Recall: Η αμφιλεγόμενη λειτουργία του Windows 11 θα είναι τελικά προαιρετική

Με τα νέα της «Copilot+ PCs» που τροφοδοτούνται από επεξεργαστές Snapdragon, η Microsoft παρουσίασε επίσης ένα έξυπνο νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται «Recall», το οποίο είναι σε θέση να επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν οτιδήποτε έχουν κάνει στον υπολογιστή τους. Όμως, μετά από ανησυχίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, η Microsoft ανακοίνωσε ότι το «Recall» στα Windows 11 θα είναι ένα opt-in χαρακτηριστικό.

Το «Recall» ανακοινώθηκε για πρώτη φορά μαζί με το πρώτο κύμα των laptops με επεξεργαστή Snapdragon X Elite και X Plus. Η λειτουργία, εξήγησε η Microsoft, θα επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν οτιδήποτε έχουν κάνει στον υπολογιστή τους, καθώς καταγράφει screenshots κάθε λίγα δευτερόλεπτα και αφήνοντας στη συνέχεια την AI να αναζητήσει μέσα σε αυτά τα screenshots για να βρει αυτό που αναζητούσατε. Όλα αυτά γίνονταν στη συσκευή, αλλά πολλοί εξακολουθούσαν να προβληματίζονται για τις πιθανές επιπτώσεις στην ιδιωτικότητα της καταγραφής και αποθήκευσης τόσων πολλών δεδομένων χρήστη. Η Microsoft έκανε τώρα πίσω και ανακοίνωσε ότι η λειτουργία θα είναι μόνο προαιρετική.



Αρχικά, το «Recall» υποτίθεται ότι θα ήταν η προεπιλεγμένη συμπεριφορά του Windows 11 σε «Copilot+ PCs». Οι χρήστες θα μπορούσαν να την απενεργοποιήσουν, αλλά θα ενεργοποιούνταν από την αρχή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγκατάστασης.

Σε μια ανάρτηση στο blog, η Microsoft αναφέρει τώρα ότι θα ενημερώσει τη διαδικασία εγκατάστασης για να καταστήσει σημαντικά πιο σαφές το αν ενεργοποιείτε ή όχι το «Recall». Μια οθόνη θα σας ζητάει να επιλέξετε ρητά αν η λειτουργία είναι ενεργοποιημένη ή όχι. Η Microsoft προσθέτει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Windows Hello για να το ενεργοποιήσετε και ότι θα απαιτείται «απόδειξη παρουσίας» για να έχετε πρόσβαση σε οποιαδήποτε δεδομένα καταγράφονται από το «Recall».

Η Microsoft αναφέρει επίσης ότι το Windows θα προσθέσει καλύτερη κρυπτογράφηση στα δεδομένα που αποθηκεύει το «Recall». Αυτό γίνεται αφού οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι πολλά από τα δεδομένα ήταν αποθηκευμένα σε απλό κείμενο.

Η ανάρτηση συνεχίζει να επαναλαμβάνει ότι όλα τα δεδομένα αποθηκεύονται και επεξεργάζονται στη συσκευή, ότι τα Windows θα ενημερώνουν τον χρήστη όταν το «Recall» είναι ενεργό, και ότι οι χρήστες έχουν τον έλεγχο του τι καταγράφεται και τη δυνατότητα να διακόπτουν τη λειτουργία ανά πάσα στιγμή.

Όλες οι αλλαγές στο «Recall», λέει η Microsoft, θα είναι έτοιμες πριν αρχίσουν να αποστέλλονται οι υπολογιστές Copilot+ στις 18 Ιουνίου.

[Microsoft]

Loading