NASA: Η Astrobotic θα μεταφέρει το VIPER rover στη Σελήνη

Οι εποχές που η NASA βασιζόταν σχεδόν αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις για να υλοποιήσει τα projects της έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ συνεργάζεται ολοένα και πιο συχνά με ιδιωτικές εταιρείες για να προχωρήσει τα σχέδια της, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της SpaceX για τη μεταφορά εξοπλισμού και αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Αυτή τη φορά, η NASA ανακοίνωσε την ανάθεση της μεταφοράς του νέου rover της στη Σελήνη στην Astrobotic, με ένα συμβόλαιο ύψους $199.5 εκατ. Το VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) θα μεταφερθεί από την εταιρεία στη Σελήνη το 2022 με σκοπό να αναζητήσει πάγο στην επιφάνεια του δορυφόρου της Γης προτού πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη επανδρωμένη αποστολή Artemis. Στόχος είναι να παραμείνει εκεί για περίπου 100 ημέρες και να συλλέξει δεδομένα για να δημιουργηθούν χάρτες που θα υποδεικνύουν τα σημεία όπου υπάρχει πάγος.

Η ανάθεση του έργου στην Astrobotic έγινε μέσα από το πρόγραμμα CLPS (Commercial Lunar Payload Services) της NASA, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για τις συνεργασίες με ιδιωτικές εταιρείες όπως οι SpaceX, Blue Origin, Ceres Robotics, Tyvak Nano-Satellite Systems και Sierra Nevada Corporation. Η στροφή, πάντως, της NASA στους ιδιώτες έχει βρει υποστηρικτές και πολέμιους, με τους πρώτους να επικροτούν τη σημαντική μείωση στα κόστη και τους δεύτερους να θεωρούν ότι επηρεάζουν σημαντικά τις επιστημονικές έρευνες ανάλογα με την ατζέντα τους.

Από την πλευρά της, η NASA θεωρεί πως η αγαστή συνεργασία με τις ιδιωτικές εταιρείες θα επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες εξερεύνησης του Διαστήματος και ειδικότερα στην προκειμένη περίπτωση της Σελήνης, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την αποστολή Artemis το 2024.

[NASA]

Loading