Η NASA ανακάλυψε κοιτάσματα γυαλιού στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη και αναζητά ίχνη ζωής

nasa_glass_on_mars

Το διαστημικό σκάφος MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) της NASA εντόπισε κοιτάσματα γυαλιού σε κρατήρες του πλανήτη Άρη, τα οποία σχηματίστηκαν λόγω ανάπτυξης μεγάλης θερμοκρασίας μετά από κάποια βίαια πρόσκρουση και ίσως περιέχουν πληροφορίες σχετικά με την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στο παρελθόν στον κόκκινο πλανήτη.

Η πεποίθηση ότι μπορεί να βρουν αποδείξεις για ζωή προέρχεται από πρόσφατη έρευνα του Peter Schultz (Brown University), ο οποίος ανακάλυψε οργανικά μόρια και φυτική ύλη ενσωματωμένα σε κομμάτια γυαλιού που σχηματίστηκαν από πρόσκρουση που συνέβη στην Αργεντινή πριν από εκατομμύρια χρόνια. Επομένως, ελπίζουν ότι τα κοιτάσματα γυαλιού θα έχουν διατηρήσει ίχνη ζωής από τη διαδικασία του σχηματισμού τους κατά τη διάρκεια της πρόσκρουσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές Kevin Cannon και Jack Mustard,

"Η εργασία του Pete και των υπολοίπων μας έδειξε ότι το γυαλί είναι πιθανότατα πολύ σημαντικό για τη διατήρηση αυτών των βιοσημάτων. Πριν την διεξαγωγή αυτής της έρευνας δεν θα γνωρίζαμε καν προς τα που να κοιτάξουμε στον πλανήτη Άρη"

Μέσα στα επόμενα χρόνια θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα από την ανάλυση αυτών των κοιτασμάτων, μιας και το 2020 θα σταλεί νέο όχημα για τη συλλογή δειγμάτων από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη, τα οποία με κάποιο τρόπο θα επιστρέψουν πίσω στη Γη.

[NASA]

Loading