Samsung Galaxy Tab S6 Lite Review

Το έχουμε σημειώσει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες, ας το πούμε άλλη μία. Η αγορά των tablets επωφελήθηκε σημαντικά από την πανδημία COVID-19, καθώς πάρα πολλοί καταναλωτές αποφάσισαν να επενδύσουν στην αγορά τέτοιων συσκευών κυρίως για να κρατήσουν απασχολημένα τα παιδιά τους την περίοδο του εγκλεισμού, είτε μιλάμε για διασκέδαση, είτε για τηλεκπαίδευση. Δεν μιλάμε, βέβαια, για τις premium προτάσεις των κατασκευαστών που κοστίζουν αρκετά χρήματα, αλλά τις πιο προσιτές επιλογές που μπορεί να αντέξει το μέσο πορτοφόλι.

Ως μία από αυτές λανσαρίστηκε και το Samsung Galaxy Tab S6 Lite, το οποίο δοκιμάσαμε για αρκετό καιρό για τις ανάγκες αυτού του review. Πρόκειται για το μικρό αδερφάκι του Galaxy Tab S6, υπό την έννοια ότι έχουν γίνει κάποιες “εκπτώσεις” σε αρκετά από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του με σκοπό να μειωθεί η τιμή σε μεγάλο βαθμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει να προσφέρει επιδόσεις και λειτουργικότητα στον χρήστη.

samsung-galaxy-tab-s6-lite-techgear-review-3.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Ξεκινώντας από την εμφάνιση και την κατασκευή, το Samsung Galaxy Tab S6 Lite θυμίζει αρκετά το premium μοντέλο της σειράς, αν και διαθέτει ελαφρώς μικρότερη οθόνη μεγέθους 10.4’’ και δύο ηχεία AKG (αντί τέσσερα). Η εταιρεία χρησιμοποιεί εξολοκλήρου μέταλλο για την κατασκευή του με matte φινίρισμα, με αποτέλεσμα να αφήνει αυτήν την πολυτελή αίσθηση όταν το κρατάς στα χέρια σου, ενώ το μικρό πάχος και βάρος το καθιστά ιδανικό για να το μεταφέρεις οπουδήποτε, να το κρατάς με το ένα χέρι και να το διαχειρίζεσαι με το άλλο χωρίς να κουράζεσαι.

Στο πίσω μέρος υπάρχει ένας αισθητήρας κάμερας που προεξέχει ελαφρώς λόγω του μικρού πάχους, χωρίς αυτό να είναι πρόβλημα, και όλη η μεταλλική πλάτη μοιάζει να “χάνεται” μέσα στην οθόνη. Στο επάνω μέρος (σε κάθετο προσανατολισμό) υπάρχει υποδοχή 3.5mm για ακουστικά και ένα από τα δύο ηχεία, στο κάτω μέρος η υποδοχή USB Type-C και το δεύτερο ηχείο, στη δεξιά πλευρά τα volume, power buttons και η υποδοχή για κάρτα SIM και microSD, ενώ η αριστερή πλευρά είναι κενή.

Στην πρόσοψη έχει τοποθετηθεί TFT panel 10.4’’ ανάλυσης 2000 x 1200 με μεγάλα bezels περιμετρικά και την εμπρόσθια selfie κάμερα κεντρικά στο επάνω bezel (σε κάθετο προσανατολισμό), η οποία σαφέστατα δεν προσφέρει τη ζωντάνια ενός AMOLED panel, αλλά τη δουλειά του την ικανοποιητικά στην παρακολούθηση περιεχομένου και τη γενικότερη χρήση, ακόμα και υπό γωνία. Φυσικά θα θέλαμε μικρότερα bezels από αυτό το παρωχημένο design, αλλά είπαμε, κάπου πρέπει να γίνουν εκπτώσεις για να μειωθεί το κόστος.

