up_icon
Smartphones Android Reviews realme

realme 9 4G Review: Με ξεκάθαρα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

01 Ιουνίου 2022 Christos Elpidis

realme 9 4G Review: Με ξεκάθαρα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα


Εδώ και μερικές ημέρες είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά το realme 9 σε εκδόσεις 4G και 5G, μιας και η κινέζικη εταιρεία αποφάσισε να ρισκάρει παίζοντας με τη συνδεσιμότητα δίνοντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να μειώσουν το κόστος αγοράς εάν δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα δίκτυα νέας γενιάς. Εμείς είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε για μερικές ημέρες το realme 9 4G στην εντυπωσιακή Sunburst Gold απόχρωση προκειμένου να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

realme-9-4g-techgear-review-4.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Το realme 9 4G στην συγκεκριμένη απόχρωση σε κερδίζει με την πρώτη ματιά τουλάχιστον στο αισθητικό σκέλος. Η πλάτη «παίζει» μεταξύ του χρυσού και του κίτρινου χρώματος ανάλογα από ποια γωνία πέφτει το φως επάνω του και στα θετικά καταγράφουμε τόσο το γεγονός πως δεν γεμίζει εύκολα δαχτυλιές, όσο και ότι κάθεται άψογα στο χέρι χωρίς να γλιστρά. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να το χρησιμοποιείς άνετα χωρίς να βάλεις κάποια θήκη ούτως ώστε να απολαμβάνεις κάθε στιγμή την εμφάνιση του.

Από εκεί και πέρα είναι αρκετά compact το μέγεθος του, λεπτό και ελαφρύ (πάχος 7.99mm και βάρος 178gr), με σωστό ύψος για τα volume και power buttons (αριστερά και δεξιά αντίστοιχα), αλλά θα θέλαμε να δούμε το camera module να προεξέχει λιγότερο, διότι όταν το τοποθετείς επάνω σε μια επιφάνεια «μπαλαντζάρει» αρκετά. Στην αριστερή πλευρά υπάρχει και η υποδοχή για κάρτες SIM/microSD, ενώ στο κάτω μέρος βρίσκουμε ηχείο, υποδοχή USB-C και υποδοχή 3.5mm για ακουστικά.

realme-9-4g-techgear-review-7.jpg

Οθόνη

Στην πρόσοψη έχει τοποθετηθεί οθόνη 6.4’’ AMOLED ανάλυσης FHD+ με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 90Hz και ρυθμό απόκρισης στην αφή 360Hz. Ονομαστικά ξέρεις λίγο πολύ τι να περιμένεις από μια οθόνη AMOLED, δηλαδή έντονα χρώματα, βαθύ μαύρο και υψηλή ευκρίνεια στο φως της ημέρας, αλλά για κάποιο λόγο το αυτόματο σύστημα ρύθμισης της φωτεινότητας δεν λειτουργεί και τόσο καλά. Όταν παίζουμε χειροκίνητα με τη φωτεινότητα λύνεται το πρόβλημα ειδικά στους εξωτερικούς χώρους, παρόλα αυτά, αν το αφήσεις στο αυτόματο το realme 9 4G μένει μια κλίμακα πιο πίσω απ’ ό,τι θα έπρεπε. Αυτό ενδεχομένως αποτελεί επιλογή της εταιρείας για να προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία και πιθανότατα θα λυθεί με κάποιο μελλοντικό software update σε περίπτωση που λάβει υπόψιν της τα reviews και το feedback των χρηστών.

