Raspberry Pi 5: Επίσημα η νέα έκδοση του μικροϋπολογιστή με σημαντικές αναβαθμίσεις

Χρειάστηκε να περάσουν 4 χρόνια από την κυκλοφορία του Raspberry Pi 4 για να δούμε μια νέα έκδοση του μικροϋπολογιστή. Ο οργανισμός ανακοίνωσε επίσημα το Raspberry Pi 5, το οποίο διαφέρει αρκετά από τα προηγούμενα καθότι είναι το πρώτο που περιλαμβάνει επεξεργαστή που έχει δημιουργηθεί in-house στον οργανισμό.

Συγκεκριμένα, το Raspberry Pi 5 περιλαμβάνει quad-core CPU 64-bit με πυρήνες ARM Cortex-A76 χρονισμένους στα 2.4GHz, 512KB/core L2 cache και 2MB shared L3 cache και βελτιωμένο επεξεργαστή γραφικών VideoCore VII GPU 800MHz που σύμφωνα με τον οργανισμό προσφέρει συνολικά 2-3 φορές καλύτερη απόδοση από το Raspberry Pi 4.

Ακόμη, η συσκευή διαθέτει 1x υποδοχή Gigabit Ethernet, 2x υποδοχές HDMI με υποστήριξη εξόδου εικόνας σε ανάλυση 4K στα 60fps, υποστήριξη HDR, νέο επεξεργαστή εικόνας για σύνδεση καλύτερης webcam, διπλάσιο bandwidth για τις 2 υποδοχές USB 3.0 και 2x USB 2.0 (υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων), κεραία Bluetooth 5.0 + LE, διπλάσια απόδοση για την υποδοχή καρτών microSD, αλλά και υποστήριξη περιφερειακών σε υψηλότερο bandwidth.

Το Raspberry Pi 5 θα κυκλοφορήσει στα τέλη Οκτωβρίου σε εκδόσεις με 4GB ή 8GB αποθηκευτικό χώρο και σε τιμές $60 και $80 αντίστοιχα.

Loading