up_icon
Reviews MSI Laptops

MSI Modern 15 Review: Μια τίμια πρόταση για mainstream laptop

21 Νοεμβρίου 2022 Christos Elpidis

MSI Modern 15 Review: Μια τίμια πρόταση για mainstream laptop

Είναι γεγονός ότι η MSI έχει συνδέσει το όνομα της κυρίως με τον χώρο του gaming και φημίζεται ιδιαίτερα για τα πανίσχυρα gaming laptops που λανσάρει κατά καιρούς. Παρόλα αυτά, η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια στροφή και στις πιο mainstream κατηγορίες προσφέροντας στους χρήστες σοβαρές λύσεις για τις καθημερινές και επαγγελματικές ανάγκες τους.

msi-modern-15-techgear-review-17.jpg

Ένα από τα μοντέλα που ξεχωρίζει για τον all around xαρακτήρα του είναι το MSI Modern 15, το οποίο είχαμε την χαρά να δοκιμάσουμε για ένα διάστημα περίπου δύο εβδομάδων προκειμένου να μοιραστούμε τις απόψεις μας μαζί σας. Πριν ξεκινήσουμε με την παραδοσιακή δομή των review μας να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο απευθύνεται στον μέσο χρήστη που θέλει υψηλή απόδοση για καθημερινές διεργασίες, φορητότητα και καλή αυτονομία (π.χ. φοιτητές, μαθητές, απλοί επαγγελματίες). Επομένως, μην περιμένετε κριτική σε τομείς που θα απασχολούσαν κυρίως τους gamers, τους επαγγελματίες προγραμματιστές και τους γραφίστες.

msi-modern-15-techgear-review-8.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Καταρχάς να σημειώσουμε ότι στο κουτί υπάρχει μόνο το MSI Modern 15 και ο αντάπτορας ισχύος 65W. Με την πρώτη ματιά αντιλαμβάνεσαι ότι η εταιρεία θέλει να κρατήσει τα πράγματα όσο πιο απλά γίνεται. Μία μοναδική απόχρωση Classic Black που αποπνέει σοβαρότητα για χρήση σε κάθε χώρο, με μοναδική «παραφωνία» το εγχαραγμένο logo MSI μέσα στο καπάκι.

msi-modern-15-techgear-review-6.jpg

Ευχάριστο στο μάτι, ακόμα πιο ευχάριστο όταν το κρατάς στα χέρια σου, μιας και είναι αρκετά ελαφρύ (1.7kg) και παραδόξως πολύ ανθεκτικό παρότι όλο το σώμα είναι κατασκευασμένο από πλαστικό υλικό. Η επεξεργασία που έχει γίνει είναι εξαιρετική για να του δώσει αυτόν τον premium χαρακτήρα που θέλεις από το laptop σου, αλλά παρατηρήσαμε πως φαίνονται σχετικά εύκολα οι δαχτυλιές όταν το κρατάς π.χ. για να το ανοίξεις ή να το μεταφέρεις. Καθαρίζει, ωστόσο, πολύ εύκολα.

Μιας και αναφέραμε το άνοιγμα, το καπάκι σηκώνεται πανεύκολα (φτάνει έως τις 180°) με το ένα χέρι και ταυτόχρονα το σύστημα του μεντεσέ ανασηκώνει ελαφρώς το κάτω μέρος για να φέρει σε πιο εργονομική θέση το πληκτρολόγιο, ενώ παράλληλα επιτρέπει να περνά περισσότερος αέρας προκειμένου να ψύχεται ευκολότερα! Έξυπνο design, χωρίς φανφάρες και χωρίς πολύπλοκες υλοποιήσεις.

msi-modern-15-techgear-review-2.jpg

Το πληκτρολόγιο είναι από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει το MSI Modern 15, με σωστές αποστάσεις μεταξύ των πλήκτρων για να γράφεις ταχύτατα χωρίς «ατυχήματα», ευχάριστη αίσθηση και σχεδόν αθόρυβα clicks, διακριτικό λευκό οπισθοφωτισμό (3 εντάσεις) και πλήρες NumPad στην δεξιά πλευρά. Το μοναδικό περίεργο στοιχείο, με βάση τις δικές μας συνήθειες, είναι το δεύτερο κουμπί “enter” στην κάτω δεξιά γωνία που μπορεί να πατήσεις κατά λάθος αν γράφεις γρήγορα. Συνολικά είναι ιδανικό για να γράφεις τις εργασίες σου και μεγάλα κείμενα, ακόμα και τη νύχτα και φυσικά χωρίς να ενοχλείς τους γύρω σου. Εξίσου πολύ ενδιαφέρον και το μεγάλο touchpad που προσφέρει μια ομαλότατη και ταχύτατη εμπειρία χρήσης με άψογη απόκριση.

