OPPO A98 5G Review: Αξιοπρεπές, αλλά με μεγάλο ανταγωνισμό στη μεσαία κατηγορία

Όσο και αν εντυπωσιάζουν (ή και όχι) το κοινό οι ναυαρχίδες της premium κατηγορίας των smartphones, ο κύριος όγκος των συσκευών που πωλούνται κινούνται στη mid-range κατηγορία, διότι ο κόσμος έχει εκπαιδευτεί πλέον στο να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του και τα χρήματα δεν περισσεύουν. Ο ανταγωνισμός στην συγκεκριμένη κατηγορία είναι, βέβαια, ιδιαίτερα υψηλός, καθώς όλοι οι κατασκευαστές επενδύουν σημαντικά τόσο στο θέμα των συσκευών, όσο και στον τομέα του marketing.

oppo-a98-5g-techgear-review.jpg


Η OPPO αναγνωρίζει ότι για να κερδίσει σημαντικό μερίδιο στην αγορά θα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών που δεν θέλουν να ξοδέψουν πολλά χρήματα για ένα smartphone και μία από τις προτάσεις της που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι και το OPPO A98 5G που κυκλοφορεί και στην χώρα μας, και μάλιστα σε πολύ ενδιαφέρουσα τιμή.

Εμείς είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την συσκευή μέσα στο καλοκαίρι για ένα διάστημα περίπου δύο εβδομάδων και τώρα είμαστε έτοιμοι για να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας, έχοντας ήδη μια πολύ καλή εικόνα από την κινέζικη εταιρεία χάριν στο OPPO Find X5 Pro. Προφανώς μιλάμε για διαφορετική κατηγορία, οπότε αντιλαμβάνεστε πως κρίνουμε το OPPO A98 5G με πολύ μεγαλύτερη επιείκεια. 

oppo-a98-5g-techgear-review-3.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Χωρίς να προσφέρει κάποια σοβαρή καινοτομία στον τομέα του σχεδιασμού, το OPPO A98 5G είναι ένα καλοφτιαγμένο smartphone από ειδικά επεξεργασμένο πλαστικό υλικό που μοιάζει τόσο στην όψη, όσο και στην αίσθηση στο χέρι πιο premium από ό,τι πραγματικά είναι. Ευχάριστο και ισορροπημένο από πλευράς βάρους και πάχους για εργονομικό κράτημα, δεν κρατά εύκολα δαχτυλιές στο πίσω μέρος, αλλά είναι αρκετά μακρύ για να το χειρίζεσαι με ένα χέρι.

Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει το αρκετά μεγάλο οβάλ camera module με τους επίσης αρκετά μεγάλους κύκλους για την φιλοξενία των αισθητήρων της κάμερας. Στο κάτω μέρος βρίσκουμε ηχείο, υποδοχή USB-C, μικρόφωνο και υποδοχή 3.5mm για ακουστικά, στην αριστερή πλευρά υποδοχή για κάρτες SIM και microSDXC, αλλά και τα volume buttons, ενώ στη δεξιά πλευρά έχει τοποθετηθεί στο σωστό ύψος το power button που ενσωματώνει και τον πολύ αξιόπιστο αισθητήτα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Το επάνω μέρος είναι κενό με εξαίρεση μία μικρή οπή μικροφώνου.

oppo-a98-5g-techgear-review-1.jpg

Οθόνη

Η εταιρεία επέλεξε IPS LCD panel μεγέθους 6.72’’ με ανάλυση FHD+ και ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz που σου προσφέρει μεγάλο χώρο για να απολαμβάνεις ταινίες, videos και games (όσο το επιτρέπει το υπόλοιπο hardware). Η επιλογή της τεχνολογίας LCD έχει προφανώς τις επιπτώσεις της στην ζωντάνια των χρωμάτων, στην απόδοση του μαύρου και προφανώς στην φωτεινότητα, καθώς η τελευταία τυπικά φτάνει στα 550nits και στο μέγιστο μόλις 680nits, με αποτέλεσμα να ζορίζεσαι όταν βρίσκεσαι στο έντονο φως της ημέρας. 

