Πέθανε ο Michael Hart, εφευρέτης του eBook και ιδρυτής του Project Gutenberg

Μία από τις σημαντικότερες μορφές στο χώρο της τεχνολογίας, αλλά και στο χώρο των εκδόσεων, ο Michael Hart, πέθανε σε ηλικία 64 ετών.

Michael Hart

Ο Hart θεωρείται ο εφευρέτης του πρώτου eBook πριν από 40 χρόνια (!), το οποίο φυσικά δεν έχει καμία σχέση με αυτά που έχουμε στη διάθεση μας σήμερα, αλλά αποτέλεσε το πρώτο βήμα και οδήγησε στην ίδρυση του Project Gutenberg από τον ίδιο.

Η ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό του Hart όταν φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο του Illinois στις αρχές των ’70s, όπου είχε πρόσβαση σε υπολογιστή και έψαχνε τρόπο να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία, αλλά το “λαμπάκι” άναψε σε μια ανύποπτη στιγμή:

“Σταμάτησα σε ένα τοπικό μανάβικο, την περίοδο που γιορτάζαμε τα 200 χρόνια Ανεξαρτησίας, και είχαν τοποθετήσει ψεύτικα ιστορικά έγγραφα ανάμεσα στα λαχανικά. Έτσι, όταν έψαξα στο σακίδιο μου για να φάω κάτι, βρήκα τη Διακύρηξη της Ανεξαρτησίας και μου ήρθε η ιδέα. Θα έπρεπε να κάνω κάτι με τον υπολογιστή που θα ήταν πιο σημαντικό από μια εκτύπωση της Διακύρηξης, κάτι που θα υπήρχε και μετά από 100 χρόνια, αλλά δε μου ερχόταν τίποτα. Έτσι γεννήθηκε το Project Gutenberg.”

Έτσι, με αφορμή την εθνική εορτή των ΗΠΑ, γεννήθηκε η online βιβλιοθήκη Project Gutenberg, με περισσότερα από 36.000 βιβλία, τα οποία διατίθενται δωρεάν χωρίς να απαιτούνται δικαιώματα!

Ως αποχαιρετισμό, στην ιστοσελίδα Project Gutenberg αναρτήθηκε η νεκρολογία του Dr. Gregory B.Newby:

“Ο Michael S. Hart άφησε το στίγμα του στον κόσμο. Η εφεύρεση του ηλεκτρονικού βιβλίου δεν είναι απλά μια τεχνολογική καινοτομία ή προάγγελος των όσων βλέπουμε σήμερα. Πάνω απ’ όλα είναι ένας αποτελεσματικός και αποδοτικός τρόπος για να διαδοθούν δωρεάν τα γράμματα. Η πρόσβαση στα ebooks μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες για μόρφωση. Η μόρφωση και η παιδεία γεννούν ευκαιρίες. Ο Michael θα μνημονεύεται ως ένας αγαπητός φίλος, που θυσίασε την προσωπική πολυτέλεια για να αγωνιστεί για την παιδεία, τα δικαιώματα και το γενικότερο καλό της κοινωνίας”

[πηγή Gizmodo]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Misc and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.