Στην επάνω αριστερή γωνία υπάρχει οπή για την εμπρόσθια κάμερα, έχει τοποθετηθεί εξαρχής προστατευτικό οθόνης και τα bezels (περιθώρια) είναι ελαφρώς μεγαλύτερα απ’ όσο θα θέλαμε στη σημερινή εποχή. Κατά τ’ άλλα, η οθόνη είναι εξαιρετική για να παρακολουθείς περιεχόμενο, να παίζεις games και να περιηγείσαι σε ιστοσελίδες, social media και στο σύστημα γενικότερα. Προσφέρει τη δυνατότητα να επιλέξεις μόνιμα τα 60Hz ή τα 90Hz ή να αφήσεις την αυτόματη ρύθμιση του ρυθμού ανανέωσης εικόνας για βελτιστοποίηση της αυτονομίας ανάλογα με το περιεχόμενο που παρακολουθείς.

realme-9-4g-techgear-review-5.jpg

Hardware - Απόδοση

Η realme αποφάσισε να αφήσει στην άκρη τους επεξεργαστές της MediaTek και να πορευτεί με τον Qualcomm Snapdragon 680 στο realme 9 4G, μια επιλογή που της βγαίνει σε θέματα αυτονομίας με τίμημα, ωστόσο, τη συνολική συμπεριφορά της συσκευής. Κοινώς, μην περιμένετε ένα smartphone που «πετάει» στις εναλλαγές από εφαρμογή σε εφαρμογή, καθώς ακόμα και με ενεργοποιημένα τα 90Hz στην οθόνη δεν βλέπεις και τόσο ομαλές μεταβάσεις στα animations στο περιβάλλον χρήσης ή κατά την πλοήγηση μέσα σε κοινωνικά δίκτυα και ιστοσελίδες.

Ούτε λόγος, φυσικά, για απαιτητικά games και πολύωρη χρήση της κάμερας. Στα μεν πρώτα θα πρέπει να συμβιβαστείς με χαμηλές ρυθμίσεις και θα ήταν προτιμότερο να στραφείς σε casual games, ενώ για την κάμερα παρατηρούμε συχνά πυκνά άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα ικανά να επηρεάσουν την συνολική απόδοση του realme 9 4G. Οκ, σαφέστατα ένα smartphone αυτής της κατηγορίας δεν προορίζεται για power users και gamers, αλλά ο ανταγωνισμός τα έχει καταφέρει καλύτερα στον τομέα της απόδοσης.

realme-9-4g-techgear-review-1.jpg

Δεν μείναμε ικανοποιημένοι από το ηχείο και θεωρούμε δεδομένο πως οι χρήστες θα πρέπει να επιλέξουν ένα καλό ζευγάρι ακουστικών για να παρακολουθήσουν ταινίες και videos, αλλά και για να πραγματοποιήσουν τηλεδιασκέψεις με τη βοήθεια της αρκετά αξιόλογης εμπρόσθιας κάμερας. Ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη λειτουργεί ικανοποιητικά και θα πρέπει να αναφέρουμε πως σύντομα έρχεται firmware update από την εταιρεία που θα διορθώσει αρκετά από τα θέματα της συνολικής συμπεριφοράς του hardware.

Εκεί που δεν έχουμε κανένα παράπονο είναι ο τομέας της αυτονομίας. Το realme 9 4G τα καταφέρνει περίφημα χάριν στην μπαταρία μεγάλης χωρητικότητας (5000mAh) που βγάζει με άνεση μια ημέρα έντονης χρήσης (όσο είναι αποδεκτός ο όρος για τις δυνατότητες της συσκευής), ενώ συνοδεύεται από φορτιστή 33W που μπορεί να μην είναι ο ταχύτερος της αγοράς, αλλά σου προσφέρει γέμισμα στο 50% μέσα σε περίπου 30 λεπτά (πλήρης φόρτιση σε περίπου 70 λεπτά).

realme-9-4g-techgear-review-2.jpg


Κλείνοντας αυτήν την ενότητα να σημειώσουμε πως το realme 9 4G έρχεται με λειτουργικό σύστημα realme UI 3.0 βασισμένο στο Android 12, όπως και τα υπόλοιπα πρόσφατα smartphones της εταιρείας. Ένα αρκετά καθαρό και γρήγορο περιβάλλον χρήσης που φέρνει προεγκατεστημένες ορισμένες bloatware εφαρμογές, χωρίς να ενοχλεί ιδιαίτερα τον χρήστη.

