Qualcomm, Samsung και Huawei ανακοίνωσαν το νέο πρότυπο MPEG-5 EVC

Οι Qualcomm, Samsung και Huawei ανακοίνωσαν από κοινού το νέο MPEG-5 Essential Video Coding (EVC) codec, με το νέο πρότυπο να υπόσχεται τουλάχιστον 25% μεγαλύτερη συμπίεση στον όγκο των αρχείων χωρίς απώλεια στην ποιότητα της εικόνας σε σύγκριση με το πρότυπο HEVC.

Το επίτευγμα αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τις αυξημένες ανάγκες σε περιεχόμενο 4K UHD, HDR, VR, AR, αλλά και στα πρώτα βήματα του περιεχομένου ανάλυσης 8K. Η υψηλότερη συμπίεση μεταφράζεται σε μικρότερα αρχεία, άρα σε μικρότερη κατανάλωση bandwidth και ταχύτερη μεταφορά - αναμετάδοση τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και οι τρεις εμπλεκόμενες εταιρείες τονίζουν πόσο χρήσιμο θα αποδειχτεί το MPEG-5 EVC σε συνδυασμό με τα δίκτυα 5G.

Οι προδιαγραφές του προτύπου MPEG-5 EVC κατατέθηκαν και κατοχυρώθηκαν από τις Qualcomm, Samsung και Huawei στα τέλη του περασμένου μήνα σε μορφή FDIS (Final Draft International Standard), παρόλα αυτά, οι τρεις εταιρείες έχουν μπροστά τους χρονικό περιθώριο δύο ετών για να ανακοινώσουν τους όρους που θα ισχύουν για να δίνουν τις απαραίτητες άδειες χρήσης. Συμφώνησαν, επίσης, αυτοί οι όροι να είναι δίκαιοι, λογικοί και αμερόληπτοι.

Έχουμε μπροστά μας αρκετό καιρό για να δούμε αν θα αποτελέσει “απειλή" και για το AV1 codec.

[Huawei]

Loading