oppo-a98-5g-techgear-review-7.jpg

Αντιλαμβάνεστε πως ένα LCD panel δεν μπορεί να συγκριθεί ποιοτικά με τα OLED panels που βλέπουμε κατά κόρον ακόμα και στις mid-range συσκευές και εδώ καταγράφουμε την πρώτη «έκπτωση» της OPPO προκειμένου να κρατήσει την τιμή του OPPO A98 5G σε χαμηλά επίπεδα. Τουλάχιστον, όμως, σε συνθήκες φυσιολογικού φωτισμού η εμπειρία θέασης είναι αρκετά ικανοποιητική για τον μέσο χρήστη. Θα θέλαμε, επίσης, να βλέπαμε μικρότερα περιθώρια (bezels) και μικρότερη οπή για την εμπρόσθια κάμερα, αλλά δεν θα τα βάψουμε και μαύρα.

Στα θετικά καταγράφουμε την υποστήριξη ρυθμού ανανέωσης εικόνας 120Hz που προσφέρει μια ομαλότατη εμπειρία χρήσης, ειδικά όταν σερφάρεις στο Διαδίκτυο και στις διάφορες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης.

oppo-a98-5g-techgear-review-5.jpg

Hardware - Software - Απόδοση

Η δεύτερη «έκπτωση» που καταγράφουμε είναι η επιλογή του Qualcomm Snapdragon 695 SoC, το οποίο είναι μεν περιορισμένων δυνατοτήτων, αλλά αποδεικνύεται (και σε smartphones άλλων κατασκευαστών) μια πολύ τίμια λύση για την κατηγορία, τόσο για την συνολική απόδοση, όσο και για την ενεργειακή διαχείριση του OPPO A98 5G.

Τα 8GB μνήμης RAM και ο αρκετά μεγάλος αποθηκευτικός χώρος 256GB (μη ξεχνάτε και την υποδοχή microSDCX για περαιτέρω επέκταση) είναι σωστές κινήσεις από την εταιρεία, καθώς το OPPO A98 5G δεν παρουσιάζει κολλήματα ή υπερθέρμανση σε λογικά σενάρια χρήσης. Μην περιμένετε, φυσικά, ότι θα μπορείτε να παίζετε απαιτητικά games τύπου Genshin Impact στις μέγιστες ρυθμίσεις τους, όμως, θα έχετε την δυνατότητα να απολαύσετε τα πάντα σε λίγο πιο υποδεέστερη ανάλυση χωρίς κανένα πρόβλημα.

oppo-a98-5g-techgear-review-6.jpg

Στα υπόλοιπα έχουμε αναφέρει ήδη ότι ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι αξιόπιστος και ταχύτατος στην απόκριση του, το βιομετρικό ξεκλείδωμα με αναγνώριση προσώπου λειτουργεί επίσης ικανοποιητικά όταν φωτίζεται σωστά το πρόσωπο του χρήστη, ενώ μας ξάφνιασε ευχάριστα ο ήχος (τηορυμένων των αναλογιών) από τα δύο ηχεία που είναι εντυπωσιακά δυνατός στο μέγιστο του. Φυσιολογικά η ποιότητα σε αυτήν την ένταση μειώνεται, αλλά σε λίγο πιο χαμηλές ακούς πεντακάθαρα τις υψηλές και μεσαίες συχνότητες (μπάσα δεν περιμένεις σχεδόν από κανένα smartphone της κατηγορίας). Υπενθυμίζουμε ότι διαθέτει και υποδοχή 3.5mm για όσους θέλουν να συνδέσουν ενσύρματα ακουστικά.

Το λειτουργικό σύστημα είναι το ColorOS 13.1 βασισμένο στο Android 13, μια έκδοση που έρχεται με αρκετές προεγκατεστημένες εφαρμογές, όμως σου δίνει την δυνατότητα να διαγράψεις σχεδόν τα πάντα εύκολα και γρήγορα αν δεν τα χρειάζεσαι.

oppo-a98-5g-techgear-review-9.jpg


Εκεί που παίρνει άριστα το OPPO A98 5G, είναι ο τομέας της αυτονομίας. Αυτό οφείλεται τόσο στην μπαταρία μεγάλης χωρητικότητας (5000mAh), όσο και στην εξαιρετική ενεργειακή διαχείριση του Snapdragon 695 SoC. Ως mid-range smartphone που απευθύνεται στον μέσο καθημερινό χρήστη, δηλαδή αυτόν που δεν βασίζει στο smartphone του τόσο έντονα την εργασία του, το OPPO A98 5G μπορεί να του βγάλει με χαρακτηριστική άνεση 36 ώρες χρήσης ή ακόμα και 2 ημέρες με μία φόρτιση. Υποστηρίζει, επίσης, φόρτιση σε ισχύ 67W που γεμίζει την μπαταρία στο 80% μέσα σε μόλις 30 λεπτά.