msi-modern-15-techgear-review-12.jpg

Ακόμη, η οθόνη έρχεται με matte επικάλυψη, σχετικά μικρά bezels στις πλευρές και σχετικά μεγάλα bezels επάνω και κάτω. Στο επάνω μέρος έχει τοποθετηθεί μια HD webcam χωρίς κάποιον μηχανισμό απόκρυψης.

Γυρνώντας το MSI Modern 15 ανάποδα θα δούμε τέσσερα πολύ ανθεκτικά λαστιχένια πατηράκια που το κρατούν απόλυτα σταθερό επάνω στο γραφείο, καμιά 15αρια βίδες για όσους θέλουν να πειραματιστούν με τα σωθικά του και αυτές οι ακανόνιστες γρίλιες που βοηθούν (και αυτές) στην ψύξη.

msi-modern-15-techgear-review-3.jpg

Τέλος, στην αριστερή πλευρά έχουμε υποδοχή φόρτισης, 1x HDMI, 1x USB Type-A 3.2, 1x USB Type-C 3.2 PD (Power Delivery) και audio jack 3.5mm, ενώ στην δεξιά πλευρά 2x USB Type-A 2.0 και 1x microSD.

msi-modern-15-techgear-review-4.jpg

Συνοψίζοντας, το MSI Modern 15 εκπληρώνει άψογα τους στόχους της φορητότητας και της εύκολης χρήσης, αλλά έχουμε μια ένσταση που αφορά την τροφοδοσία και τις υποδοχές. Θεωρούμε εντελώς παρωχημένη την επιλογή στρόγγυλου βύσματος για την φόρτιση, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να παρέχει την ίδια δυνατότητα μέσω της υποδοχής USB-C. Το παράδοξο είναι ότι η μία μόλις υποδοχή USB-C που διαθέτει υποστηρίζει την δυνατότητα φόρτισης! Θα ήταν προτιμότερο να θυσίαζε μία (ή και δύο) υποδοχές USB-A για να προσθέσει περισσότερες USB-C και επίσης περιμέναμε πιο σύγχρονη έκδοση τους ειδικά στην δεξιά πλευρά.

msi-modern-15-techgear-review.jpg

Οθόνη

Το MSI Modern 15 έρχεται με IPS panel 15.6’’ ανάλυσης Full HD (1920 x 1080) με αναλογία εικόνας 16:9, μια τίμια επιλογή για την κατηγορία που προσφέρει μια αξιοπρεπέστατη εμπειρία θέασης ακόμα και υπό γωνία. Η φωτεινότητα είναι μέτρια για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, ωστόσο, μπορείς να την χρησιμοποιείς με άνεση σε φωτεινούς εσωτερικούς χώρους χωρίς να παιδεύεσαι με την κλίση της. Προφανώς δεν μπορείς να περιμένεις το βαθύ μαύρο και τα τρομερά ζωντανά χρώματα των OLED panels, προνόμια που συναντάς σε πολύ πιο ακριβές επιλογές.

msi-modern-15-techgear-review-26.jpg

Από πλευράς χρωμάτων, οι μετρήσεις έδειξαν κάλυψη της χρωματικής γκάμας sRGB περίπου στο 60%, νούμερο αρκετό για την συγκεκριμένη κατηγορία και για τον μέσο χρήστη σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση περιεχομένου, την εργασία σε κειμενογράφους, την περιήγηση στο Διαδίκτυο και σε casual games. Όποιος επιθυμεί κάτι περισσότερο όπως για παράδειγμα κάλυψη της Adobe RGB γκάμας θα πρέπει να ανέβει στην επόμενη κατηγορία. Υπάρχουν κάποια προφίλ που καλιμπράρουν τα χρώματα ανάλογα με την χρήση που επιθυμείς, αλλά δεν παρατηρήσαμε κάποια πραγματικά αξιοσημείωτη διαφορά. Αυτό που έχει την σημασία του, ωστόσο, είναι η εξαιρετική ρύθμιση της φωτεινότητας και το γεγονός ότι μπορείς να δουλεύεις για ώρες επάνω στην οθόνη χωρίς να κουράζονται τα μάτια σου.

