Samsung Galaxy S23 Ultra Review: Στην εποχή της ωριμότητας

Διαθέσιμα και στην Ελληνική αγορά τα νέα μοντέλα της σειράς Samsung Galaxy S23 από την περασμένη Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023, και η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση για την προτίμηση που δείχνει το κοινό στο Samsung Galaxy S23 Ultra, αναφέροντας ότι το 60% επιλέγουν το πιο premium μοντέλο παρά την αρκετά τσουχτερή τιμή του.

Για μια ακόμη χρονιά η Samsung δείχνει έτοιμη να κερδίσει με το κορυφαίο μοντέλο της σειράς Galaxy S τον τίτλο του κορυφαίου smartphone της χρονιάς, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μόλις στον Φεβρουάριο. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το Samsung Galaxy S23 Ultra για αρκετές ημέρες, προκειμένου να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα για τις βελτιώσεις, τις διορθώσεις και τις αλλαγές που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία, με το βλέμμα να πέφτει περισσότερο στο σύστημα της κάμερας όπου δεσπόζει ο νέος κύριος αισθητήρας 200MP.

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Όπως έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια από τη Samsung, το Galaxy S23 Ultra έρχεται μέσα σε ένα αρκετά λεπτό κουτί που δεν περιλαμβάνει τίποτε άλλο πέρα από τη συσκευή. Η πρώτη επαφή μαζί του επιβεβαιώνει ότι δύσκολα θα το ξεχωρίσεις από το περυσινό μοντέλο αν δεν κοιτάξεις πίσω στην πλάτη του τον πιο μινιμαλιστικό σχεδιασμό για τους φακούς της κάμερας.

Η εταιρεία χρησιμοποίησε κατά μεγάλο ποσοστό ανακυκλωμένα υλικά για την κατασκευή, αλλά η αίσθηση εξακολουθεί να είναι όσο πιο πολυτελής γίνεται. Το matte φινίρισμα στο αλουμίνιο δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι δεν κρατά εύκολα δαχτυλιές και βρομιά γύρω από τους φακούς, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν γλιτώνεις τόσο εύκολα. Τουλάχιστον το νιώθεις αρκετά σταθερό στο κράτημα και η συνολική ποιότητα κραυγάζει πως πρόκειται για ό,τι πιο premium μπορείς να αποκτήσεις τη δεδομένη στιγμή.

Προφανώς είναι ένα αρκετά μεγάλο σε μέγεθος και βάρος (234gr) smartphone, με τα κουμπιά power και volume να είναι και πάλι τοποθετημένα στη δεξιά πλευρά σε αρκετά ψηλή θέση, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά αδύνατο να πιάσεις με φυσιολογικό τρόπο ειδικά τα κουμπιά του ήχου αν δεν έχεις τις παλάμες και τα δάχτυλα του Αντετοκούμπο. Σημειώνουμε, όμως, ότι είναι εξαιρετικά στιβαρή η κατασκευή και των κουμπιών (δεν τζογάρουν ούτε στο ελάχιστο) και αυτή τη φορά οι πλευρές είναι εντελώς επίπεδες χάνοντας την ελαφριά κύρτωση του περυσινού μοντέλου.

Στην πρόσοψη δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως οι κυρτώσεις, μιας και η οθόνη δεν είναι εντελώς επίπεδη (μοιάζει ελαφρώς με 2.5D panel), αλλά αυτή τη φορά όταν το κρατάς τα δάχτυλα αγγίζουν το περιθώριο της οθόνης και όχι την ίδια την οθόνη, γεγονός που οδηγούσε σε ανεπιθύμητα τυχαία αγγίγματα. Μιας και είπαμε για περιθώρια, χωρίς να είναι ό,τι μικρότερο έχουμε δει, η οθόνη καταλαμβάνει το 89.5% της πρόσοψης και παρατηρούμε πως στο κάτω μέρος είναι ελαφρώς μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις άλλες τρεις πλευρές. Γενικά, η πρώτη επαφή μας αφήνει την αίσθηση πως είναι από εργονομικής άποψης λίγο πιο άνετο στην χρήση σε σύγκριση με πέρυσι, κάτι που αποδίδουμε κυρίως στον πιο flat χαρακτήρα του σχεδιασμού του.

