Η Microsoft ξέχασε να αναβαθμίσει ένα στοιχείο του Windows εδώ και...30 χρόνια

Πριν από σχεδόν 30 χρόνια, στα κεντρικά γραφεία της Microsoft στο Redmond, ένας προγραμματιστής έγραψε έναν κώδικα για ένα παράθυρο διαλόγου. Το πλαίσιο υποτίθεται ότι θα ήταν μόνο προσωρινό, οπότε δεν ανησυχούσε που ήταν πολύ βασικό. Μόνο που κανείς δεν πρόλαβε ποτέ να το αλλάξει και παραμένει το ίδιο μέχρι σήμερα στο Windows 11, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα The Verge.

Ο Dave Plummer, ένας πρώην προγραμματιστής της Microsoft, αφηγήθηκε την ενδιαφέρουσα ιστορία του πώς δημιουργήθηκε το πλαίσιο διαλόγου Format drive (Μορφοποίηση μονάδας δίσκου) πριν από τόσα χρόνια σε μια δημοσίευση στο X το Σαββατοκύριακο.

Μεταφέραμε τα δισεκατομμύρια γραμμές κώδικα από το περιβάλλον εργασίας χρήστη του Windows 95 στο NT, και το Format ήταν ένας από εκείνους τους τομείς όπου τα Windows NT ήταν αρκετά διαφορετικά από τα Windows 95 και έπρεπε να δημιουργήσουμε κάποιο προσαρμοσμένο UI. Πήρα ένα κομμάτι χαρτί και έγραψα όλες τις ρυθμίσεις και τις επιλογές που μπορούσατε να κάνετε σε σχέση με τη μορφοποίηση ενός δίσκου, όπως σύστημα αρχείων, ετικέτα, μέγεθος συστάδας, συμπίεση, κρυπτογράφηση και ούτω καθεξής.

Στη συνέχεια, ο Plummer δημιούργησε ένα βασικό UI το οποίο πρόσθεσε στην κωδικοποιημένη βάση του Windows NT ως προσωρινή λύση "μέχρι να προκύψει ένα κομψοτερο UI". Αυτή η βελτίωση του UI δεν ήρθε ποτέ, και σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, η προσωρινή λύση του Plummer χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στο Windows 11.

Αν αναρωτιέστε γιατί το μέγεθος μορφοποίησης δίσκου FAT στο Windows περιορίζεται σε μόλις 32 GB, αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει και στον Plummer. Η μορφοποίηση FAT υποστηρίζει στην πραγματικότητα δίσκους έως και 2TB, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα third-party εργαλείο στο Windows για να δημιουργήσετε αυτόν τον δίσκο, ακόμη και αν το λειτουργικό σύστημα της Microsoft διαβάζει σωστά αυτούς τους μεγαλύτερους δίσκους FAT.

Παρά τις αρκετές αναθεωρήσεις στο UI του Windows, η Microsoft δεν έχει αγγίξει το παράθυρο διαλόγου Format από την εισαγωγή του στο Windows NT πριν από τόσα χρόνια.

Loading