PlayStation 5: Το νέο τηλεχειριστήριο ίσως λειτουργεί αυτόνομα για game streaming χωρίς την κονσόλα

Πριν από δύο εβδομάδες είχαμε την επίσημη ανακοίνωση για το PlayStation 5 από τη Sony, και η εταιρεία προχώρησε σε ορισμένες αποκαλύψεις για τις αλλαγές που θα γίνουν στο τηλεχειριστήριο της νέας παιχνιδοκονσόλας.

Συγκεκριμένα, η Sony τόνισε πως ο στόχος είναι να προσφέρει μια ακόμα πιο καθηλωτική εμπειρία gaming με τη βοήθεια του νέου τηλεχειριστηρίου, αντικαθιστώντας το "ταρακούνημα" με αισθητήρες απτικής ανάδρασης που θα προσδίδουν μεγαλύτερη αληθοφάνεια στα δάκτυλα και τα χέρια του χρήστη, ανάλογα με το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός video game. Επίσης, τα κουμπιά L2 και R2 θα μπορούν να επαναπρογραμματιστούν από τους developers για να προσομοιώνουν με μεγαλύτερη αληθοφάνεια τον χειρισμό ενός παιχνιδιού. Για παράδειγμα θα "σκληραίνει" το γκάζι αν βρίσκεσαι εκτός δρόμου σε ένα racing game ή θα δυσκολεύεσαι στο πάτημα όταν θέλεις να τεντώσεις ένα τόξο και να ρίξεις ένα βέλος.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί, τώρα, μια νέα αναφορά που βασίζεται σε κατοχυρωμένη από το Σεπτέμβριο πατέντα της Sony στο World Intellectual Property Organisation. Η πατέντα αυτή περιγράφει ένα τηλεχειριστήριο με δυνατότητα σύνδεσης σε σύστημα cloud gaming, δηλαδή θα λειτουργεί μεν σαν κλασικό τηλεχειριστήριο, αλλά ταυτόχρονα θα μπορεί να συνδεθεί αυτόνομα στο δίκτυο WiFi για βελτιωμένη απόκριση και πιθανότατα για να “ξεκλειδώνει” νέες λειτουργίες. Ποιες θα είναι αυτές;

Σύμφωνα με την περιγραφή της πατέντας, η συσκευή διαχείρισης (τηλεχειριστήριο) θα επικοινωνεί απευθείας και αυτόνομα με κάποιον server χωρίς να χρειάζεται πρώτα η σύνδεση του με την παιχνιδοκονσόλα. Ο server θα επεξεργάζεται τις εντολές από το τηλεχειριστήριο για να ξεκινήσει διαδικασία gameplay video rendering που θα μεταδίδεται μέσω του δικτύου σε οθόνη απεικόνισης, η οποία με τη σειρά της θα βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το τηλεχειριστήριο.

Σε απλά Ελληνικά, το τηλεχειριστήριο του PlayStation 5 λέγεται ότι θα μπορεί να συνδεθεί αυτόνομα στο δίκτυο της game streaming υπηρεσίας της Sony για να παίζεις σε μια οθόνη ή τηλεόραση χωρίς να χρειάζεται να έχεις μαζί σου την παιχνιδοκονσόλα! Αν σας θυμίζει κάτι αυτό, τότε ρίξτε μια ματιά στον τρόπο λειτουργίας του τηλεχειριστηρίου που κατασκεύασε η Google για την υπηρεσία Stadia.

Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι έχουμε να κάνουμε απλά με μια πατέντα της Sony και σε καμία περίπτωση δεν έχει επιβεβαιωθεί μια τέτοια λειτουργία για το νέο τηλεχειριστήριο του PlayStation 5, τουλάχιστον όχι μέχρι σήμερα. Αν τα καταφέρουν, πάντως, τότε θα είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για την υπηρεσία PlayStation Now.

Πότε θα κυκλοφορήσει το PlayStation 5

Σύμφωνα με την ακακοίνωση της Sony, το PlayStation 5 θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2020 (Νοέμβριος - Δεκέμβριος). Δεν αποκλείεται η παρουσίαση να πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο του 2020, ενώ σχετικά με την τιμή του έχουμε μια πρώτη αληθοφανή ένδειξη από κατάστημα στη Σλοβακία στα €499.

Τι περιμένουμε να δούμε στο PlayStation 5

  • Νέο custom octa-core επεξεργαστή AMD Zen 2 8C/16T βασισμένο στην τρίτη γενιά AMD Ryzen (7nm Zen 2)
  • Νέο custom επεξεργαστή γραφικών βασισμένο στην AMD Radeon RDNA Navi (σχεδόν ισάξιο σε ισχύ με την Nvidia GeForce RTX 2080)
  • Υποστήριξη γραφικών ανάλυσης 8K και 4K στα 120Hz
  • Υποστήριξη τεχνολογίας Ray-Tracing
  • Υποστήριξη 3D surround sound
  • Αποθηκευτικό χώρο SSD (αντί HDD) για σημαντικά ταχύτερους χρόνους φόρτωσης
  • Συμβατότητα με τα παιχνίδια του PS4 (backwards compatibility)
  • Οπτικό drive με υποστήριξη δίσκων Blu-ray χωρητικότητας 100GB

[via]

Loading