Τετραπληγική τρώει σοκολάτα με τη βοήθεια ελεγχόμενου με τον εγκέφαλο ρομποτικού χεριού [Video]

Τα πολύ απλά πράγματα που για όλους εμάς φαντάζουν αυτονόητα, όπως για παράδειγμα να φάμε, να περπατήσουμε ή να πλύνουμε το πρόσωπό μας, για άλλους ανθρώπους αποτελούν πραγματικό άθλο. Ο λόγος για την 36χρονη Jan Scheuermann η οποία παρότι τετραπληγική για περισσότερο από μια δεκαετία, κατόρθωσε να ταϊσει τον εαυτό της σοκολάτα κάνοντας χρήση ρομποτικού βραχίονα ελεγχόμενου με τον εγκέφαλό της!

Αφού υποβλήθηκε σε επέμβαση εμφύτευσης ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο, η Jan Scheuermann είναι πλέον σε θέση να ελέγχει το ρομποτικό βραχίονα με το μυαλό της, να σηκώνει και να μετακινεί αντικείμενα και γενικά έως ένα βαθμό να αυτοεξυπηρετείται.

Σύμφωνα με ερευνητές του τμήματους νευροβιολογίας του Pitt School of Medicine:

"Πρόκειται για ένα τεράστο βήμα προς την ανεξαρτησία των ανθρώπων που δεν μπορούν να κινήσουν τα χέρια τους. Η τεχνολογία, η οποία μεταφράζει τα σήματα του εγκεφάλου και καθοδηγεί ένα ρομποτικό χέρι, έχει τεράστιες δυνατότητες και θα συνεχίσουμε την έρευνα. Οι άνθρωποι αυτοί ελπίζουν πλέον για το μέλλον."

Όσο για την Jan Scheuermann, η οποία δηλώνει πανευτυχής με το επίτευγμα της, ανέφερε χιουμοριστικά:

"Μια μικρή μπουκιά για τη γυναίκα, ένα τεράστιο δάγκωμα για την επιστήμη..."

Παρόμοιες περιπτώσεις παράλυτων ανθρώπων έχουμε συναντήσει ξανά όπως αυτή του τετραπληγικού Tim Hemmes που κατόρθωσε να αγγίξει ξανά το χέρι της αγαπημένης του με τη βοήθεια ρομποτικού χεριού αλλά και της Cathy Hutchinson που έπειτα από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο μετακίνησε ρομποτικό χέρι με τη βοήθεια του μυαλού της.

[via Slashgear]

Loading