Κατηγορείται η Βόρεια Κορέα για την επίθεση στη Sony. Ακυρώθηκε η πρεμιέρα της ταινίας "The Interview"

sony

Οι αρχές των ΗΠΑ ετοιμάζονται να κατηγορήσουν, πλέον και επίσημα, τη Βόρειο Κορέα για την επίθεση από χάκερ στη Sony και τη διαρροή αρχείων της εταιρίας. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των Αμερικανικών μέσων ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στην Sony, για τον διαδικτυακό πόλεμο που δέχεται και για την παραβίαση του συστήματός ασφαλείας της.

Μάλιστα η κυβέρνηση διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό των χάκερ και την αποπομπή τους στη δικαιοσύνη, ιδιαίτερα μετά τις ανώνυμες απειλές που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο απευθυνόμενες στους θεατές, οι οποίες ανέφεραν ότι θα υπάρξουν επιθέσεις στους κινηματογράφους, όπου θα προβάλλεται η ταινία The Interview, ανάλογες με εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου.

Sony Pictures: Επίθεση από hackers έχει καθηλώσει όλο το εσωτερικό δίκτυο του τμήματος

Οι αρχές εικάζουν ότι πίσω από τη διαρροή και την επίθεση στην εταιρία κρύβεται η Βόρειος Κορέα, αφού όλα ξεκίνησαν χάριν στη ταινία The Interview, στο σενάριο της οποίας συμπεριλαμβάνεται η απόπειρα δολοφονίας της κεφαλής του κράτους, κάτι που φαίνεται να θορύβησε τον Κιμ Γιοόνγκ Ουν, που δεν θέλει να μπαίνουν ψύλλοι στα αυτιά των αγανακτισμένων πολιτών από την πολιτική και τις απαιτήσεις του.

Έτσι, οι Αμερικάνικες αρχές θεωρούν ότι η επίθεση διεταχθεί από τον ίδιο τον αρχηγό του Κορεατικού κράτους που θέλησε να σαμποτάρει την κυκλοφορία της ταινίας, και από ότι φαίνεται τα κατάφερε, αφού η προβολή της από πολλές κινηματογραφικές αίθουσες ματαιώθηκε προσωρινά ή και ακυρώθηκε εντελώς.

Διέρρευσαν online ακυκλοφόρητες ταινίες της Sony. Φήμες για αντίποινα της Βόρειας Κορέας

Οι υπεύθυνοι των μεγαλύτερων αμερικανικών κινηματογράφων υποστήριξαν ότι δεν επιθυμούν μια ανώνυμη απειλή να καταπατήσει ένα από τα σημαντικότερα δικαιώματα του ατόμου, όπως η ελευθερία λόγου και έκφρασης, αλλά δεν μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους επισκέπτες τους.

Η Sony από τη μεριά της, με ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αφήσει μια "εγκληματική ομάδα" που εκτοξεύει, ανώνυμες, απειλές από το διαδίκτυο να φιμώσει την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία της δημιουργίας των καλλιτεχνών, αναφερόμενοι μάλιστα σε μια από τις πιο επώδυνες ημέρες της Αμερικάνικης ιστορίας.

Sony Pictures: Αποκαλύψεις μισθών, αριθμών κοινωνικής ασφάλισης και τραγικών passwords

Στο ίδιο μήκος κύματος απαντούν και οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου που ετοιμάζονται να κατηγορήσουν επίσημα τη Βόρειο Κορέα για παράνομη διαρροή δεδομένων και απειλή προς τους πολίτες της χώρας, "Κανένας δεν μπορεί να απειλεί τη ζωή των πολιτών της χώρας μας, για αυτό οι ένοχοι θα τιμωρηθούν", δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Η ζημιά που έχει προκληθεί στη Sony υπολογίζεται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια, αφού εκτός από την ακύρωση και την αναβολή της προβολής της ταινίας The Interview κινδυνεύουν και άλλες ταινίες που αναμένεται να προβληθούν τα Χριστούγεννα, όπως η ταινία της Disney, Into The Woods και της Universal, Unbroken.

interview1

Την ίδια στιγμή, οι καλλιτέχνες τάσσονται και αυτοί υπέρ του τεχνολογικού κολοσσού, γιατί όπως υποστηρίζουν δεν πρόκειται μόνο για αναίτια οικονομική ζημιά στην εταιρία, αλλά πρόκειται κυρίως για τη φίμωση της ελευθερίας έκφρασης για αυτούς, από ένα καθεστώς που τα δικαιώματα και η δημοκρατία είναι "άγνωστες" λέξεις.

Παράλληλα, το FBI δημοσιοποίησε την Τρίτη μια προειδοποίηση προς τα κέντρα θεάματος όπως οι κινηματογράφοι τα θέατρα και άλλες επιχειρήσεις που συνδέονται με τα studio της εταιρείας Sony Pictures Entertainment ότι εξ αιτίας της ταινίας "The Interview," θα μπορούσαν να δεχθούν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Το ιδιωτικό έγγραφο, το οποίο ήρθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, αναφέρει ότι «ο καθένας που συνδέεται με την παραγωγή, τη διανομή και την προώθηση» της ταινίας «θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει στόχος των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο».

Τελικά, η Sony ακύρωσε την προγραμματισμένη ημέρα προβολής της επίμαχης ταινίας που ήταν για τις 25 Δεκεμβρίου, καθώς οι κορυφαίες αμερικανικές αλυσίδες κινηματογράφων αποφάσισαν να μην την προβάλλουν.

[via News247.gr]

Loading