OPPO Find X5 Pro Review: Με τόλμη στην premium κατηγορία

Εδώ και περίπου δύο μήνες η OPPO έχει πραγματοποιήσει το δικό της επίσημο άνοιγμα στην ελληνική αγορά, φιλοδοξώντας να κερδίσει το καταναλωτικό κοινό με τις πολύ ποιοτικές προτάσεις της και να σημειώσει ανάλογη επιτυχία με αυτήν που απολαμβάνει στην Κίνα και σε άλλες αγορές. Όπως ήταν λογικό, η εταιρεία πόνταρε σε αυτό το πρώτο στάδιο να δώσει έμφαση στη mid-range κατηγορία, με τα Reno7 Lite 5G και A96, αλλά δεν παρέλειψε να φέρει μαζί της την κορυφαία ναυαρχίδα της που παρουσιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αυτή δεν είναι άλλη από το OPPO Find X5 Pro, ένα πραγματικά πανίσχυρο smartphone που ανήκει στην premium κατηγορία, τόσο από πλευράς εμφάνισης και επιδόσεων, όσο και στην τιμολόγηση του. Αν μη τι άλλο είναι μια αρκετά τολμηρή απόφαση για έναν νέο παίκτη στην μικρή αγορά της χώρας μας, παρόλα αυτά, με αυτόν τον τρόπο δείχνει πως δεν φοβάται τον ανταγωνισμό και είναι έτοιμη να κοιτάξει στα μάτια τις παραδοσιακές και τις άλλες ανερχόμενες δυνάμεις.

Εμείς είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε λίγο χρόνο με το OPPO Find X5 Pro για να μοιραστούμε μαζί σας τις εντυπώσεις μας.

oppo-find-x5-pro-techgear-review.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Είχαμε στα χέρια μας την μαύρη έκδοση του OPPO Find X5 Pro, η οποία συνδυάζει κεραμικό υλικό και αλουμίνιο. Παρά την γυαλιστερή εμφάνιση του, η ελαιοφοβική επικάλυψη στο πίσω μέρος βοηθά να μην μένουν έυκολα επάνω του βρωμιές και δαχτυλιές, ενώ με κάποιον τρόπο έχουν καταφέρει να μην γλυστρά στο χέρι σου. Αν και δεν εντυπωσιάζει ιδιαίτερα στο μάτι, μόλις το πιάσεις στο χέρι σου αλλάζεις γνώμη άμεσα και αντιλαμβάνεσαι πως πρόκειται ξεκάθαρα για μια πολυτελή συσκευή.

oppo-find-x5-pro-techgear-review-6.jpg

Στο κομμάτι του design, η εταιρεία επέλεξε έναν unibody σχεδιασμό που καλύπτει και το camera module στο πίσω μέρος, με τους φακούς και το LED flash να βυθίζονται μέσα στο υπόλοιπο σώμα, ενώ σχηματίζει ομαλές καμπύλες γύρω του. Επίσης, είναι σχετικά σταθερό όταν το ακουμπάς επάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια.

oppo-find-x5-pro-techgear-review-7.jpg

Στην αριστερή πλευρά του OPPO Find X5 Pro έχουν τοποθετηθεί τα volume buttons και στην δεξιά το power button, ελαφρώς πιο ψηλά απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς για να τα φτάνει φυσιολογικά με τα δάκτυλα του. Η επάνω πλευρά είναι καθαρή, ενώ στην κάτω πλευρά υπάρχει η υποδοχή για κάρτες SIM, ηχείο και υποδοχή USB-C.

oppo-find-x5-pro-techgear-review-13.jpg

Παρατηρούμε ότι υπάρχει ένα ελάχιστο κενό στο δέσιμο του μεταλλικού περιγράμματος και της οθόνης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι φαίνεται άσχημα, και ευελπιστούμε ότι δεν περνά σκόνη στο εσωτερικό του. Τα περιθώρια είναι πολύ μικρά, ακόμα και στο κάτω μέρος, το ύψος του αρκετά μεγάλο για να το χειρίζεσαι με άνεση με το ένα χέρι και σίγουρα δεν το λες ελαφρύ (220gr). Συνολικά μας αρέσει η εργονομία του και η πολυτέλεια που βγάζει, αλλά υπάρχει χώρος για βελτίωση.