samsung-galaxy-tab-s6-lite-techgear-review-18.jpg

Hardware - Απόδοση

Στο εσωτερικό του Samsung Galaxy Tab S6 Lite βρίσκουμε το octa-core Exynos 9611 SoC, ένα μετρίων δυνατοτήτων επεξεργαστή που σε συνδυασμό με τα 4GB μνήμης RAM και τα 64GB/128GB αποθηκευτικού χώρου (επέκταση με microSD) υποδεικνύει άμεσα ότι δεν προορίζεται για ιδιαίτερα ζόρια. Gaming μέχρι ενός σημείου και multitasking σε πολύ βασικό επίπεδο, διότι παρατηρήσαμε υπερθέρμανση και καθυστερήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις. Κρατήστε, όμως, ότι στη χρήση μεμονωμένων εφαρμογών και στην αναπαραγωγή περιεχομένου (π.χ. να κάτσεις να δεις μια ταινία στο Netflix ή να κάψεις ώρες σε YouTube και Social Media) δεν αντιμετωπίσαμε το παραμικρό πρόβλημα ή ενόχληση.

Στα υπόλοιπα κομμάτια του hardware έχουμε κεραία WiFi, NFC, Bluetooth, GPS και υπάρχει η επιλογή για έκδοση LTE ώστε να απολαμβάνεις μέγιστη συνδεσιμότητα αν το παίρνεις μαζί σου σε εξωτερικούς χώρους. Στις κάμερες βρίσκουμε αισθητήρα 8MP στην πίσω πλευρά και 5MP για selfies, αμφότερες μετρίων επιδόσεων στις λήψεις, αλλά αξιοπρεπείς για να πραγματοποιήσεις τηλεδιασκέψεις χωρίς θέματα.

Μπαταρία - Αυτονομία

Σε ό,τι αφορά τη μπαταρία, η χωρητικότητα είναι στα 7040mAh και συνοδεύεται από φορτιστή 15W για πλήρη φόρτιση σε περίπου 2 ώρες. Ακούγεται μέτρια, όμως, στην πράξη ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Με έντονη χρήση σου βγάζει άνετα τη μέρα, αλλά αντιλαμβάνεστε πως ένα tablet δεν αποτελεί κύρια συσκευή σχεδόν για κανέναν χρήστη. Σε πραγματικές συνθήκες το πιθανότερο είναι ότι θα το φορτίζετε μία φορά κάθε 2-3 ημέρες.

samsung-galaxy-tab-s6-lite-techgear-review-8.jpg

S Pen

Θα κλείσουμε το κομμάτι της απόδοσης με τη γραφίδα S Pen. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Samsung Galaxy Tab S6 Lite, ειδικά στην εποχή της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης. Οι μαθητές - φοιτητές μπορούν να κρατούν σημειώσεις με τρομερή ευκολία, χάριν και στις πολύ σημαντικές ενημερώσεις που έχει πραγματοποιήσει η Samsung τους τελευταίους μήνες στον τομέα του λογισμικού. Μία από τις κορυφαίες είναι η δυνατότητα να έχεις ανοικτή την εφαρμογή Notes σε ημιδιάφανο πλαίσιο επάνω π.χ. από μια video κλήση για να κρατάς ταυτόχρονα σημειώσεις χωρίς να χάνεις την εικόνα. Η απόκριση της γραφίδας S Pen είναι ικανοποιητική σε μεγάλο βαθμό μόλις τη συνηθίσεις, ωστόσο, μην περιμένετε τις επιδόσεις της νέας γραφίδας που έρχεται με τα Galaxy Note20.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι το Samsung Galaxy Tab S6 Lite χρησιμοποιεί λειτουργικό σύστημα Android 10 με το περιβάλλον χρήσης One UI 2.0 που σε γενικές γραμμές προσφέρει όλα όσα γνωρίζουμε από τις mid-range συσκευές της εταιρείας.

samsung-galaxy-tab-s6-lite-techgear-review-17.jpg

Συμπέρασμα

Η συνολική εμπειρία με το Samsung Galaxy Tab S6 Lite ήταν ευχάριστη, αν και σαφέστατα υπάρχουν τομείς που υστερεί. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα δεν αφορά, πάντως, την απόδοση ή την εμφάνιση, αλλά την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας. Μπορεί να κοστίζει σχεδόν €250 λιγότερο από το premium μοντέλο της σειράς, ωστόσο, η τιμή του εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από αυτή που θα θέλαμε (επίσημα κοντά στα €400, ανεπίσημα περίπου €340). Εάν η Samsung αποφάσιζε να λανσάρει τη Lite έκδοση κοντά στα €300, τότε θα μιλούσαμε από διαφορετική βάση.

Loading