Ξεκίνησε η μετάδοση της μερικής έκλειψης Ηλίου στην Ελλάδα [Video]

partial-solar-eclipse-749x415

Ξεκίνησε πριν από λίγο η μερική έκλειψη Ηλίου, η οποία θα φτάσει στη μέγιστη φάση της στις 11:44 και θα ολοκληρωθεί στις 12:50. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την εξέλιξη της από το παρακάτω video του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πώς να προφυλαχθείτε από την επικίνδυνη ακτινοβολία της έκλειψης

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας προειδοποιεί ότι η παρατήρηση με γυμνούς οφθαλμούς του φαινομένου της έκλειψης ηλίου ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τα μάτια, ενώ επισημαίνεται ότι συχνά οι επιπτώσεις δεν γίνονται άμεσα αισθητές, καθώς δεν προκαλείται αίσθημα πόνου ή άλλο ερέθισμα, μπορούν όμως να προκαλέσουν μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη.

Την ίδια στιγμή, απαγορεύει την έκθεση των παιδιών στην παρατήρηση του φαινομένου, γι’ αυτό και αποφασίστηκε μην πραγματοποιηθούν τα διαλείμματα στα σχολεία της χώρας, κατά τη διάρκεια του φαινομένου.

Σύμφωνα με οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, συνίσταται η αποφυγή έκθεσης των παιδιών στην παρατήρηση του φαινομένου. Οι αρμόδιοι επιστημονικοί οργανισμοί επισημαίνουν, παράλληλα, ότι είναι επικίνδυνη η παρατήρηση του φαινομένου μέσω φωτογραφικών μηχανών ή από κάμερες κινητών τηλεφώνων.

Γενικότερα, το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί μόνο με τη χρήση εγκεκριμένων και πιστοποιημένων φίλτρων, καθώς τόσο τα γυαλιά ηλίου και οι κάμερες όσο και άλλα αυτοσχέδια γυαλιά δεν προσφέρουν καμία προφύλαξη.

[via NEWS247.gr]

This entry was posted in Misc. Bookmark the permalink.