Στο πίσω μέρος ξεχωρίζουν οι πέντε δακτύλιοι για τους φακούς της κάμερας, στη δεξιά πλευρά έχουμε τα volume και power buttons, η αριστερή πλευρά είναι κενή και στο κάτω μέρος έχουμε ηχείο, υποδοχή USB-C, υποδοχή για κάρτες SIM και φυσικά την υποδοχή με την γραφίδα S-Pen.

Οθόνη

Περνάμε στην οθόνη όπου στην περίπτωση του Samsung Galaxy S23 Ultra ισχύει ο κανόνας «αν δουλεύει μην το αλλάζεις». Η εταιρεία τοποθέτησε και πάλι ένα Dynamic AMOLED panel μεγέθους 6.8’’ με ανάλυση QHD+ (3080 x 1440), αυτόματα προσαρμόσιμο ρυθμό ανανέωσης εικόνας από 1 έως 120Hz και μέγιστη φωτεινότητα 1750nits. Εδώ να σημειώσουμε ότι η ανάλυση του Galaxy S23 Ultra είναι ρυθμισμένη εξαρχής σε FHD+, οπότε θα πρέπει να το αλλάξετε από τις ρυθμίσεις με το ανάλογο αντίκτυπο στην αυτονομία του.

Από πλευράς απόδοσης δεν έχουμε να πούμε κάτι λιγότερο από το τέλειο. Μπορεί να μην πιάνει ονομαστικά τα 2000nits φωτεινότητας των iPhone 14 Pro / Pro Max, αλλά και πάλι η ευκρίνεια της ακόμα και στο έντονο φως της ημέρας είναι αδιανόητη. Εξαιρετική συμπεριφορά σε κάθε συνθήκη φωτισμού με άψογη και ταχύτατη αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας, τρομερά ζωντανά χρώματα και ελάχιστα φαινόμενα εμφάνισης της χαρακτηριστικής μπλε χροιάς που παρατηρείται μόνο υπό ορισμένες γωνίες.

Δεν λείπουν, φυσικά, το Always On Display mode, οι επιλογές παραμετροποίησης των χρωμάτων, το περιεχόμενο που μπορείς να ανοίξεις από την άκρη (Edge) και τα διάφορα modes προστασίας των ματιών, με δυνατότητα μάλιστα να προσαρμόζονται τα χρώματα αυτόματα ανάλογα με την ώρα της ημέρας για πιο άνετη ανάγνωση.

Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από τη Samsung στον τομέα της εμπειρίας θέασης, καθώς ό,τι και αν αποφασίσεις να παρακολουθήσεις ή να κάνεις επάνω στην οθόνη του Galaxy S23 Ultra (π.χ. gaming, περιήγηση, ταινίες κλπ.) θα είναι μια απολαυστική εμπειρία. Το κακό είναι ότι την συνηθίζεις πολύ γρήγορα και όταν πιάσεις κάποιο άλλο smartphone σου κακοφαίνεται…

Hardware - Απόδοση

Η επιθυμία των απανταχού πιστών (και όχι μόνο) της Samsung έγινε πραγματικότητα, μιας και η εταιρεία συνηθίζει να ακούει αυτά που έχει να της πει το κοινό. Στην περίπτωση του επεξεργαστή είναι γεγονός ότι άργησε λιγάκι, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Άφησε κατά μέρους τους δικούς της επεξεργαστές Exynos και αυτή τη φορά αποφάσισε να λανσάρει όλα τα μοντέλα της σειράς Galaxy S23 σε όλο τον κόσμο με το κορυφαίο SoC για Android συσκευές στην αγορά, το Snapdragon 8 Gen2 της Qualcomm. Ειδικά στην περίπτωση της νέας σειράς, η τελευταία πραγματοποίησε ορισμένες βελτιστοποιήσεις στο SoC της που αφορούν την ταχύτητα χρονισμού των πυρήνων της CPU και της GPU για να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη απόδοση σε σύγκριση με άλλες ναυαρχίδες που φορούν το ίδιο chipset.