realme-9-4g-techgear-review-6.jpg

Κάμερες

Είναι ξεκάθαρο ότι η realme έριξε το βάρος περισσότερο στον τομέα της κάμερας έχοντας τοποθετήσει κύριο αισθητήρα 108MP f/1.75 στο πίσω μέρος, ο οποίος συνοδεύεται από αισθητήρα 8MP f/2.2 ultrawide και 2MP f/2.4 macro.

Η εφαρμογή της κάμερας δίνει εύκολη πρόσβαση σε όλα τα κλασικά modes (photo, video, portrait, night), στο 108MP mode για λήψεις σε πλήρη ανάλυση και στο Street mode που βελτιστοποιεί τις παραμέτρους λήψης για όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα σε εξωτερικούς χώρους. Η αλήθεια είναι ότι δεν είδαμε κάποια συγκλονιστική διαφορά σε σύγκριση με τα κλασικά modes, αλλά υπάρχει περιθώριο για να πειραματιστείς περισσότερο.

realme-9-4g-techgear-review-3.jpg

Στις λήψεις με τον κύριο αισθητήρα 108MP τα αποτελέσματα είναι αυτά που αναμέναμε. Εξαιρετική συμπεριφορά σε συνθήκες καλού φωτισμού και σταδιακή πτώση όσο ο τελευταίος μειώνεται. Το Night mode δεν φαίνεται να προσδίδει κάποια σημαντική βελτίωση, ενώ ισχύει το εξής παράδοξο: οι λήψεις του κύριου αισθητήρα δίνουν πιο ψυχρά χρώματα σε αντίθεση με τον υπερευρυγώνιο που τα εμφανίζει πιο ζωντανά και αληθοφανή! Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο, ωστόσο, εξυπακούεται πως το επίπεδο λεπτομέρειας είναι κλάσεις υψηλότερο με τον κύριο αισθητήρα.

Δεν υπάρχει τηλεφακός, όμως προσφέρεται η δυνατότητα για ψηφιακό zoom έως 10x που στην πράξη είναι αρκετά καλύτερο απ’ ό,τι περιμέναμε. Ο macro φακός είναι αξιοπρεπής, αν και δυσκολεύεται να εστιάσει γρήγορα, ενώ τα πορτραίτα προσφέρουν καλά επίπεδα λεπτομέρειας και σωστό διαχωρισμό του αντικειμένου από το φόντο. Για τα δεδομένα της κατηγορίας, θα λέγαμε ότι η κάμερα του realme 9 4G είναι ανέλπιστα καλή.

Επίλογος

Με το realme 9 4G η εταιρεία δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση της να ικανοποιήσει ορισμένες από τις ανάγκες του σύγχρονου χρήστη: καλή οθόνη, αξιόλογη κάμερα, μεγάλη αυτονομία και όμορφη κατασκευή. Από την άλλη, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα θέματα στην απόδοση και φυσικά την απουσία πρόσβασης στα δίκτυα 5G, αν και το τελευταίο το γνωρίζεις εκ των προτέρων.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑ
read more

OPPO: Επίσημο ντεμπούτο στην Ελλάδα με τα Find X5 Pro, Reno7 Lite 5G και A96

01 Ιουλίου 2022 Christos Elpidis

Την επίσημη έναρξη της δραστηριοποίησής της στην ελληνική αγορά ανακοινώνει η OPPO, ηγέτιδα εταιρεία στον χώρο των «έξυπνων» συσκευών τεχνολογίας, έχοντας ως στόχο να εξελιχθεί σε ένα εκ των κορυφαίων brands ...

