Ποιες πλατφόρμες και υπηρεσίες εμπιστεύονται περισσότερο οι χρήστες προγραμμάτων ασφαλείας;

Η Kaspersky ανέλυσε ανώνυμα δεδομένα που παρέχονται εθελοντικά από χρήστες του Privacy Checker, ενός ιστότοπου που περιέχει χρήσιμες συμβουλές για ρυθμίσεις απορρήτου για διάφορες υπηρεσίες και πλατφόρμες του Διαδικτύου. Τα αποτελέσματα δείχνουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας (αυστηρή, μεσαία ή χαλαρή) που αναζητούν συχνά οι χρήστες για κάθε υπηρεσία ή πλατφόρμα. Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι χρήστες του TikTok ενδιαφέρονται περισσότερο για αυστηρές ρυθμίσεις ασφαλείας σε όλες τις υπηρεσίες – το ποσοστό τέτοιων αιτημάτων αγγίζει το 71%. Παράλληλα, οι κάτοχοι iPhone ανησυχούν περισσότερο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο σε σύγκριση με άλλες πλατφόρμες – περισσότερα από τα μισά αιτήματα (53%) αναφέρονται στις πιο αυστηρές ρυθμίσεις ασφαλείας.

Η τάση αυξημένης ψηφιακής ευαισθητοποίησης ενθαρρύνει τους πελάτες να φροντίζουν περισσότερο τα προσωπικά τους δεδομένα και τα ψηφιακά τους ίχνη στο διαδίκτυο. Η χρήση μιας ευρείας γκάμας ρυθμίσεων απορρήτου σε υπηρεσίες και πλατφόρμες εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας για λογαριασμούς και προσωπικές πληροφορίες αλλά και έλεγχο του αριθμού των ψηφιακών αποτυπωμάτων.

Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από ανώνυμες επισκέψεις στον ιστότοπο Kaspersky Privacy Checker, μεταξύ 1 Δεκεμβρίου 2019 και 15 Νοεμβρίου 2021. Οι ειδικοί των κοινωνικών δικτύων της Kaspersky ανέλυσαν τους χρήστες των υπηρεσιών και των πλατφορμών που άνοιξαν τις οδηγίες ασφαλείας σε μεγαλύτερο βαθμό. Επί του παρόντος, η ρύθμιση μεσαίου επιπέδου είναι η προεπιλογή στην πλατφόρμα Privacy Checker.

Όσον αφορά τις ψηφιακές υπηρεσίες, οι χρήστες του TikTok δεν ήταν οι μόνοι που αναζητούσαν αυστηρές συμβουλές ασφάλειας. Το ρωσικό κοινωνικό δίκτυο VK βρίσκεται στη δεύτερη θέση – το μερίδιο των αιτημάτων για το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας είναι 48%. Την τρίτη θέση κατέχει το Instagram – στο οποίο το 42% των ερωτημάτων σχετίζονται με τις αυστηρές ρυθμίσεις. Ταυτόχρονα, το επίπεδο ασφάλειας του Facebook είναι το λιγότερο ανησυχητικό – το μερίδιό του σε αιτήματα για ισχυρότερες συμβουλές ασφάλειας είναι 33%.

Αποδεικνύεται ότι οι ιδιοκτήτες iPhone ανησυχούν περισσότερο για την προστασία των δεδομένων τους σε πλατφόρμες κινητής τηλεφωνίας. Περισσότερα από τα μισά (53%) αιτήματα αποτελούν οι αναζητήσεις για το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας, ενώ το ποσοστό των μεσαίων αιτημάτων είναι 42%. Εν τω μεταξύ, το 57% των χρηστών Android αναζητούν ρυθμίσεις για το μεσαίο επίπεδο. Μόνο το 39% ενδιαφέρεται για τις ισχυρότερες συμβουλές ασφαλείας.

Όσον αφορά τις πλατφόρμες υπολογιστών, περισσότεροι από τους μισούς χρήστες Mac (59%) ενδιαφέρονται για τις μεσαίες ρυθμίσεις, ενώ το ποσοστό των Windows είναι μικρότερο στο 41%. Οι κάτοχοι συσκευών Mac αναζητούν αυστηρές συμβουλές ασφαλείας λιγότερο από τους κατόχους συσκευών Windows – 33% έναντι 41%.

