Microsoft και Symantec συνεργάζονται για την καταστολή παγκόσμιας επιχείρησης διαδικτυακών επιθέσεων

Microsoft και Symantec αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την καταστολή μια παγκοσμίου κλίμακας επιχείρησης διαδικτυακών επιθέσεων. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, οι δύο κολοσσοί του software αναγκάστηκαν να κλείσουν μια σειρά από servers που φέρονται να είχαν τον έλεγχο αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων PCs εν αγνοία φυσικά των χρηστών τους.

Πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται το λεγόμενο Bamital botnet, σχεδιασμένο να παραβιάζει τους υπολογιστές των θυμάτων του και να ανακατευθύνει τις αναζητήσεις τους σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, δημιουργώντας ψεύτικα clicks και προβολές σε online διαφημίσεις και εξαπατώντας με αυτόν τον τρόπο τις διαφημιστικές εταιρείες. Επιπλέον, το εν λόγω botnet είχε τη δυνατότητα να εγκαθιστά και άλλου είδους κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές των θυμάτων για υποκλοπή δεδομένων και άλλου είδους απάτες.

Μετά το κλείσιμο των servers, κάθε απόπειρα αναζήτησης από μολυσμένο υπολογιστή οδηγεί σε ιστοσελίδα που σχεδίασαν οι δύο εταιρείες και η οποία γνωστοποιεί στο χρήστη τι συμβαίνει με το εξής μήνυμα:

You have reached this website because your computer is very likely to be infected by malware that redirects the results of your search queries. You will receive this notification until you remove the malware from your computer.

Σύμφωνα με τη Microsoft, τα τελευταία δύο χρόνια το Bamital botnet είχε καταφέρει να προσβάλει περισσότερους από 8 εκατομμύρια υπολογιστές!

[via Reuters]

Loading