Ravn X: Αυτό είναι το μεγαλύτερο drone στον κόσμο για εκτοξεύσεις δορυφόρων

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες έχουν φέρει έναν νέο αέρα στον τομέα της εξερεύνησης του Διαστήματος, αν και για την ώρα βρισκόμαστε αρκετά μακριά από την υλοποίηση των οραμάτων τους. Είναι δεδομένο, όμως, ότι έχουν γίνει άλματα προόδου χάριν στις SpaceX, Blue Origin, Rocket Lab και άλλες εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογίες και συστήματα με σκοπό να καταστήσουν πιο βιώσιμες (οικονομικά τουλάχιστον) τις μελλοντικές μεγαλόπνοες αποστολές, αλλά και τις πιο “ποταπές” αποστολές ρουτίνας.

Μία ενδιαφέρουσα πρόταση ήρθε στο προσκήνιο από την Aevum, μια startup που αποκάλυψε ένα τεράστιο drone με ονομάσια Ravn X που σκοπεύει να λειτουργήσει ως ένα αυτόνομο, εναέριο σύστημα εκτόξευσης για μικρούς δορυφόρους. Πρακτικά, το Ravn X είναι το μεγαλύτερο drone που έχει κατασκευαστεί ποτέ με διαστάσεις 24 x 5.5m και άνοιγμα φτερών 18m, ενώ χρησιμοποιηθεί συνηθισμένο κινητήρα jet που τροφοδοτείται με κηροζίνη (όπως και τα περισσότερα αεροσκάφη δηλαδή).

aevum-ravn-x-1.jpg

Σύμφωνα με την Aevum, το Ravn X είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να απογειώνεται και να προσγειώνεται αυτόνομα από αεροδιαδρόμους μήκους μόλις 1.6km, δεν επηρεάζεται καθόλου από τις καιρικές συνθήκες, ενώ το 70% της κατασκευής του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά. Στόχος τους, πάντως, είναι να γίνει ένα εντελώς ανακυκλώσιμο drone. Ως αυτόνομο drone προφανώς δεν χρειάζεται πλήρωμα και η εταιρεία ισχυρίζεται ότι με έναν πλήρη στόλο από Ravn X θα είναι εφικτό να πραγματοποιούν εκτοξεύσεις κάθε 3 ώρες.

Μπορεί να ακούγεται σαν ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον concept που δεν θα υλοποιηθεί ποτέ, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η Aevum έχει κλείσει ήδη δουλειές που ξεπερνούν τα $1 δισεκατομμύριο και ανάμεσα στους πελάτες της είναι και η US Space Force που θα χρησιμοποιήσει το Ravn X για την επερχόμενη αποστολή ASLON-45 (θα θέσει μια σειρά μικρών δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά).

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

[AEVUM]

Loading