Κατόπιν της ανάλυσης του συνόλου των αιτημάτων, αποδείχθηκε επίσης ότι το Android είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα μεταξύ των χρηστών που αναζητούν συμβουλές ασφαλείας στον ιστότοπο Privacy Checker: το ποσοστό τους είναι 67%. Έτσι, το ποσοστό των αιτημάτων για iPhone είναι μόνο 11% και 4% για Mac. Σχεδόν το ένα πέμπτο (18%) όλων των αιτημάτων προέρχονται επίσης από τα Windows.

Ο Sergey Malenkovich, Επικεφαλής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Kaspersky, σχολιάζει

Κατά τη χρήση διαδικτυακών πλατφορμών και υπηρεσιών, οι χρήστες αναπόφευκτα αφήνουν ψηφιακά αποτυπώματα. Αυτές μπορεί να είναι γεωγραφικές τοποθεσίες σε φωτογραφίες, διευθύνσεις IP κ.λπ. Σήμερα, η συνειδητοποιημένη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών κερδίζει δημοτικότητα μεταξύ των χρηστών, επειδή έχουν αρχίσει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο επίπεδο ασφάλειας των προσωπικών πληροφοριών που αποθηκεύονται στο διαδίκτυο. Η χρήση πλατφορμών όπως το Privacy Checker τους βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα τα μέσα προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων, καθώς και να διατηρήσουν τις συσκευές και τους λογαριασμούς τους ασφαλείς

Οι χρήστες μπορούν να βρουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμίσεις απορρήτου στον ιστότοπο Kaspersky Privacy Checker. Επιπλέον, η Kaspersky ετοίμασε μια σύντομη λίστα για την προστασία των προσωπικών πληροφοριών σε όλες τις πλατφόρμες:

  • Θα είναι ασφαλές να ελέγξετε τον σύνδεσμο πριν κάνετε κλικ. Τοποθετήστε τον δείκτη του ποντικιού πάνω του για προεπισκόπηση της διεύθυνσης URL και αναζητήστε ορθογραφικά λάθη ή άλλες παρατυπίες. Ακόμα κι αν ένα μήνυμα ή ένα email προήλθε από τον καλύτερό σας φίλο, θυμηθείτε ότι οι λογαριασμοί του θα μπορούσαν επίσης να έχουν παραβιαστεί. Μείνετε προσεκτικοί σε κάθε περίπτωση. Ακόμα κι αν ένα μήνυμα φαίνεται φιλικό, αντιμετωπίστε τους συνδέσμους και τα συνημμένα με προσοχή.

  • Η ιδιωτική περιήγηση σε λογισμικό όπως το Kaspersky Internet Security, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την παρακολούθηση μέσω Διαδικτύου.

  • Χρησιμοποίησε διαφορετικό κωδικό σε κάθε συσκευή. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και εάν κάποιος από τους λογαριασμούς σας παραβιαστεί, οι υπόλοιποι δεν θα επηρεαστούν.

  • Μπορεί να δυσκολευτείς να απομνημονεύσεις μεγάλους διαφορετικούς κωδικούς για ένα σύνολο από συσκευές/πλατφόρμες, αλλά με το password manager μπορείτε να θυμάστε μόνο έναν βασικό κωδικό.

  • Οι χρήστες iPhone διαθέτουν ελέγχο απορρήτου, ο οποίος τους παρέχεται από την Apple, και μπορούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση εφαρμογών σε φωτογραφίες, επαφές, τοποθεσίες GPS εάν θεωρήσουν ότι το να επιτρέψουν κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο.

  • Οι χρήστες λογισμικού Android θα έπρεπε να εξετάζουν προσεκτικά τις άδειες που παραχωρούν στις εφαρμογές. Η ασφαλής επιλογή είναι η παροχή δικαιωμάτων σε μια νέα εφαρμογή κατά την εγκατάστασή της μόνο εφόσον τα δικαιώματα αυτά είναι απαραίτητα. Όσο περισσότερες συναινέσεις διαθέτει μια εφαρμογή, τόσα περισσότερα μπορεί να προκαλέσει σε μια συσκευή και τόσα περισσότερα στοιχεία μπορεί να συλλέξει γύρω από τον χρήστη. Επιπλέον, μια ασφαλής επιλογή είναι η εγκατάσταση μιας αξιόπιστης λύσης ασφαλείας, για τη διασφάλιση μιας ολοκληρωμένης άμυνας.

  • Κλειδώστε το τηλέφωνο και τον υπολογιστή σας με κωδικούς πρόσβασης. Η ασφαλής επιλογή είναι η χρήση κωδικών ή βιομετρικών επαληθεύσεων για το κλείδωμα κινητών, tablet ή υπολογιστών.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr
Loading