα φαινομενικά αθώο κουίζ (το This Is Your Digital Life). Το σκάνδαλο τράβηξε το ενδιαφέρον των αρχών όχι τόσο για την συγκεκριμένη χρήση των δεδομένων, όσο για το γεγονός ότι η γενικότερη πολιτική της Meta ήταν ιδιαίτερα χαλαρή σε ό,τι αφορά την προστασία της ιδιωτικότητας, αλλά και για τον ρόλο της Cambridge Analytica στην προεκλογική καμπάνια του προέδρου Donald Trump το 2016.

Στους μήνες που ακολούθησαν έγιναν μαζικές έρευνες και αγωγές κατά της Meta, με αρκετούς αναλυτές να πιστεύουν τότε πως θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οριστική κατάρρευση της εταιρείας. Παρόλα αυτά, ο τελικός συμβιβασμός που ανακοινώθηκε πρόσφατα είναι μάλλον χάδι για τη Meta, καθώς συμφώνησε να πληρώσει $725 εκατομμύρια για να κλείσει η ομαδική αγωγή. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι εκκρεμεί η έγκριση από το Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια, αν και θεωρείται τυπική στο σημείο που φτάσαμε.

Εδώ να αναφέρουμε ότι στον συμβιβασμό λήφθηκε υπόψιν ότι «η Meta έχει αλλάξει ριζικά την πολιτική διαμοιρασμού δεδομένων και πλέον δεν τα. μοιράζεται με τρίτους»…

[via]

Loading