Nvidia GeForce Now: Η game streaming υπηρεσία άνοιξε για όλους! Δείτε τα υπέρ και τα κατά

Μετά από σχεδόν 8 χρόνια ανάπτυξης και 2 χρόνια σε δοκιμή beta, η Nvidia προχωρά σήμερα στο επίσημο λανσάρισμα της συνδρομητικής game streaming υπηρεσίας GeForce Now για όλους τους χρήστες σε ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη!

Η βασική ιδέα πίσω από την λειτουργία του GeForce Now είναι η εξής: η επεξεργασία του video game γίνεται σε υπερυπολογιστές της Nvidia στο cloud και στη συνέχεια το παιχνίδι streamάρεται στον υπολογιστή, smartphone ή tablet του χρήστη. Από τη στιγμή που το βάρος της επεξεργασίας γίνεται στα data centers της Nvidia, ο χρήστης δεν έχει ανάγκη από πανάκριβη κάρτα γραφικών και ισχυρό επεξεργαστή, αλλά από μια πολύ καλή σύνδεση στο Internet.

geforce-now-3.jpg

Με μια πρώτη ανάγνωση, το Nvidia GeForce Now θυμίζει αρκετά τα Google Stadia, Sony PlayStation Now και Microsoft xCloud, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Στην περίπτωση του GeForce Now είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για πλατφόρμα - μεσάζοντα για να παίζεις τα παιχνίδια που έχεις ήδη αγορασμένα από τα Steam, Epic Games Store, Battle.net και Uplay, απλά σου λύνει τα χέρια στο θέμα των δυνατοτήτων του υπολογιστή και σου δίνει τη δυνατότητα να παίζεις σχεδόν σε οποιαδήποτε οθόνη. Δεν το λες και λίγο, ειδικά αν σκεφτείς ότι μπορείς να παίζεις σύγχρονα και απαιτητικά video games σε ένα παλιό υπολογιστή, σε Mac αρκεί να έχεις γρήγορη σύνδεση στο Internet. Κάνεις log-in στον λογαριασμό σου, κατεβάζεις οποιοδήποτε παιχνίδι έχεις αγοράσει στο cloud desktop της υπηρεσίας και έχεις πρόσβαση άμεσα στα saves σου για να συνεχίσεις το παιχνίδι από οπουδήποτε. Εξυπακούεται ότι μπορείς να παίξεις τα δωρεάν games που υπάρχουν σε αυτά τα καταστήματα, όπως για παράδειγμα το Fortnite.

geforce-now-games.jpg

Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι απολύτως ρόδινα για το Nvidia GeForce Now. Η εταιρεία τονίζει ότι απαιτείται σύνδεση τουλάχιστον 15Mbps για να λειτουργήσει, 30Mbps για streaming σε ποιότητα 1080p/60fps και συστήνει τα 50Mbps για την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Για την ώρα δεν υποστηρίζονται συσκευές iOS (iPhone, iPad), ενώ η μέγιστη ανάλυση είναι 1080p/60fps (ξεχνάμε 4K ή 120fps). Ακόμη, η εμπειρία streaming θα εξαρτάται από την απόσταση που έχει ο χρήστης από τα data centers της Nvidia (8 στις ΗΠΑ, 6 στην Ευρώπη).

Ένα άλλο μειονέκτημα της υπηρεσίας είναι το γεγονός ότι δεν υποστηρίζονται όλα τα παιχνίδια. Η λίστα περιλαμβάνει μεν 1000+ τίτλους και ανάμεσα τους κορυφαία δημοφιλή video games όπως τα Fortnite, DOTA 2, Destiny 2, PUBG, αλλά απουσιάζουν σπουδαίοι τίτλοι των Capcom, Rockstar, Square Enix, Konami κ.ά. με αποτέλεσμα να μην μπορείς να παίξεις (τουλάχιστον για τη ώρα) παιχνίδια όπως τα GTA V, Monster Hunter World και Red Dead Redemption 2. Αυτό ενδεχομένως θα λυθεί όσο προχωρά η λειτουργία του GeForce Now σε συνεννόηση με τις εταιρείες.

geforce-now-tiers.jpg

Σημαντικό, επίσης, το γεγονός ότι δεν μπορείς να παίζεις όση ώρα θέλεις. Σε αυτήν την πρώτη φάση του επίσημου λανσαρίσματος, η Nvidia προσφέρει δωρεάν πρόσβαση για σύνδεση διάρκειας 1 ώρας. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείς π.χ. να συνδεθείς δωρεάν στο GeForce Now για να παίξεις για μία ώρα Destiny 2 και μόλις περάσει αυτή η ώρα θα βγαίνεις από το παιχνίδι και θα μπαίνεις σε λίστα αναμονής για να παίξεις ξανά (και πάλι δωρεάν για 1 ώρα). Η Nvidia θα σε ειδοποιεί έγκαιρα για να κάνεις τα απαραίτητα saves.

Εάν θέλεις κάτι παραπάνω, τότε περνάμε στο συνδρομητικό μοντέλο της υπηρεσίας. Στο λανσάρισμα είναι διαθέσιμη η συνδρομή Founder’s με κόστος €5.49/μήνα, η οποία σου δίνει προτεραιότητα στη λίστα, δυνατότητα να παίζεις για 6 συνεχόμενες ώρες και γραφικά RTX (Ray Tracing) στα παιχνίδια που υποστηρίζουν αυτήν την τεχνολογία, καθώς και τρεις μήνες δώρο.

geforce-now-rtx.jpg

Βλέπουμε, λοιπόν, ένα αρκετά διαφορετικό μοντέλο που έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του. Ακόμα, όμως, βρισκόμαστε στη αρχή και αρκετά πράγματα ενδέχεται να αλλάξουν στην πορεία του GeForce Now.

Όσοι ενδιαφέρεστε, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ.

[Nvidia]

Loading