Nothing phone (1): Επιβεβαιώθηκε ο mid-range επεξεργαστής

30 Ιουνίου 2022 Christos Elpidis

Συνεχίζονται τα επίσημα teasers της Nothing για το πρώτο smartphone της, με τον CEO της εταιρείας, Carl Pei, να επιβεβαιώνει τις φήμες για τον επεξεργαστή του Nothing phone (1), το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα...

Samsung Galaxy XCover6 Pro: Το νέο υπερανθεκτικό smartphone της εταιρείας

29 Ιουνίου 2022 Techgear Team

Η Samsung παρουσιάζει το νέο Samsung Galaxy XCover6 Pro, ένα smartphone ειδικά σχεδιασμένο για χρήση από επιχειρήσεις, με δυναμική ισχύ για την κάλυψη των πιο απαιτητικών αναγκών στις εταιρείες σήμερα. Το ...

Xiaomi 12S Ultra: Με αισθητήρα Sony IMX989 μεγέθους 1’’ το κορυφαίο μοντέλο της σειράς

29 Ιουνίου 2022 Christos Elpidis

Η Xiaomi μας έχει ενημερώσει από εχτές για το λανσάρισμα της σειράς Xiaomi 12S στις 4 Ιουλίου 2022, ενώ σήμερα αποκαλύπτει το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του μοντέλου που θα θέσει νέους κανόνες στη mobile ...

HTC Desire 22 Pro: Επίσημα με mid-range χαρακτηριστικά και πρόσβαση στο Viverse

28 Ιουνίου 2022 Christos Elpidis

Η HTC μπορεί να έχει αποτραβηχτεί τα τελευταία χρόνια από την αγορά των smartphones, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει παρατήσει τελείως την συγκεκριμένη κατηγορία. Η ταϊβανέζικη εταιρεία ανακοίνωσε επίσημα ...

Xiaomi 12S: Επίσημη παρουσίαση της σειράς στις 4 Ιουλίου 2022

28 Ιουνίου 2022 Christos Elpidis

Πλησιάζει η ώρα για τα επίσημα αποκαλυπτήρια της σειράς Xiaomi 12S, η οποία περιλαμβάνει τρία μοντέλα: Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro και Xiaomi 12S Ultra. Θα είναι τα πρώτα smartphones της εταιρείας με κάμερες ...

HUAWEI nova Y70 και nova Y90 οι νέες entry-level προτάσεις της εταιρείας

26 Ιουνίου 2022 Christos Elpidis

Εκτός από τα νέα HUAWEI MateBook D 16 και MateBook 16s, η HUAWEI αποκάλυψε δύο νέα entry-level smartphones στην παγκόσμια παρουσίαση της στην Κωνσταντινούπολη, με τα HUAWEI nova Y70 και nova Y90 να ...

HUAWEI: Παρουσίασε νέα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη

23 Ιουνίου 2022 Techgear Team

Μια ποικιλία νέων προϊόντων με καινοτομίες και τεχνολογία αιχμής, παρουσίασε η Huawei στις 23 Ιουνίου 2022, σε ειδική φαντασμαγορική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη. Μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν το νέο ...

POCO F4 και POCO X4 GT ανακοινώθηκαν επίσημα για όλο τον κόσμο

23 Ιουνίου 2022 Techgear Team

Η POCO ανακοίνωσε την παγκόσμια κυκλοφορία των POCO F4 και POCO X4 GT - των νέων συσκευών που έρχονται με κορυφαίους επεξεργαστές για την κατηγορία τους, με στόχο τρομερές επιδόσεις, πάντα σε προσιτές τιμές. Το...

Redmi Note 11 Pro+ 5G Review: Ο ορισμός του value-for-money

21 Ιουνίου 2022 Christos Elpidis

Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η οικογένεια Redmi Note στην αγορά, η Xiaomi απολαμβάνει την καθολική αναγνώριση της ως η πλέον value-for-money επιλογή για τον χρήστη που ζητά ένα αξιόπιστο smartphone με ...

Loader
techgear_icon