Samsung Galaxy S23 FE Review

Η σειρά Samsung Galaxy FE επέστρεψε μετά από ένα μικρό διάλειμμα, με σκοπό να προσφέρει στους χρήστες τα καλύτερα χαρακτηριστικά των οικογενειών Galaxy S23, Galaxy Tab S9, αλλά και των Galaxy Buds σε μια πιο προσιτή έκδοση με τις ανάλογες υποχωρήσεις σε ορισμένους τομείς.

Εμείς είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε για περίπου 2 εβδομάδες κατά το διάστημα των εορτών το Samsung Galaxy S23 FE, το οποίο με μια πρώτη ανάγνωση εκπληρώνει απόλυτα τον σκοπό ύπαρξης τους, αρκεί να γνωρίζεις τι πραγματικά θέλεις από μια συσκευή και να μην μπαίνεις διαρκώς στο τριπάκι των νέων μοντέλων (βλ. Samsung Galaxy S24).

Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Το Samsung Galaxy S23 FE χαρακτηρίζεται από έναν σχεδιασμό που σίγουρα θα είναι οικείος στους περισσότερους χρήστες. Ακολουθεί την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία με το Samsung Galaxy S23 και το Samsung Galaxy A54, με ματ φινιρισμένες πλευρές από αλουμίνιο, volume και power buttons που ανταποκρίνονται πολύ καλά και αφήνουν ικανοποιητική αίσθηση στο χέρι. 

Η συσκευή διαθέτει διπλή υποδοχή κάρτας sim nano με δυνατότητα ταυτόχρονης χρήσης είτε μιας φυσικής και μιας E-Sim είτε δύο φυσικών καρτών SIM. Επιπλέον, είναι εξοπλισμένο με υποδοχή USB 3.2 Gen 1 Type-C και στερεοφωνικά ηχεία που είναι αξιοπρεπώς δυνατά, αλλά και επικάλυψη Gorilla Glass 5 της Corning για την οθόνη και την πίσω πλευρά με γυαλιστερό φινίρισμα αντί για το ματ φινίρισμα που διαθέτει το Samsung Galaxy S23.

Το γεγονός αυτό καθιστά το smartphone αρκετά δεκτικό σε δακτυλικά αποτυπώματα και θαμπώματα. Με πάχος 8.2 χιλιοστά, το smartphone μοιάζει ελαφρώς παχύτερο από το συνηθισμένο, ενώ το βάρος των 209 γραμμαρίων το τοποθετεί στη βαρύτερη κατηγορία. Έχει, επίσης, πιστοποίηση IP68 για αντοχή στη σκόνη και το νερό.

Το smartphone είναι ελαφρώς γλιστερό χωρίς τη θήκη και παρά το παχύτερο πλαίσιο και το μεγαλύτερο βάρος, εξακολουθεί να αφήνει τη γενικότερη premium αίσθηση που αποτελούν σήμα κατατεθέν των ναυαρχίδων της Samsung.

Οθόνη

Το Samsung Galaxy S23 FE είναι εξοπλισμένο με οθόνη 6.4 ιντσών Dynamic AMOLED 2X ανάλυσης 1080 x 2340 pixels. Η ίδια η οθόνη είναι εντυπωσιακή, είτε μιλάμε για τους χρωματικούς τόνους που παράγει είτε για την ευκρίνεια. Δεν έχουμε κανένα παράπονο από αυτό το μέτωπο, αλλά τα bezels είναι αρκετά πιο παχιά από ό,τι θα περίμενε κανείς για ένα smartphone που κοστίζει πάνω από €700 και προωθείται από τον κατασκευαστή ως entry-level ναυαρχίδα.

Έχει πιστοποιηθεί με HDR10+ και υποστηρίζει μέγιστη φωτεινότητα έως και 1450 nits, η οποία είναι πραγματικά πολύ φωτεινή σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ακόμα και στο έντονο φως του Ήλιου. Το smartphone σάς επιτρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε τυπικό ρυθμό ανανέωσης 60 Hz ή προσαρμοζόμενο ρυθμό ανανέωσης 120 Hz. Η αίσθηση είναι ομαλή σε όλους τους τομείς κατά την κύλιση στο περιβάλλον χρήσης και στις εφαρμογές ή στα παιχνίδια, και γενικότερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του.

