Ερευνητές δημιούργησαν σύστημα που μπλοκάρει μόνο το κινητό τηλέφωνο του οδηγού

Οι κίνδυνοι από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι γνωστοί σε όλους μας, και αν οι διάφορες συσκευές Bluetooth και hands-free έχουν προσφέρει μια λύση για τη διαχείριση των τηλεφωνικών κλήσεων, οι τεχνολογίες υπαγόρευσης γραπτών μηνυμάτων (όπως Google Voice, Apple Siri κλπ.) βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Texting While Driving

Ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων που οφείλονται στο γεγονός ότι ο οδηγός του οχήματος ήταν απασχολημένος με τη γραφή κάποιου γραπτού μηνύματος είναι αρκετά αυξημένος (ποσοστό 20% των ατυχημάτων) έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τις αρμόδιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να αναζητούνται τρόποι "ακύρωσης" του κινητού τηλεφώνου όταν το όχημα βρίσκεται σε κίνηση.

Έτσι, οι ερευνητές του Anna University of Technology στην Ινδία δημιούργησαν ένα σύστημα που μπλοκάρει τα σήματα από και προς το κινητό τηλέφωνο του οδηγού, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του από το δρόμο.

Το δύσκολο στην υπόθεση ήταν να βρεθεί ένας τρόπος να ακυρώνεται μόνο η συσκευή του οδηγού και όχι οι συσκευές των υπολοίπων επιβατών του οχήματος, κάτι που αντιμετωπίστηκε τελικά με την τοποθέτηση μιας συσκευής μπλοκαρίσματος ραδιοκυμάτων με μικρή εμβέλεια στο τιμόνι. Με αυτόν τον τρόπο, μπλοκάρεται μόνο η συσκευή του οδηγού και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες μπορούν να χρησιμοποιούν κανονικά τις δικές τους.

Πάντως, το ενδιαφέρον στοιχείο στην πρόταση των Ινδών είναι ότι ο οδηγός δεν πρέπει να έχει καμία απολύτως επαφή με τη συσκευή του κατά τη διάρκεια της οδήγησης, καθώς ακόμη και στην περίπτωση που τα χέρια του παραμένουν στο τιμόνι, μια τηλεφωνική συνομιλία μπορεί να αποσπάσει ελαφρά την προσοχή του από το δρόμο με μοιραία αποτελέσματα.

Τέλος, οι ερευνητές σημειώνουν ότι το σύστημα τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να στέλνει πληροφορίες απευθείας στις αρχές, σχετικές με τον τρόπο οδήγησης ή τις παραβάσεις του οδηγού, κάτι που θα βοηθούσε την Τροχαία να στέλνει με ευκολία τις κλήσεις.....

Click για Full Size

[via OnlineSchools, SlashGear]

Loading