Νέα AI δημιουργεί εικόνες από αυτά που σκέφτεσαι

Η ιδέα ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε μια μέρα να είναι εκτός ελέγχου, αναμφίβολα δεν είναι καινούργια και ούτε πρόκειται ποτέ να πάψει να αποτελεί από τα αγαπημένα σενάρια της βιομηχανίας του θεάματος και όχι μόνο. Εδώ που τα λέμε δεν είναι και λίγα τα παραδείγματα των τελευταίων ετών που δίνουν τροφή σε τέτοιες θεωρίες, και μία ακόμα ήρθε στη δημοσιότητα πρόσφατα από μια ομάδα ερευνητών.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει έναν νέο αλγόριθμο Τεχνητής Νοημοσύνης που είναι σε θέση να αναδημιουργήσει εικόνες που σκέφτεται ο χρήστης και μάλιστα με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια. Για την ακρίβεια, ο αλγόριθμος καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα και χρησιμοποιεί διάφορους δείκτες προκειμένου να αναδημιουργήσει εικόνες από αυτά που πιστεύει ότι κοιτάζει χρήστης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα που είδαν βελτιώθηκαν σημαντικά όταν η τεχνητή νοημοσύνη έμαθε σε ποια μέρη του εγκεφάλου έπρεπε να δώσει προσοχή. Για να δοκιμάσουν την AI, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρχικά μια λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) για να καταγράψουν την εγκεφαλική δραστηριότητα τριών ανθρώπων, στους οποίους έδειξαν μια σειρά φωτογραφιών.

Στη συνέχεια τροφοδότησαν αυτές τις καταγραφές στην Τεχνητή Νοημοσύνη που διαβάζει το μυαλό για να δουν πόσο πιστά μπορούσε να αναπαραστήσει τις εικόνες που είχαν δει οι άνθρωποι. Στη συγκεκριμένη έρευνα, τα αποτελέσματα ήταν απίστευτα ακριβή. Φυσικά, τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι είναι πολύ πιο εύκολο για την AI να αναδημιουργήσει εικόνες που δημιουργήθηκαν από την AI από ό,τι εικόνες που δεν δημιουργήθηκαν με τη χρήση AI.

Αυτό πιθανότατα έχει να κάνει με τους αλγορίθμους που χρησιμοποίησαν τα συστήματα AI για να δημιουργήσουν τις εικόνες αρχικά.

[via]

Loading