Νέο AI εργαλείο από τη Meta αναγνωρίζει αντικείμενα μέσα σε εικόνες

Σειρά της Meta να πάρει τη σκυτάλη στην ανάπτυξη AI εργαλείων, με την εταιρεία να λανσάρει ένα νέο μοντέλο όπου θα μπορείς να δίνεις εντολές για να αναγνωρίζει αντικείμενα μέσα σε εικόνες, καθώς και να τα επιλέγει για περαιτέρω ανάλυση.

Το εργαλείο ονομάζεται Segment Anything Model και η λειτουργία του βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές των αντίστοιχων αλγορίθμων αναγνώρισης αντικειμένων με βάση τα pixels που καταλαμβάνουν σε μια εικόνα. Η διανομή του, μάλιστα, δεν περιορίζεται μόνο στο ίδιο το μοντέλο, αλλά περιλαμβάνει και τη βάση δεδομένων επάνω στην οποία έχει εκπαιδευτεί.

Η εταιρεία τονίζει πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη βάση που έχουμε δει ποτέ και με δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί από πολλές άλλες εφαρμογές. Γι’ αυτόν τον λόγο δίνει συγκεκριμένες άδειες χρήσης εκμετάλλευσης του για ερευνητικούς σκοπούς. Οι εφαρμογές που θα μπορούσαν να το αξιοποιήσουν είναι αυτές που βασίζονται στον κατακερματισμό των εικόνων για να εντοπιστούν συγκεκριμένα αντικείμενα και η Meta ουσιαστικά «φωτογραφίζει» την επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα όπου ο χρήστης θα μπορεί να επιλέγει τα αντικείμενα που βλέπει στο περιβάλλον.

Να σημειωθεί ότι η Meta χρησιμοποιεί ήδη το Segment Anything Model στα Facebook και Instagram για να αναγνωρίζει απαγορευμένο περιεχόμενο, αλλά και για το tagging των χρηστών.

Αν το βρίσκετε ενδιαφέρον και εμπιστεύεστε τη Meta, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα demo από εδώ.

[Meta]

Loading