Συγκεκριμένα, η CPU είναι χρονισμένη στα 3.36GHz (αντί 3.2GHz) και η GPU στα 719MHz (αντί 680MHz). Σε συνδυασμό με τα 12GB μνήμης RAM LPDDR5X και αποθηκευτικό χώρο UFS 4.0, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό θηρίο από πλευράς απόδοσης που δεν μασάει σε καμία συνθήκη, είτε μιλάμε για απλές καθημερινές διεργασίες, είτε για φόρτο (π.χ. εγγραφή 8K video). Σε αντίθεση, μάλιστα, με τα περυσινά μικροπροβλήματα που εμφάνιζαν τα πιο απαιτητικά παιχνίδια, το Galaxy S23 Ultra πετάει με στα γραφικά σταθερά σε Ultra ανάλυση και ενεργό HDR!

Μια τόσο σταθερή απόδοση δεν θα μπορούσε να είναι εφικτή χωρίς να ψύχεται σωστά η συσκευή και γι’ αυτό η Samsung σχεδόν τριπλασίασε το μέγεθος του θαλάμου κενού και στις δικές μας δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες (αφήστε τα ρημάδια τα benchmarks…) δεν παρατηρήσαμε κανένα απολύτως κόλλημα ή σοβαρή υπερθέρμανση ακόμα και σε πολύωρο gaming ή έντονη χρήση της κάμερας.

Σε ό,τι αφορά τον ήχο, το Galaxy S23 Ultra διαθέτει δύο ηχεία stereo με τεχνολογία Dolby Atmos και το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που περίμενες από ένα premium smartphone, αν και θα θέλαμε λίγο μεγαλύτερο βάθος στα μπάσα. Η ποιότητα στις μεσαίες και ψηλές συχνότητες είναι εξαιρετική, ενώ μείναμε εντυπωσιασμένοι από την καθαρότητα και την ελάχιστη αλλοίωση όταν έχουμε την ένταση στο τέρμα.

Εκεί που βρήκαμε ένα θεματάκι είναι η λειτουργία του αισθητήρα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις έμοιαζε να μην διαβάζει σωστά για να ξεκλειδώσει άμεσα την συσκευή μας. Ενδεχομένως αυτό θα έχει λυθεί με κάποιο από τα updates που ακολούθησαν. Η αναγνώριση προσώπου λειτουργεί ταχύτατα και αξιόπιστα όταν υπάρχει καλός φωτισμός, αλλά γνωρίζετε πως δεν είναι και η πιο ασφαλής επιλογή.

Κλείνοντας τον τομέα της απόδοσης θα μιλήσουμε παραδοσιακά για την μπαταρία και την αυτονομία. Τα νούμερα είναι αντίστοιχα με το περυσινό μοντέλο, δηλαδή μπαταρία χωρητικότητας 5000mAh με υποστήριξη φόρτισης σε ισχύ 45W ή ασύρματα σε ισχύ 15W. Παρά τα άλματα που έχουμε δει από τις κινέζικες εταιρείας, η Samsung δεν φαίνεται διατεθειμένη ακόμα να προχωρήσει σε λύσεις φόρτισης σε μεγαλύτερη ισχύ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πλήρης φόρτιση να απαιτεί σχεδόν 70 λεπτά για να ολοκληρωθεί, αλλά η Samsung υπερασπίζεται την λογική της θέλοντας να προστατέψει την μπαταρία για όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται.