oppo-find-x5-pro-techgear-review-14.jpg

Οθόνη

Από τα πολύ δυνατά χαρακτηριστικά του OPPO Find X5 Pro, μιας και η εταιρεία έχει τοποθετήσει ένα AMOLED LTPO panel μεγέθους 6.7’’ και ανάλυσης QHD+, με αυτόματα προσαρμόσιμο ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz που πέφτει μέχρι και στο 1Hz για εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ είναι τρομερά ευκρινής στο φως της ημέρας με μέγιστη φωτεινότητα που φτάνει τα 1300nits. 

oppo-find-x5-pro-techgear-review-2.jpg

Η παρακολούθηση ταινιών, videos και η χρήση για gaming είναι εξαιρετική, αλλά η επιλογή κυρτού panel οδηγεί σε μικρές γωνίες καθαρής θέασης. Το θετικό είναι ότι δεν παρατηρούνται αποκρίσεις σε τυχαία αγγίγματα, κάτι που συνηθίζεται στα κυρτά panels.

Αξίζει να σταθούμε στις ρυθμίσεις για τα χρώματα, καθώς το OPPO Find X5 Pro προσφέρει την επιλογή για Cinematic Pro mode που ουσιαστικά «εξαναγκάζει» την συσκευή να λειτουργεί με την χρωματική γκάμα DCI-P3, ενώ υπάρχει και ένα ακόμη Pro mode που μας δίνει τα πιο φυσικά χρώματα.

oppo-find-x5-pro-techgear-review-3.jpg

Δεν χρειάζεται να σας κουράζουμε περισσότερο, η οθόνη του OPPO Find X5 Pro είναι από τις κορυφαίες που έχουμε δει φέτος σε smartphone για κάθε είδους χρήση. Αν θα αλλάζαμε κάτι αυτό θα ήταν η επιλογή flat panel, αλλά αυτό ενδεχομένως θα επηρέαζε ολόκληρο τον σχεδιασμό της συσκευής.

Hardware - Απόδοση

Ακόμη ένας τομέας όπου δεν μπορείς να έχεις κανένα παράπονο, αφού τα τεχνικά χαρακτηριστικά μιλάνε από μόνα τους. Με δεδομένο ότι παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο, το OPPO Find X5 Pro δεν θα μπορούσε να κυκλοφορεί με τον τελευταίας γενιάς Snapdragon 8+ Gen1, αλλά έρχεται με εξίσου τρομερά ισχυρό Snapdragon 8 Gen1. Συνοδεύεται από 12GB μνήμη RAM και 256GB αποθηκευτικό χώρο, που πλέον μοιάζει να είναι η ιδανική φόρμουλα για τις Android ναυαρχίδες.

oppo-find-x5-pro-techgear-review-1.jpg

Στο κομμάτι της απόδοσης έχουμε να κάνουμε με ένα από τα πιο γρήγορα smartphones της αγοράς. Ούτε υποψία κολλήματος σε κάθε σενάριο χρήσης, αστραπιαίο άνοιγμα και μεταβάσεις μεταξύ των εφαρμογών, σταθερή απόδοση κατά την διάρκεια πολύωρου gaming. Το μόνο σοβαρό θέμα είναι η σχετικά γρήγορη άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία παρατηρείται μέσα σε λίγα λεπτά όταν έχεις ανοικτή την εφαρμογή της κάμερας ή όταν παίζεις κάποιο απαιτητικό game. Δεν φτάνουμε σε δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά έχει επίπτωση στην ενεργειακή κατανάλωση και οφείλουμε να το καταγράψουμε.

Στον τομέα του ήχου έχουμε δύο ηχεία stereo αρκετά υψηλής έντασης, αλλά η ποιότητα τους δεν είναι αυτή που αρμόζει σε μια συσκευή αυτής της κατηγορίας, διότι από άποψης καθαρότητας η σχεδόν παντελής έλλειψη καλού μπάσου οδηγεί σε ενοχλητικό θόρυβο ειδικά στις υψηλές εντάσεις. Ευελπιστούμε ότι η OPPO έχει αντιληφθεί την αστοχία στον συγκεκριμένο τομέα και θα παρουσιάσει κάτι καλύτερο στην επόμενη ναυαρχίδα της.

oppo-find-x5-pro-techgear-review-10.jpg

Για βιομετρικό ξεκλείδωμα υπάρχουν οι δύο επιλογές της αναγνώρισης προσώπου και του under-display αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Η πρώτη μέθοδος είναι μία από τις ταχύτερες υλοποιήσεις που έχουμε δει, ενώ η δεύτερη μέθοδος σταθερά αξιόπιστη και εύκολη στην αρχική ρύθμιση.

