Ακόμα δεν έχει καταλαγιάσει ο θόρυβος από την είδηση της περασμένης εβδομάδας σχετικά με τα κενά ασφαλείας Meltdown και Spectre στην αρχιτεκτονική των επεξεργαστών Intel, AMD και ARM που επηρεάζουν σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Αν αναρωτιέστε ποιες συσκευές δεν έχουν πρόβλημα, τότε θα χρειαστεί να ποντάρετε σε ένα outsider.

Όπως σημειώνει ο Eben Upton μέσα από μια εκτενέστατη ανάρτηση του στο επίσημο blog του Raspberry Pi Foundation, όποια συσκευή βασίζεται σε κάποιο Raspberry Pi module δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο από τα Spectre και Meltdown, επειδή χρησιμοποιούν πυρήνες ARM1178, Cortex-A7 και Cortex-A53. Σε αυτούς τους παλαιότερης αρχιτεκτονικής πυρήνες δεν εφαρμόζονται πλάγιες μέθοδοι για την ενίσχυση της απόδοσης τους (π.χ. caching) με αποτέλεσμα η επικοινωνία με το kernel να είναι άμεση και προστατευμένη από εξωτερικούς παράγοντες.

 

Γι' αυτον τον λόγο, βέβαια, η απόδοση ενός Raspberry Pi δεν μπορεί να πλησιάσει αυτήν ενός "σοβαρού" επεξεργαστή, αλλά την δουλειά τους την κάνουν μια χαρά για πληθώρα εφαρμογών.

Όσοι θέλετε να εμβαθύνετε λίγο περισσότερο για το τι ακριβώς συμβαίνει με τα Meltdown και Spectre χωρίς να χρειάζεται να έχετε πτυχίο Computer Science, αξίζει να διαβάσετε την αναφορά του Eben Upton εδώ.

Advertisements