Σε πραγματικές συνθήκες, το screen time που καταγράψαμε ξεπέρασε με άνεση τις 7 ώρες με ενεργοποιημένο WiFi και αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας σε φυσιολογική χρήση της συσκευής, ενώ με μόνιμα ενεργοποιημένη την ανάλυση QHD+ και χρήση του 5G πέφτουμε στις σχεδόν 6 ώρες. Με πιο συντηρητική χρήση μπορείς να ξεπεράσεις τις 8 ώρες screen time, νούμερο που μεταφράζεται σε τρομερά ανέμελη χρήση χωρίς να ψάχνεις τον φορτιστή σου κατά την διάρκεια της ημέρας. Βέβαια, αν τραβάς 4K video π.χ. σε κάποια παράσταση για αρκετή ώρα και καίγεσαι σε games, είναι αναμενόμενο πως θα χρειαστεί να το φορτίσεις.

Λογισμικό

Η έλευση της σειράς Samsung Galaxy S23 σηματοδότησε και το λανσάρισμα της έκδοσης One UI 5.1 που βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα Android 13. Πρόκειται, ίσως, για την πιο ολοκληρωμένη έκδοση του περιβάλλοντος χρήσης της εταιρείας από πλευράς λειτουργικότητας, αλλά στο αισθητικό σκέλος μοιάζει να τα μπερδεύει λίγο. Από τη μια πλευρά είναι εμφανής η προσπάθεια να ακολουθήσει την σχεδιαστική φιλοσοφία Material You της Google και είναι όντως αρκετά πιο καθαρό και εύκολο στην κατανόηση, από την άλλη δεν παύει να θυμίζει έντονα…Samsung. Ενδεχομένως με αυτόν τον τρόπο να θέλει η εταιρεία να δείξει πως διαφοροποιείται από τη Google και τον ανταγωνισμό, επομένως, δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Τουναντίον, οι χρήστες συσκευών Samsung θα βρεθούν σε ένα αρκετά οικείο περιβάλλον.

Ορισμένα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του One UI 5.1 είναι η ενσωμάτωση του Expert RAW στην εφαρμογή της κάμερας, οι βελτιώσεις στην γκαλερί (π.χ. μπορείς να εξάγεις περιεχόμενο από τις φωτογραφίες με ένα κλικ και η εμφάνιση περισσότερων πληροφοριών για κάθε φωτογραφία ξεχωριστά), ο πιο ξεκάθαρος τρόπος παρουσίασης των γενικών ρυθμίσεων, αλλά και η ανανεωμένη εφαρμογή για τον καιρό. Δεν παύει να είναι ένα αρκετά απαιτητικό, ως προς τους πόρους του συστήματος, περιβάλλον χρήσης, αλλά η πλούσια μνήμη RAM δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της λειτουργικότητας του.

Εδώ να πούμε και δυο λόγια για το περίφημο S Pen. Είναι ο φόρος τιμής στην σειρά Galaxy Note, αν και υπάρχει αρκετή διχογνωμία για τον λόγο ύπαρξης του. Διαπιστώσαμε στην χρήση που κάναμε ότι δεν είχαμε κάποιον πραγματικά σοβαρό λόγο να το βγάλουμε από την υποδοχή του, πέρα από τις ανάγκες για το review μας. Σε θέματα λειτουργιών είναι ακριβώς το ίδιο με το περυσινό μοντέλο (π.χ. PENUP, δημιουργία σημειώσεων, «έξυπνη» επιλογή περιοχών για επεξεργασία ή «κόψιμο», μετάφραση κλπ.), απλά προσφέρει ακόμα πιο γρήγορη απόκριση και ακρίβεια. Δεν πιστεύουμε, πάντως, ότι το S Pen είναι από τους λόγους που θα κάνουν τον καταναλωτή να επιλέξει το Galaxy S23 Ultra…

Κάμερες

Ο απόλυτος πρωταγωνιστής του Galaxy S23 Ultra δεν είναι άλλος από τον κύριο αισθητήρα 200MP ISOCELL HP2, μιας και οι υπόλοιποι τρεις αισθητήρες παραμένουν ίδιοι με το περυσινό μοντέλο. Η συνολική απόδοση, ωστόσο, είναι πραγματικά βελτιωμένη ακόμα και αν δεν έχεις φωτογραφικές γνώσεις ή την διάθεση να ασχοληθείς με τα Pro RAW και Expert RAW modes.

