Ομαδική αγωγή κατά της Meta επειδή συνεχίζει να παρακολουθεί τους χρήστες iPhone

Σε νέους μπελάδες μπαίνει η Meta μετά την ομαδική αγωγή που κατέθεσαν πολίτες στις ΗΠΑ κατηγορώντας την πως συνεχίζει να παρακολουθεί την δραστηριότητα και να μαζεύει προσωπικά δεδομένα χρηστών iPhone, παρά την εφαρμογή του App Tracking Transparency από την Apple.

Τον περασμένο μήνα από την ανάλυση του Felix Krause αποκαλύφθηκε ότι η Meta μπορεί να παρακολουθεί τους χρήστες από αυτά που πληκτρολογούν όταν ανοίγουν τον web browser μέσα από τις εφαρμογές Facebook και Instagram. Συγκεκριμένα, όταν πατήσουμε σε κάποιο link για να διαβάσουμε π.χ. ένα άρθρο, τότε το τελευταίο ανοίγει στον custom made in-browser των εφαρμογών της Meta και η εταιρεία μπορεί από εκεί να παρακολουθεί τις αλληλεπιδράσεις μας και οτιδήποτε πληκτρολογούμε, συμπεριλαμβανομένων των usernames, passwords και των στοιχείων πιστωτικών καρτών.

Αυτή η πρακτική έρχεται σε πλήρη παραβίαση του App Tracking Transparency της Apple, η οποία απαιτεί την ξεκάθαρη συναίνεση του χρήστη για να επιτρέψει την παρακολούθηση της δραστηριότητας του σε εφαρμογές και ιστοσελίδες που ανήκουν σε τρίτους.

Στην ομαδική αγωγή που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του San Francisco, οι πολίτες κατηγορούν την Meta για την παράκαμψη των κανόνων της Apple και αναφέρονται τα εξής:

Αυτή η πρακτική επιτρέπει στη Meta να παρεμβαίνει, να παρακολουθεί και να καταγράφει τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών και την επικοινωνία τους με τρίτους, παρέχοντας στην εταιρεία δεδομένα που στη συνέχεια επεξεργάζονται, αναλύονται και χρησιμοποιούνται για διαφημιστικούς σκοπούς.

Υπενθυμίζουμε ότι η Meta δέχτηκε τεράστιο πλήγμα στον τζίρο της λόγω του App Tracking Transparency, με τις εκτιμήσεις να κάνουν για απώλεια $10 δισ. μέσα στο 2021.

[via]

Loading