Οριστικό: Τέλος οι πωλήσεις βενζινοκίνητων οχημάτων στην ΕΕ από το 2035

Οι νομοθέτες των 27 κρατών - μελών της ΕΕ ήρθαν σε συμφωνία για την εκπόνηση σχεδίου απαγόρευσης των πωλήσεων νέων βενζινοκίνητων οχημάτων από το 2035, εγκρίνοντας ουσιαστικά την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απόλυτη εξάλειψηη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προέρχεται από αυτόν τον τομέα

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jan Huitema,

Η αγορά και η οδήγηση οχημάτων με μηδενικές εκπομπές θα καταστεί σημαντικά πιο προσιτή για τους καταναλωτές. Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ήρθαμε σε συμφωνία με το Συμβούλιο για την αναθεώρηση των στόχων που τέθηκαν για το 2030 ούτως ώστε να φτάσουμε στο 100% μέχρι το 2035. Αυτή θα είναι μια πραγματική κρίσιμη κίνηση για να φτάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 και να προσφέρουμε μια πιο προσιτή «καθαρή» οδήγηση.

Η αναθεώρηση προβλέπει ότι τα νέα οχήματα από 2030 και έπειτα θα πρέπει να πωλούνται με προδιαγραφές για μείωση των εκπομπών του άνθρακα κατά 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021, ενώ τα φορτηγά θα φτάσουν στο 50%. Επιπλέον, η υπάρχουσα χρηματοδότηση της ΕΕ θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την μετάβαση στα οχήματα μηδενικών εκπομπών και τις σχετικές τεχνολογίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε, μάλιστα, να δημοσιεύει κάθε δύο χρόνια μια αναλυτική αναφορά για την πρόοδο προς αυτήν την κατεύθυνση από το 2025 και μετά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές οχημάτων προετοιμάζονται ήδη για αυτήν την μετάβαση, όπως για παράδειγμα η Ford που ανακοίνωσε πως θα παράγει μόνο ηλεκτρικά οχήματα από το 2030 και έπειτα.

[Europa]

Loading