Η εφαρμογή της κάμερας είναι ακριβώς η ίδια με τα βασικά modes σε carousel στο κάτω μέρος και το More να κρύβει τα πιο εξειδικευμένα, συμπεριλαμβανομένου όπως προείπαμε του Expert RAW. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, όμως, εξακολουθεί να μην υπάρχει ενσωμάτωση του εργαλείου Google Lens, ενώ στα αρνητικά καταγράφουμε και πάλι την απουσία HDR στην προεπισκόπηση που θα μπορούσε να μας δίνει μια πολύ καλύτερη εικόνα από τα highlights των φωτογραφιών μας πριν τις τραβήξουμε.

Ξεκινώντας από τα βασικά, με το αυτόματο mode (αυτό που χρησιμοποιεί το…95% των χρηστών όταν θέλει να βγάλει μια φωτογραφία) η λήψη γίνεται στα 12MP παρότι ο κύριος αισθητήρας είναι στα 200MP. Η Samsung έχει προχωρήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στους αλγορίθμους της με αποτέλεσμα να έχει διορθώσει κάποια από τα θεματάκια του περυσινού μοντέλου, όπως την απεικόνιση της υφής και την υπερέκθεση σε ορισμένα σημεία του κάδρου. Με το Galaxy S23 Ultra απολαμβάνεις πολύ πιο φυσική απεικόνιση, ισορροπημένα highlights (ξεχνάς τις «καμένες» περιοχές έντονης εναλλαγής φωτισμού), λεπτομέρεια σε εξαιρετικό βαθμό (από πάχνη σε λουλούδια μέχρι τρίχες που πετάνε από το κεφάλι σου), αλλά και πάλι παρατηρείται ένας υπερκορεσμός των χρωμάτων ειδικά στις κόκκινες και πράσινες αποχρώσεις.

Επειδή, όμως, επιλέγεις το Galaxy S23 Ultra για το κάτι παραπάνω, καλό θα είναι να γνωρίζεις τι αγοράζεις και εδώ είναι μια καλή ερώτηση για οποιονδήποτε αποφασίσει να επενδύσει επάνω του. Είσαι διατεθειμένος να ασχοληθείς πραγματικά και τακτικά με τα «επαγγελματικά» modes; Αν ναι, τότε θα πρέπει να προετοιμαστείς γιατί έχει ψάξιμο που, ωστόσο, σε αποζημιώνει πλήρως! Αν όχι, τότε θα ήταν καλύτερο να στραφείς είτε στο βασικό Galaxy S23 είτε στο Galaxy 23+. Όσοι απαντήσατε ναι, μπορείτε να συνεχίσετε την ανάγνωση!

Υπάρχουν οι εξής επιλογές: αυτόματη λήψη στα 12MP ή στα 50MP ή στα 200MP, Pro RAW στα 12MP ή στα 50MP και Expert RAW στα 12MP ή στα 50MP.

Στις λήψεις με ενεργά τα 200MP του αισθητήρα είναι αντιληπτό ότι λαμβάνουμε απείρως περισσότερη πληροφορία, με αποτέλεσμα όταν πραγματοποιήσουμε zoom μετά την λήψη περιμένουμε πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια και καθαρότητα. Από τις δικές μας λήψεις διαπιστώσαμε ότι στα 200MP είναι πολύ πιο φυσικά τα κάδρα μας με τρομερές λεπτομέρειες και μάλιστα χωρίς να φαίνονται υπερκορεσμένα τα χρώματα.

Στις λήψεις με τα 50MP είναι η χρυσή τομή για να μην έχεις τόσο μεγάλο όγκο αρχείου και να απολαμβάνεις φυσικές λήψεις με πιο ορθή απεικόνιση των χρωμάτων σε σύγκριση με τα 12MP, αλλά σαφέστατα όχι με την τόσο μεγάλη ευκρίνεια που προσφέρουν τα 200MP.

