Πλαίσιο: Ενδιαφέρον για την εξαγορά της Κωτσόβολος

Ενδιαφέρον για την εξαγορά της Κωτσόβολος, η οποία ως γνωστόν τίθεται σε διαδικασία πώλησης από τον μητρικό βρετανικό όμιλο Curry’s, εξέφρασε χθες ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πλαίσιο, Κώστας Γεράρδος.

Ο ίδιος ανάφερε πως εκτός από τις αιρέσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υπό εξέταση είναι επίσης το ύψος του τιμήματος (υπολογίζεται βάσει του πολλαπλασιαστή EBITDA για το retail, συνεκτιμώντας το κόστος ενοικίων), αλλά και το τι θα συμβεί με την ομάδα διοίκησης. Σε κάθε περίπτωση, ο Κωτσόβολος είναι μια μεγάλη εταιρεία με 95 καταστήματα, τζίρο 733 εκατ. ευρώ, EBITDA κοντά στα 50 εκατ. ευρώ, EBIT 20,7 εκατ. ευρώ και ταμείο 82,8 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως στη λήξη του 2022 η εταιρεία Πλαίσιο διέθετε 45 εκατ.ευρώ ταμειακά διαθέσιμα (μετά τα έξοδα εξόδου από το ΧΑ) με τραπεζικό δανεισμό της τάξης των 11,7 εκατ.ευρώ. Διαθέτει δίκτυο με 25 καταστήματα, δηλαδή μικρότερο δίκτυο και από τον 2ο παίκτη της αγοράς, την Public MediaMarkt, με 56. Έκλεισε το 2022 με κύκλο εργασιών περίπου 435 εκατ. ευρώ, ΕΒΙΤDΑ 15,8 εκατ. ευρώ, μέρδη μετά από φόρους 5 εκατ. ευρώ

Για το πρώτο μισό του 2023, ο κ. Γεράρδος ανάφερε ότι η ανάπτυξη πωλήσεων κινείται πέριξ του 10% ενώ σημείωσε «ότι καταγράφεται βελτίωση περιθωρίων κέρδους», καθώς αποκλιμακώνονται οι παράγοντες κόστους.

Χωρίς να συμπεριληφθεί ένα big deal, ο όμιλος προγραμματίζει επενδύσεις 40 εκατ.ευρώ στην προσεχή τριετία έως το 2026, με 14 εκατ.ευρώ να αφορά τις υποδομές logistics και τα υπόλοιπα στην ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων.

Σημειώνεται πως ο σημερινός τζίρος των 430 εκατ.ευρώ περίπου για τον όμιλο προήλθε από δίκτυο μόλις 25 καταστημάτων πανελλαδικά και ενός αναγνωρίσιμου online και call center καναλιού, με τη διοίκηση του ομίλου να εκτιμά ότι η ανάπτυξη μέσω νέων σημείων πώλησης θα φέρει αντίστοιχη ανάπτυξη και στο e-commerce.

Ο κ. Κ. Γεράρδος δε ανάφερε πως η έξοδος από το ΧΑ εξυπηρετεί καλύτερα τους επιχειρησιακούς στόχους του ομίλου.

[via NEWS247.gr]

Loading