oppo-a98-5g-techgear-review-2.jpg


Κάμερες

Το OPPO A98 5G έρχεται με σύστημα τριπλής κάμερας στο πίσω μέρος όπου ο κύριος αισθητήρας είναι στα 64MP με διάφραγμα f/1.7 και συνοδεύεται από δύο αισθητήρες 2MP. Ο ένας από αυτούς είναι ο κλασικός για λήψη πληροφοριών βάθους πεδίου για ενίσχυση των selfies, αλλά ο δεύτερος παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ’ ό,τι περιμέναμε, αν και πρόκειται για gimmick (κατά την άποψη μας).

Η εφαρμογή της κάμερας προσφέρει τις κλασικές λειτουργίες που περιμένει κανείς, είναι πανεύκολη στην χρήση και διαθέτει διάφορα modes για όποιον έχει την διάθεση να πειραματιστεί. Στην πράξη, βέβαια, η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών απλά βγάζει το smartphone από την τσέπη και τραβά φωτογραφίες, videos ή πορτραίτα.

oppo-a98-5g-techgear-review-8.jpg

Στο φως της ημέρας ο κύριος αισθητήρας ανταποκρίνεται ικανοποιητικά, αλλά όσο μειώνεται ο φωτισμός δεν μείναμε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι, καθώς είναι τρομερά εμφανής η επίδραση του software στον «καθαρισμό» της εικόνας και την προσπάθεια να αναδείξει την λεπτομέρεια. Αδυναμία παρατηρούμε και στα πορτραίτα, διότι το bokeh effect είναι εξίσου πολύ «ψεύτικο».

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της κάμερας είναι o δεύτερος αισθητήρας 2MP που λειτουργεί και ως μικροσκόπιο. Προσέξτε, όχι για λήψεις macro, αλλά για πραγματικά πολύ πολύ πολύ κοντινές λήψεις (έως 40x μεγέθυνση) και μάλιστα με άκρως εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το ερώτημα, όμως, είναι το εξής: πόσες φορές θα θελήσεις πραγματικά να βγάλεις μικροσκοπικές λήψεις;

Συνοψίζοντας, η κάμερα του OPPO A98 5G είναι απλά καλή για τα χρήματα που πληρώνεις και πέραν του μικροσκόπιου δεν προσφέρει κάποια άλλη καινοτομία στον χρήστη.

Επίλογος

Το OPPO A98 5G είναι μια τίμια επιλογή για όποιον δεν θέλει να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των €300. Καλή κατασκευή, μεγάλη οθόνη, ισορροπημένη συμπεριφορά και μεγάλη αυτονομία είναι τα προτερήματα του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, για το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι κάποια έλλειψη ή κακή εκτίμηση από πλευράς OPPO, αλλά ο πολύ σκληρός ανταγωνισμός.

OPPO A98 5G

  • Οθόνη 6.72’’ FHD+ LTPS LCD (2400 x 1080, 120Hz, 680nits μέγιστη φωτεινότητα)
  • Επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 695
  • Μνήμη RAM 8GB LPDDR4X
  • Αποθηκευτικός χώρος 256GB UFS 2.2 (επέκταση με microSDXC)
  • Τριπλή κάμερα 64MP f/1.7 + 2MP f/2.4 mono + 2MP f/3.3 microscope
  • Εμπρόσθια κάμερα 32MP f/2.4
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι
  • Ηχεία stereo
  • dualSIM, WiFi 5, Bluetooth 5.1, GPS, NFC, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 13 με ColorOS 13.1
  • Μπαταρία 5000mAh με φορτιστή 67W (0-50% σε 18 λεπτά)
  • Υποδοχές USB-C και 3.5mm για ακουστικά
  • Διαστάσεις 165.6 x 76.1 x 8.2mm
  • Βάρος 192gr
Loading