Σε ό,τι αφορά τα Expert RAW και Pro RAW, υπάρχει όντως σημαντική διαφορά μεταξύ τους, αλλά για να την καταλάβεις πραγματικά θα πρέπει να τοποθετήσεις τις λήψεις σου δίπλα δίπλα. Καταρχάς να αναφέρουμε ότι δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς και τα 200MP του αισθητήρα για λήψη RAW σε κανένα από τα δύο modes, καθώς το μέγεθος του αρχείου κάθε λήψης θα ξεπερνούσε άνετα τα 500MB.

Στο «απλό» RAW του Pro mode οι λήψεις εκπληρώνουν το όνειρο κάθε απαιτητικού φωτογράφου που χρησιμοποιεί ένα premium smartphone. Μιλάμε για φυσικότητα και ευκρίνεια που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοικτό όταν θα ανοίξετε τις φωτογραφίες σας σε μια μεγάλη οθόνη υπολογιστή. Στο Expert RAW mode που προωθεί πολύ η Samsung, σου πέφτουν και πάλι τα σαγόνια, ΟΜΩΣ, αν συγκρίνεις την ίδια λήψη με αυτήν που πήρες στο RAW του Pro mode θα διαπιστώσεις άμεσα πως έχει βάλει αρκετά το χεράκι του το software της Samsung με αποτέλεσμα να βλέπεις πιο τεχνητές αποχρώσεις, τόνους στο δέρμα και διαφορετικά επίπεδα έκθεσης. Όποιο και αν επιλέξεις από τα δύο, το σίγουρο είναι πως θα εκπλαγείς και εδώ είναι ένα πολύ σοβαρό selling point για το Galaxy S23 Ultra.

Σχετικά με τους υπόλοιπους αισθητήρες (2x telephoto + ultrawide) παρατηρούμε μικρή, αλλά αισθητή βελτίωση κυρίως στις γωνίες του κάδρου όταν τραβάμε με τον υπερευρυγώνιο φακό, δεν παύει όμως να είναι ξεκάθαρα ο αδύναμος κρίκος του φετινού setup. Από την άλλη, έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στο zoom των δύο τηλεφακών, με τον πρώτο (3x οπτικό zoom) να είναι ιδανικός για όσο το δυνατόν πιο φυσικές λήψεις χωρίς να στρέφεσαι στα πολλά megapixels του κύριου αισθητήρα (και μετά να κροπάρεις), ενώ ο δεύτερος (10x οπτικό zoom) ξεκλειδώνει την μαγεία ειδικά μέχρι το επίπεδο του 30x ψηφιακού zoom. Με μια ματιά στην γκαλερί μας θα καταλάβετε πόσο έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με πέρυσι, σε βαθμό που να μπορείς άνετα να παρουσιάσεις λήψεις 30x ως πραγματικά καλές!

Στον τομέα των πορτραίτων και των selfies, η Samsung πατά στην περυσινή επιτυχημένη λειτουργία των αλγορίθμων της που έφερε σημαντικά μεγαλύτερη ακρίβεια στο κροπάρισμα του κάδρου. Δεν παρατηρήσαμε κάποιο φοβερή αλλαγή στην απόδοση, θα θέλαμε λίγο πιο χαλαρή χρήση του bokeh effect διότι καμιά φορά ξεφεύγει από τα όρια του φυσιολογικού, ενώ είμαστε πολύ πιο ευχαριστημένοι στις λήψεις από απόσταση 3x σε σύγκριση με το 1x. Ειδικά για τις selfies θα μπορούσε να δουλευτεί περισσότερο ο αλγόριθμος για να αποδίδει τον τόνο του δέρματος με μεγαλύτερη φυσικότητα, αλλά έχουμε να πούμε μπράβο για την απόδοση στις νυχτερινές λήψεις.

Αφού…νύχτωσε, ας πούμε δυο λόγια και για τις δυνατότητες των καμερών του Galaxy S23 Ultra όταν μειώνεται αρκετά ο διαθέσιμος φωτισμός. Σε γενικές γραμμές ισχύουν ό,τι αναφέραμε και προηγουμένως για την σωστή εκμετάλλευση των πολλών megapixels. Ο μέσος χρήστης που θα βγάλει το smartphone από την τσέπη για να απαθανατίσει αυτό που είδε θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος από την λήψη του και μάλιστα χωρίς καν να χρειαστεί να ψάξει το Night mode. Προφανώς πιάνουν δουλειά οι αλγόριθμοι, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν βλέπουμε τις υπερεπεξεργασμένες και σχεδόν τεχνητές λήψεις άλλων συσκευών.