msi-modern-15-techgear-review-27.jpg

Hardware - Απόδοση

Το MSI Modern 15 είναι εξοπλισμένο με επεξεργαστή Intel Core i7-1255U 12ης γενιάς, 16GB μνήμη RAM χωρίς δυνατότητα επέκτασης και 512GB αποθηκευτικό χώρο NVMe SSD της Kingston, ο οποίος μπορεί να αντικατασταθεί. Ονομαστικά το hardware είναι αυτό που πρέπει για να διεκπεραιώνει με ευκολία τις διεργασίες και το multitasking ενός μέσου χρήστη.

msi-modern-15-techgear-review-16.jpg

Η συμπεριφορά του συστήματος είναι άψογη όταν κινείσαι σε λογικά πλαίσια και σηκώνει άνετα προγράμματα βασικής επεξεργασίας εικόνας, αναπαραγωγή videos, πληθώρα ταυτόχρονα ανοιχτών εφαρμογών, καθώς και casual games χωρίς να παρατηρείται κάποιο κόλλημα ή άνοδος της θερμοκρασίας σε ενοχλητικό επίπεδο. Εξάλλου, στις πιο δύσκολες καταστάσεις το MSI Modern 15 θερμαίνεται στις πλευρές του πληκτρολογίου και κάτω από την οθόνη, επομένως, τα χέρια σου παραμένουν σε δροσερό μέρος. Εξίσου σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν ακούγεται όταν ζορίζεται.

msi-modern-15-techgear-review-19.jpg

Εκεί που σίγουρα δεν τα καταφέρνει είναι σε πιο απαιτητική επεξεργασία video και στα σοβαρά games, καθώς ο ενσωματωμένος επεξεργαστής γραφικών Intel Xe μπορεί να προσφέρει μια σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με την προηγούμενη τεχνολογία (HD Graphics), αλλά και πάλι δεν μπορεί να σηκώσει το φορτίο. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της δοκιμής μας με το A Plague Tale: Innocence του 2018, το οποίο γονάτισε το MSI Modern 15 από το αρχικό μενού ακόμα και στην low ρύθμιση των γραφικών. Επαναλαμβάνουμε, ωστόσο, ότι το συγκεκριμένο laptop ΔΕΝ προορίζεται για gaming.

Στα υπόλοιπα κρατάμε την αξιοπρεπή λειτουργία της HD webcam και την αρκετά καλή αυτονομία του για το μέγεθος της μπαταρίας του (39.3Whr), μιας και μπορείς να πιάσεις σχεδόν 7 ώρες περιήγησης στο Internet. Η πλήρης φόρτιση ολοκληρώνεται σε περίπου 90 λεπτά, χρόνος επίσης τίμιος για την κατηγορία.

msi-modern-15-techgear-review-10.jpg

Τι θα θέλαμε; Θα μπορούσε να έχει τοποθετηθεί αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων ή έστω αισθητήρας IR για βιομετρικό ξεκλείδωμα μέσω της λειτουργίας Windows Hello, όπως και καλύτερα ηχεία ειδικά στο θέμα του μπάσου. Τα 2x ηχεία ισχύος 2W (ένα σε κάθε πλευρά) είναι καλά για τηλεδιασκέψεις και κλήσεις σε μικρούς χώρους, όχι όμως για την αναπαραγωγή μουσικής ή την παρακολούθηση ταινίας.

Προτού κλείσουμε να αναφέρουμε ότι στο MSI Modern 15 υπάρχει προεγκατεστημένο το κέντρο ελέγχου MSI Center Pro που σου δίνει άμεση πρόσβαση σε πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τον υπολογιστή σου και στα διαφορετικά προφίλ λειτουργίας.

msi-modern-15-techgear-review-24.jpg

Επίλογος

Το MSI Modern 15 απευθύνεται στον μέσο επαγγελματία και τους casual χρήστες. Προσφέρει όμορφο design, καλή απόδοση, αξιόλογη αυτονομία σε ένα ελαφρύ πακέτο που μεταφέρεται εύκολα οπουδήποτε. Η τιμή του, πάντως, θα μπορούσε να είναι και λίγο χαμηλότερη από τα περίπου €1000 που ζητά η εταιρεία.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το MSI Modern 15 από εδώ.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10+ χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

Jagged Alliance 3 Review: Εγγυημένη διασκέδαση για τους λάτρεις των tactical turn-based παιχνιδιών

21 Σεπτεμβρίου 2023 Christos Elpidis

Μία από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες για τους λάτρεις των tactical turn-based παιχνιδιών στρατηγικής τη φετινή χρονιά είναι αυτή του Jagged Alliance 3 που είναι διαθέσιμο από τον περασμένο Ιούλιο για Windows ...