Κλείνοντας με το κομμάτι της αυτονομίας, αρχικά να αναφέρουμε ότι το OPPO Find X5 Pro διαθέτει αρκετά μεγάλη μπαταρία χωρητικότητας 5000mAh. Το πως καταναλώνεται αυτή εξαρτάται προφανώς από τον τρόπο χρήσης της συσκευής, αλλά διαπιστώσαμε πως οι καταστάσεις που οδηγούν σε υπερθέρμανση «τρώνε» με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό το «ζουμάκι» σε σύγκριση με άλλες ναυαρχίδες της κατηγορίας. Σε φυσιολογικά σενάρια χρήσης σου βγάζει με άνεση μια ολόκληρη ημέρα με μία φόρτιση, αλλά αν το φέρει η περίσταση και χρειαστεί να περάσεις την ώρα σου παίζοντας games ή να χρησιμοποιήσεις την κάμερα για αρκετή ώρα, τότε καλό θα έιναι να έχεις μαζί σου τον φορτιστή.

oppo-find-x5-pro-techgear-review-8.jpg

Το ευχάριστο είναι ότι στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται ο φορτιστής ισχύος 80W που σου γεμίζει την μπαταρία στο 50% μέσα σε περίπου 15 λεπτά, ενώ η πλήρης φόρτιση ολοκληρώνεται περίπου στα 30 λεπτά. Σημειώστε ότι υποστηρίζει και ασύρματη φόρτιση σε ισχύ 50W.

Λογισμικό

Το ColorOS της OPPO είναι ένα αρκετά καθαρό, απλό και εύκολο στην κατανόηση περιβάλλον χρήσης, με λίγες bloatware εφαρμογές, πολλές επιλογές προσωπικής διαμόρφωσης και σχεδιασμό με αρκετά στοιχεία από την γραμμή Material You του Android 12. Όμορφα animations, γρήγορες μεταβάσεις και απρόσκοπτη συνεργασία με το hardware για μια ομαλότατη εμπειρία χρήσης που θα σας αφήσει ικανοποιημένους.

oppo-find-x5-pro-techgear-review-11.jpg

Κάμερες

Το βαρύ χαρτί του OPPO Find X5 Pro είναι οι κάμερες του. Η εταιρεία επιχειρεί να κάνει την διαφορά επενδύοντας σε μια συνεργασία με τη Hasselblad για την παραμετροποίηση των καμερών της, ενώ έχει τοποθετήσει και ένα έξτρα επεξεργαστή αποκλειστικά για την λειτουργία της κάμερας.

Πρόκειται για το Marisilicon X, το οποίο διαθέτει δική του NPU με υπολογιστική ισχύ 18 teraflops που σύμφωνα με την εταιρεία προσδίδει περισσότερη λεπτομέρεια στις σκιές, καλύτερο δυναμικό εύρος (HDR) στα videos, αλλά και δραματική βελτίωση στις λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού (Night Mode).

oppo-find-x5-pro-techgear-review-5.jpg


Η διάταξη της πίσω κάμερας περιλαμβάνει δύο αισθητήρες 50MP Sony IMX766, έναν με ευρυγώνιο και έναν με υπερευρυγώνιο φακό, καθώς και τρίτο αισθητήρα 13MP telephoto για 2x οπτικό zoom. Στα αξιοσημείωτο το προηγμένο οπτικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας 5 διευθύνσεων (συνήθως είναι 2-axis).

Η εφαρμογή της κάμερας είναι η ίδια με αυτήν που βλέπουμε στις άλλες συσκευές της εταιρείας, αλλά και σε αυτές της realme. Γρήγορη και με πληθώρα modes που μπορείς να φέρεις μπροστά για να τα χρησιμοποιείς με ευκολία.