Hardware - Απόδοση

Στη χώρα μας το Samsung Galaxy S23 FE έρχεται με το Exynos 2200 4nm SoC της Samsung και όχι το Snapdragon 8 Gen 1 της Qualcomm που λαμβάνουν οι καταναλωτές στις ΗΠΑ. Παρά την αρχική απογοήτευση, οι επιδόσεις στα benchmarks και η συνολική συμπεριφορά του είναι πολύ υψηλού επιπέδου, επομένως, ο μέσος χρήστης δεν θα αντιληφθεί κάποια διαφορά. 

Συγκεκριμένα, σε games υψηλών απαιτήσεων, σε συνθήκες έντονου multitasking, ενεργοποίηση της λειτουργίας Samsung DeX που το μετατρέπει σε desktop (με σύνδεση εξωτερικής οθόνης, mouse και πληκτρολογίου) και σε πολύωρη λειτουργία της κάμερας δεν διαπιστώσαμε κάποιο κόλλημα ή δυσκολία στην εκτέλεση των διεργασιών, αλλά θα παραδεχτούμε πως η θερμοκρασία ανέβηκε σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρίς, όμως, να φτάσει σε ενοχλητικό ή επιβαρυντικό επίπεδο για την ομαλή λειτουργία της συσκευής.

Από εκεί και πέρα μπορούμε να σημειώσουμε τα αξιόλογα ηχεία του με τον πολύ καθαρό ήχο ακόμα και στις υψηλές εντάσεις, υπό την έννοια ότι μπορείς να κάνεις στα γρήγορα μια τηλεδιάσκεψη από εξωτερικό χώρο χωρίς να φορέσεις ακουστικά, τον παραδοσιακά αξιόπιστο και ταχύτατο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά και την εξαιρετική αυτονομία του.

Με μπαταρία χωρητικότητας 4500mAh, το Samsung Galaxy S23 FE σου βγάζει…περπατώντας μια ολόκληρη ημέρα έντονης χρήσης, ωστόσο, υπάρχει ένας αστερίσκος που αφορά τους διαφορετικούς επεξεργαστές ανάλογα με την αγορά. Από τις δικές μας μετρήσεις παρατηρήσαμε ότι η έκδοση με τον Exynos 2200 προσφέρει κάτι παραπάνω από 8 ώρες αυτονομίας, αριθμός άκρως ικανοποιητικός, ωστόσο, από αυτά που διαβάζουμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η έκδοση με Qualcomm Snapdragon 8 Gen1 πλησιάζει σχεδόν τις 10 ώρες. Όπως και να ‘χει, αυτή είναι η απόφαση της Samsung και θα πρέπει να ζήσουμε με αυτήν στην Ευρώπη…

Από πλευράς φόρτισης, το Galaxy S23 FE υποστηρίζει ενσύρματη φόρτιση σε ισχύ έως 25W (φυσικά δεν συμπεριλαμβάνεται ο φορτιστής στο πακέτο), αλλά και ασύρματη φόρτιση στα 15W με δυνατότητα και αντίστροφης ασύρματης φόρτισης (π.χ. να ακουμπήσεις επάνω του ασύρματα ακουστικά για να τα γεμίσεις). Μία πλήρη φόρτισης, πάντως, απαιτεί σχεδόν 90 λεπτά στην πρίζα.

Να αναφέρουμε, επίσης, ότι η συσκευή μας έλαβε την αναβάθμιση για το One UI 6 που βασίζεται στο Android 14 και σύμφωνα με τη Samsung θα λάβει άλλες τρεις μεγάλες εκδόσεις του Android (δηλαδή θα φτάσει σίγουρα μέχρι το Android 17) και ενημερώσεις ασφαλείας για 5 χρόνια.

Κάμερες

Το Samsung Galaxy S23 FE διαθέτει τριπλή διάταξη οπίσθιας κάμερας που περιλαμβάνει τον κύριο αισθητήρα 50 megapixel με διάφραγμα f1.8 και εστιακό εύρος 24mm με OIS, έναν τηλεφακό 8 megapixel που παρέχει οπτικό ζουμ 3x με διάφραγμα f2.4 και εστιακό εύρος 75mm με OIS, και τέλος έναν υπερ-ευρυγώνιο αισθητήρα 12 megapixel με διάφραγμα f2.2.