Sony Xperia 10 V Review: Με τον δικό του χαρακτήρα και ξεκάθαρα πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα

20 Σεπτεμβρίου 2023 Christos Elpidis

Κάθε φορά που έρχεται η ώρα να δοκιμάσουμε κάποιο smartphone της Sony είμαστε ήδη προετοιμασμένοι για αυτά που θα δούμε, καθώς η εταιρεία δεν δείχνει καμία διάθεση να αλλάξει πολιτική στον τρόπο με τον οποίο ...

Reolink TrackMix Review: Μια εξαιρετική κάμερα ασφαλείας για κάθε εξωτερικό χώρο

20 Αυγούστου 2023 Christos Elpidis

Είχαμε αρκετό καιρό να πιάσουμε στα χέρια μας κάποια νέα κάμερα ασφαλείας από τη Reolink, η οποία πριν από μερικά χρόνια ήταν απλά μια ανερχόμενη εταιρεία που ξεχώρισε, ωστόσο, από την πρώτη στιγμή για τις ...

Samsung Galaxy Z Flip5 Review: Άλματα μπροστά, αλλά και άλυτα ζητήματα

18 Αυγούστου 2023 Christos Elpidis

Αφότου είδαμε το Samsung Galaxy Z Fold5 που προορίζεται για τον επαγγελματία power user, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για το clamshell foldable της εταιρείας που είναι πιο προσιτό και αρκετά πιο ανανεωμένο σε ...

Samsung Galaxy Z Fold5 Review: Μερικές πινελιές μακριά από την τελειότητα!

18 Αυγούστου 2023 Christos Elpidis

Η άνθιση στην κατηγορία των foldables δεν θα μπορούσε να επέλθει χωρίς κάποιος από τους κατασκευαστές να κάνει το πρώτο βήμα και ήταν η Samsung αυτή που πήρε πρώτη το ρίσκο να ξεκλειδώσει την κατηγορία πριν από...

Redmi Watch 3 και Redmi Buds 4 Review: Προσιτές λύσεις για αρχάριους χρήστες

10 Ιουλίου 2023 Christos Elpidis

Εκτός από τα εξαιρετικά value-for-money smartphones της, όπως το Redmi Note 12 Pro+ που είδαμε αναλυτικά πρόσφατα, η Redmi έχει να επιδείξει ένα πλούσιο κατάλογο συσκευών που απλώνονται σε όλες τις κατηγορίες ...

Logitech MX Keys S και MX Anywhere 3S Review: Επιλογές από το πάνω ράφι

10 Ιουλίου 2023 Christos Elpidis

Η δημοφιλής σειρά Master Series (ή MX) της Logitech εμπλουτίστηκε πρόσφατα με δύο νέα προϊόντα, ένα πληκτρολόγιο και ένα compact mouse, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσους θέλουν να ...

SteelSeries Arctis Nova Pro Review: Ένα μεγάλο «ναι» για το gaming

26 Ιουνίου 2023 Christos Elpidis

Αν και οι περισσότεροι χρήστες έχουν στραφεί στις ασύρματες λύσεις ακουστικών για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ό,τι αφορά το gaming και την αναπαραγωγή μουσικής, εξακολουθεί να υπάρχει κοινό που ενδιαφέρεται...

Diablo IV Review: Μια επική περιπέτεια στο Sanctuary

21 Ιουνίου 2023 Christos Elpidis

Έφτασε και πάλι ο καιρός να παίξουμε ένα νέο Diablo και όπως ήταν λογικό, η προσμονή μας ήταν τεράστια, όπως και οι προσδοκίες μας μετά τις εξαγγελίες της Blizzard για στροφή στην ζοφερή ατμόσφαιρα του Diablo ...

Anniversary Wonder Boy Collection Review: Η απόλυτη συλλογή για τους λάτρεις της σειράς

14 Ιουνίου 2023 Christos Elpidis

Έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του Wonder Boy Collection από τις ININ Games, Strictly Limited Games και Bliss Brain, έχουμε στην διάθεση μας μια ακόμα πιο ενισχυμένη συλλογή που κυκλοφορεί με τον τίτλο ...

Loader
please wait
techgear_icon