Στα χαρτιά έχουμε ένα πολύ δυνατό camera setup που περιμένεις ότι θα απογειώνει την εμπειρία της mobile Φωτογραφίας. Στην πράξη στο φως της ημέρας έχουμε κάποιες ενστάσεις που έχουν να κάνουν με την απόδοση των χρωμάτων, καθώς κάποια χρώματα (π.χ. οι αποχρώσεις του πρασίνου και του μπλε) παραείναι ζωντανά στην τελική εικόνα με αποτέλεσμα να μοιάζει πως τα πέρασες από ειδική επεξεργασία. Είμαστε, όμως, εντυπωσιασμένοι με το επίπεδο της λεπτομέρειας, τις σκιές και την αντίθεση, οπότε μπορούμε να πούμε ότι η ζυγαριά γέρνει προς την θετική άποψη. 

oppo-find-x5-pro-techgear-review-9.jpg

Ο υπερευρυγώνιος φακός αποδίδει εφάμιλλα με τον ευρυγώνιο φακό του κύριου αισθητήρα, χωρίς να παρατηρούνται αξιοσημείωτες αλλοιώσεις ειδικά στις πλευρές του κάδρου. Από την άλλη, ο τηλεφακός είναι αρκετά υποδεέστερος, αν και τα χρώματα φαίνονται πιο φυσικά σε σύγκριση με τους άλλους δύο αισθητήρες.

Σχετικά με το πορτραίτα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την συμπεριφορά του AI στον διαχωρισμό του προσώπου, η οποία γίνεται με τρομερή λεπτομέρεια και αληθοφάνεια, αλλά δεν θα λέγαμε το ίδιο όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις το bokeh effect για να φωτογραφίσεις αντικείμενα. Εκεί χρειάζεται να παίξεις λίγο με τις αποστάσεις για να μην φαίνεται εντελώς τεχνητή η τελική λήψη.

Εκεί που παίζει στο υψηλότερο επίπεδο είναι στην λειτουργία του Night Mode. Ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες, πιθανότατα λόγω της σοβαρής δουλειά που γίνεται από την NPU του Marisilicon X chipset. Οι νυχτερινές λήψεις πλησιάζουν το άριστο σε επίπεδο λεπτομέρειας και αληθοφάνειας, και αν εξαιρέσεις τις πολύ δύσκολες συνθήκες φωτισμού, η λήψη σου ολοκληρώνεται μέσα σε μόλις 1 δευτερόλεπτο. Ακόμα και ο υπερευρυγώνιος φακός μας δίνει πολύ καλά αποτελέσματα στο Night mode (τηρουμένων των αναλογιών πάντοτε), κάτι που δεν συναντάς εύκολα.

oppo-find-x5-pro-techgear-review-12.jpg

Παρά το νέο οπτικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας, η λήψη video είναι απλά ικανοποιητική με τον κύριο αισθητήρα, ενώ υποχωρεί αρκετά στις λήψεις με τηλεφακό ή υπερευρυγώνιο.

Τέλος, η εμπρόσθια κάμερα με αισθητήρα 32MP είναι αρκούντως καλή για casual selfies και τηλεδιασκέψεις, χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο.

Επίλογος

Η απόψη μας για το OPPO Find X5 Pro εκφράζεται γνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια αρκετά ακριβή συσκευή, γι’ αυτό και είμαστε λίγο αυστηροί σε κάποιους τομείς. Όλοι οι ανερχόμενοι κατασκευαστές επιθυμούν να δείξουν ότι έχουν τις δυνατότητες να κινηθούν στην premium κατηγορία, αλλά σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να προσφέρεις ό,τι καλύτερο σε κάθε τομέα.

Στην περίπτωση του OPPO Find X5 Pro μπορούμε να ξεχωρίσουμε την εξαιρετική κατασκευή με την εντυπωσιακή οθόνη, το πανίσχυρο hardware και την φιλότιμη προσπάθεια που έγινε στην κάμερα, αλλά θέλουμε να δούμε κάτι καλύτερο από την εταιρεία στον ήχο, την αυτονομία και τη λήψη video.

OPPO Find X5 Pro - Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Οθόνη 6.7’’ AMOLED LTPO2 QHD+ 120Hz
  • Επεξεργαστής Snapdragon 8 Gen1
  • Μνήμη RAM 12GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 256GB/512GB
  • Τριπλή κάμερα 50MP f/1.7 Sony IMX766 OIS PDAF + 50MP f/2.2 ultrawide 110º + 13MP f/2.4 telephoto (Hasselblad Color Calibration)
  • Εμπρόσθια κάμερα 32MP f/2.4
  • In-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • Ηχεία stereo
  • WiFi 6E, Bluetooth 5.2, GPS, NFC, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα ColorOS βασισμένο στο Android 12
  • Μπαταρία 5000mAh με φορτιστή 80W (ασύρματη φόρτιση στα 50W)
  • Υποδοχή USB-C
  • Διαστάσεις 163.7 x 73.9 x 8.5mm
  • Βάρος 218gr
  • Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από νερό και σκόνη
Loading