Η συσκευή τα πηγαίνει περίφημα όταν εστιάζει σε κινούμενα θέματα, χάρη στην ενσωμάτωση του συστήματος PDAF τόσο στον κύριο αισθητήρα, όσο και στον τηλεφακό. Οι λήψεις στο φως της ημέρας από την κύρια κάμερα αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ικανοποιητικές, με υψηλή ευκρίνεια από άκρη σε άκρη και σωστές λεπτομέρειες στις σκιές και τα φωτεινά σημεία.

Το Bokeh χωρίς τη λειτουργία πορτραίτου φαίνεται πολύ ευχάριστο και μάλιστα χωρίς να το παρακάνει το λογισμικό με το επίπεδο κορεσμού. Ο τηλεφακός διατήρησε επίσης τα ίδια επίπεδα κορεσμού, αλλά απέδωσε ελαφρώς πιο ήπιες τις εικόνες. Η υπερευρυγώνια κάμερα διατηρεί την ίδια χρωματική απόδοση, ωστόσο, οι λήψεις τείνουν να παραμορφώνονται αρκετά στις γωνίες, κάτι που ενδεχομένως να διορθωθεί με μια μελλοντική ενημέρωση του λογισμικού.

Σε ό,τι αφορά το Night mode, η λήψη διαρκεί περισσότερο, αλλά το OIS βοηθάει αρκετά για να πάρεις ένα καλό αποτέλεσμα, χωρίς, όμως, να γλιτώνεις από την έντονη συμμετοχή του software. Με τον υπερευρυγώνιο φακό, πάντως, παρατηρούμε αρκετό θόρυβο και δεν τον προτείνουμε σε δύσκολες συνθήκες φωτισμού.

Στην πρόσοψη έχει τοποθετηθεί αισθητήρας 10 megapixel με f2.4 για selfies που κάνει εξαιρετική δουλειά στο φως της ημέρας, τη νύχτα και στις λήψεις πορτραίτου. Διατηρεί σωστά τα χρώματα, αλλά θα παρατηρήσετε πως στο παρασκήνιο γίνεται επεξεργασία από το software και γι' αυτό η εικόνα διορθώνεται περίπου 1 δευτερόλεπτο μετά την αποθήκευση για να δείτε το τελικό αποτέλεσμα.

Τέλος, το Samsung Galaxy S23 FE έχει τη δυνατότητα λήψης video σε ανάλυση 8K στα 24fps, χαρακτηριστικό που δεν συναντάς εύκολα σε αυτήν την κατηγορία τιμής. Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα λήψης σε χαμηλότερες αναλύσεις που είναι και πιο λογικές, όπως π.χ. 4K στα 60fps (ακόμα και στην εμπρόσθια κάμερα). Τα videos είναι πολύ σταθεροποιημένα, με σωστό δυναμικό εύρος και εξαιρετικό επίπεδο λεπτομέρειας.

Επίλογος

Το Samsung Galaxy S23 FE είναι ένα smartphone που απευθύνεται σε όσους καταναλωτές επιθυμούν να αποκτήσουν την εμπειρία της ναυαρχίδας, αλλά δεν θέλουν να ξοδέψουν τα έξτρα €200+ για ένα από τα βασικά μοντέλα των οικογενειών Galaxy S23 και Galaxy S24. Διατηρεί, πάντως, την παράδοση των FE εκδόσεων με καλή κάμερα, εξαιρετική οθόνη, στιβαρή κατασκευή, υψηλές επιδόσεις και καλή αυτονομία.

Samsung Galaxy S23 FE - Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Οθόνη 6.4’’ Dynamic AMOLED 2X FHD+ (2340 x 1080, HDR10+, 120Hz, 1450nits φωτεινότητα) με επικάλυψη Gorilla Glass 5
  • Επεξεργαστής Exynos 2200 (4nm)
  • Μνήμη RAM 8GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB/256GB
  • Τριπλή κάμερα 50MP f/1.8 (PDAF, OIS) + 8MP f/2.4 telephoto (3x οπτικό zoom, PDAF, OIS) + 12MP f/2.2 ultrawide
  • Εμπρόσθια κάμερα 10MP f/2.4
  • Ηχεία stereo
  • In-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • WiFi 6E, Bluetooth 5.3, GPS, NFC, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 14 με OneUI 6
  • Μπαταρία 4500mAh (φόρτιση στα 25W, ασύρματη φόρτιση στα 15W)
  • Υποδοχή USB-C
  • Διαστάσεις 158 x 76.5 x 8.2mm
  • Βάρος 209gr
  • Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από γλυκό νερό και σκόνη
Loading