Οι μερακλήδες που θα ενεργοποιήσουν τα 200MP θα αποζημιωθούν πλήρως για τον κόπο που έκαναν να κάτσουν να ασχοληθούν σε βάθος με την επένδυση τους στο Galaxy S23 Ultra. Αγαπητοί, πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται να το πούμε: είναι σαν να χρησιμοποιείς δύο διαφορετικά smartphones όταν τραβάς με 12MP και όταν ανεβαίνεις στα 200MP. Ακόμα και στις βραδινές λήψεις μένεις άναυδος με το επίπεδο της λεπτομέρειας και την ευκρίνεια!

Κλείνοντας με το video, το Samsung Galaxy S23 Ultra υποστηρίζει λήψη σε ανάλυση έως 8K και αυτή τη φορά η εταιρεία έχει διορθώσει τα κακώς κείμενα με το σύστημα σταθεροποίησης της εικόνας. Οι λήψεις που θα κάνει ο μέσος χρήστης είναι κάτι παραπάνω από καλές για το προσωπικό του αρχείο ή για δημιουργία περιεχομένου σε κοινωνικά δίκτυα, ενώ με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορείς να γυρίσεις μέχρι και ταινία

Επίλογος

Στην περίπτωση του Galaxy S23 Ultra η Samsung επέλεξε συνειδητά να μην παίξει το παιχνίδι των εντυπώσεων με «πρωτοποριακές λειτουργίες» που δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ κανείς στην πράξη, ούτε ρίσκαρε με σχεδιαστικές αλλαγές. Το βάρος έπεσε επάνω στην βελτίωση καίριων χαρακτηριστικών και λειτουργιών, με ξεκάθαρη έμφαση στην κάμερα.

Το αναφέραμε και προηγουμένως, θα το πούμε και τώρα: αν έχετε πραγματικά την διάθεση να ασχοληθείτε σοβαρά με τις δυνατότητες της κάμερας, τότε ναι, το Galaxy S23 Ultra είναι το smartphone που ψάχνατε. Διαφορετικά, μπορείτε να κάνετε ένα βήμα πίσω και να κοιτάξετε στα Galaxy S23 και Galaxy S23+, για τα οποία θα πούμε αναλυτικά πολύ σύντομα!

Samsung Galaxy S23 Ultra

  • Οθόνη 6.8’’ AMOLED QHD+ (3080 x 1440, 1-120Hz, 100% DCI-P3) με επικάλυψη Gorilla Glass Victus 2 και γραφίδα S Pen (2.8ms latency)
  • Επεξεργαστής Snapdragon 8 Gen2
  • Επεξεργαστής γραφικών Adreno 740 GPU
  • Μνήμη RAM 8GB/12GB LPDDR5
  • Αποθηκευτικός χώρος 256GB/512GB/1TB UFS 4.0
  • Τετραπλή κάμερα 200MP f/1.7 OIS + 12MP f2.2 ultrawide 120º + 10MP f/2.4 telephoto OIS (3x οπτικό zoom) + 10MP f/4.9 telephoto OIS (10x οπτικό zoom)
  • Εμπρόσθια κάμερα 12MP f/2.2
  • dualSIM (2x nano + eSIM), WiFi 6E, Bluetooth 5.3, GPS, NFC, UWB, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 13 με One UI 5.1
  • 2x ηχεία stereo (Dolby Atmos)
  • Μπαταρία 5000mAh με υποστήριξη φόρτισης 45W (ασύρματη φόρτιση 15W)
  • Υποδοχή USB-C
  • Διαστάσεις 163.4 x 78.1 x 8.9mm
  • Βάρος 234gr
  • Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από γλυκό νερό και σκόνη
  • Τιμή εκκίνησης €1449
Loading