Ρομπότ του MIT με ανθρώπινες κινήσεις και αντανακλαστικά

hermes-robotΗ τεχνολογία στα ανθρωποειδή ρομπότ έχει προχωρήσει και το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του MIT έρχεται να παρουσιάσει το νέο του ρομπότ που ακούει στο όνομα “Ερμής”.

Η πρωτοτυπία του, σε σχέση με τις συνήθως αδέξιες και δύσκαμπτες ανθρωποειδείς μηχανές που έχουμε δει στους τελικούς του DARPA's Robotics challenge, έγκειται στο γεγονός ότι μιμείται τα ανθρώπινα αντανακλαστικά και χάριν αυτού, έχει πιο ομαλή και “με χάρη” κίνηση. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του ανθρώπου-ελεγκτή με τον οποίο είναι συνδεδεμένος και του επιτρέπει ταυτόχρονα να “αντιγράφει” τις κινήσεις του. Μάλιστα, μέσω μίας συσκευής τύπου joystick έχει τη δυνατότητα να επιτελεί δυσκολότερες και λεπτότερες κινήσεις που απαιτούν τη χρήση των χεριών και των δακτύλων.

Ο “Ερμής” έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ανταπεξέρχεται σε καταστάσεις όπου ο άνθρωπος αδυνατεί. Διαθέτει περισσότερη δύναμη και αντοχή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ακόμη και σε μέρη επικίνδυνα και αδιάβατα για τους ανθρώπους, ενώ ο χειριστής του, μέσω μιάς οθόνης που εφαρμόζει στο κεφάλι, μπορεί να παρακολουθεί από μακριά και με ασφάλεια.

Στο μέλλον, ίσως ο “Ερμής” αποκτήσει και αυτόνομο έλεγχο κινήσεων, καθώς οι προγραμματιστές θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί ακόμη και εάν για οποιοδήποτε λόγο χαθεί η σύνδεση με τον χειριστή του.

[via engadget]

Loading