Microsoft: Σεβόμαστε Sony και Nintendo, αλλά ο πραγματικός ανταγωνισμός είναι η Google και η Amazon!

Με την έλευση της νέας δεκαετίας θα μπούμε για τα καλά πλέον σε μια νέα εποχή για τον χώρο του gaming, μιας και θα υποδεχτούμε στο τέλος του έτους τα PlayStation 5 και Xbox Series X. Η μεγάλη αλλαγή, όμως, δεν θα αφορά αποκλειστικά τη νέα γενιά των δύο παραδοσιακών μονομάχων, αλλά τις συνδρομητικές υπηρεσίες game streaming που θεωρητικά σε κάποια στιγμή θα εξαλείψουν την ανάγκη για ισχυρό hardware και θα βασίζονται κυρίως στην ταχύτητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο επικεφαλής του τμήματος Xbox, κ. Phil Spencer, δηλώνει την ιστοσελίδα Protocol από τώρα πως δεν βλέπει τις Sony και Nintendo ως κύριους ανταγωνιστές για τη Microsoft στο κοντινό μέλλον, αλλά τις Google και Amazon λόγω των cloud υποδομών και υπηρεσιών τους (βλ. Stadia).

Όταν μιλάμε για τη Nintendo και τη Sony, έχουμε τεράστιο σεβασμό και για τις δύο, αλλά βλέπουμε ως κύριους ανταγωνιστές μας τις Google και Amazon στο κοντινό μέλλον. Δεν το λέω με ασέβεια για τις Nintendo και Sony, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι οι παραδοσιακές δυνάμεις του gaming βρίσκονται έξω από τον χορό. Υπόθετων ότι θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να φτιάξουν το δικό τους Azure, αλλά μη ξεχνάτε ότι εμείς (σ.σ. η Microsoft) επενδύσαμε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στις τεχνολογίες cloud τα τελευταία χρόνια.
Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να μπούμε σε ένα πόλεμο για τα format με αυτούς (σ.σ. εννοεί Nintendo και Sony) τη στιγμή που η Amazon και η Google εστιάζουν στο πως να φέρουν το gaming στα χέρια 7 δισεκατομμυρίων χρηστών σε όλο τον κόσμο. Στην τελική, αυτός είναι ο απόλυτος στόχος.

Αντιλαμβάνετε ότι ο κ. Spencer αναφέρεται στην cloud computing πλατφόρμα Microsoft Azure, επάνω στην οποία βασίζονται χιλιάδες εταιρείες και φυσικά η δική της game streaming υπηρεσία Project xCloud. Ουσιαστικά, ο κ. Spencer πιστεύει ότι οι Nintendo και Sony έχουν μείνει πίσω από τις εξελίξεις και θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις για να μπουν στο cloud gaming, αλλά είναι μάλλον αργά δεδομένου ότι οι ανταγωνιστές τους είναι ήδη έτοιμοι.

Το άλλο σημαντικό στοιχείο που κρατάμε από αυτές τις δηλώσεις είναι ότι η Microsoft έχει ρίξει το βάρος στην ανάπτυξη του Project xCloud και δεν μοιάζει να την ενδιαφέρει και τόσο η μάχη των πωλήσεων με τις Sony και Nintendo. Εξάλλου, ο Phil Spencer τόνισε πως είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με τις δύο εταιρείες για να επιτρέψουν το cross-play μεταξύ των παιχνιδοκονσολών τους και όχι μόνο.

Loading