Oracle εναντίον Google: Η μάχη ξεκίνησε!

oracle

Μετά από πολλά χρόνια αναμονής η περιβόητη δικαστική μάχη μεταξύ Oracle και Google ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα αφού ο δικαστής δεν κατάφερε να πείσει όλον αυτόν τον καιρό τις δύο μεριές να συμβιβαστούν.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Oracle κατηγορεί την Google ότι αντέγραψε μέρος κώδικα της Java χωρίς να λάβει την απαραίτητη αδειοδότηση. Από τη μεριά της η Google παραδέχεται ουσιαστικά ότι έχει αντιγράψει κώδικα της Java αλλά αρνείται ότι χρειάζεται άδεια για αυτό με το σκεπτικό ότι το Android δεν απαιτεί άδεια.

Όλα ξεκίνησαν επίσημα το 2009 όταν η Oracle εξαγόρασε τη Sun αλλά τα πράγματα είχαν αρχίσει νωρίτερα. Το Android ιδρύθηκε το 2003 και δύο χρόνια μετά εξαγοράστηκε από τη Google. Ο Andy Rubin έγραψε τότε στον Larry Page:


Η Google ήθελε να κάνει open-source το Android αλλά ήξερε ότι η Sun δεν θα το έβλεπε με θετικό μάτι. Ο Rubin πίστευε ότι η Google έπρεπε απλώς να καταβάλλει το απαραίτητο ποσό για την αδειοδότηση της Java. Ο χρόνος πέρναγε, ωστόσο, και εν τέλει το 2007 η συμπεριφορά είχε αλλάξει αγνοώντας παντελώς την Sun. «Σε παρακαλώ μην το δείξεις σε κανέναν υπάλληλο ή δικηγόρο της Sun», προειδοποίησε ο Rubin έναν μηχανικό το 2008.

Η Oracle σημειώνει ότι εκείνη την περίοδο η Google προσλάμβανε σημαντικό προσωπικό από την ομάδα Java της Sun, οι οποίοι εργάζονταν υπό τον πρώην στέλεχος της Sun Eric Schmidt. H Oracle υπονοεί εμμέσως πλην σαφώς ότι αυτό το προσωπικό ήταν ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία του “Java OS”.

O Tim Lindholm, Διακεκριμένος Μηχανικός στη Sun, βοήθησε στη συγγραφή του αρχικού Java VM και εισχώρησε στη Google την ίδια περίοδο που η εταιρεία εξαγόρασε το Android. To 2010 όταν το Android ήταν πετυχημένο ο Larry Page ζήτησε από τον Lindholm να εξερευνήσει εναλλακτικές στη Java. O Lindholm κατέληξε ότι οι εναλλακτικές δεν ήταν καλές και ότι πρέπει να διαπραγματευτούν αδειοδότηση με τη Sun (H Google προσπάθησε αρκετά να κρατήσει αυτό το e-mail εκτός δικαστηρίου).

Η Oracle παρουσίασε στο δικαστήριο στοιχεία κώδικα που αντέγραψε η Google. Ο κώδικας αυτός δεν ανήκε σε δημόσιες βιβλιοθήκες (classes) αλλά σε ιδιωτικές και η Google θα έχει πολύ δύσκολο έργο στο να δικαιολογήσει τον εαυτό της. Η υπόθεση έχει σίγουρα πολύ δρόμο μπροστά της και πολλές τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες. Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος για να δούμε πρακτικά μια ενδεχόμενη θετική προς την Oracle απόφαση τι θα σημαίνει για το Android και τους χρήστες της.

Μπορείτε να διαβάσετε την 90σέλιδη αγωγή της Oracle σε μορφή PDF (slides) εδώ.

[via TheRegister]

Loading