Ήταν αναμενόμενο ότι η Κίνα θα έβρισκε συμμάχους στον οικονομικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει με τις ΗΠΑ. Μόλις λίγες ημέρες μετά την απόφαση της για αντικατάσταση του λειτουργικού συστήματος Windows απ’ όλους τους υπολογιστές του στρατού (υπό τον φόβο κατασκοπίας), σε μια παρόμοια κίνηση προχωρά και η Ρωσία.

Σε αντίθεση, βέβαια, με την Κίνα που θα προχωρήσει στην ανάπτυξη δικού της λειτουργικού συστήματος που δεν θα βασίζεται στο Linux, η Ρωσία πιθανότατα θα εμπιστευτεί τη διανομή Astra Linux, η οποία πρόσφατα έλαβε πιστοποίηση από αρμόδια αρχή της χώρας για την υψηλή ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει ώστε να χρησιμοποιηθεί στα στρατιωτικά συστήματα της.

Η δικαιολογία, ωστόσο, είναι η ίδια. Η Ρωσία φοβάται ότι το Windows OS, ένα κλειστό λειτουργικό σύστημα που προέρχεται από Αμερικανική εταιρεία, μπορεί να διαθέτει “κερκόπορτες” για την κυβέρνηση Trump και άρα να αποτελέσει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Γι’ αυτό, άλλωστε, χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα μια ειδικά διαμορφωμένη έκδοση του που έχει λάβει την έγκριση της Υπηρεσίας Πληροφοριών (FSB).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας ZDNet, η αλλαγή στη Ρωσία θα γίνει πριν το τέλος του 2019.

[via]

Advertisements