Say No! More Review

Ένα από τα πιο περίεργα video games που παίξαμε τις τελευταίες εβδομάδες, φυσικά στο πανίσχυρο Lenovo Legion, είναι το Say No! More των Thunderful και Studio Fizbin. Πρόκειται για ένα αρκετά απλοϊκό παιχνίδι που μοιάζει μάλλον με μανιφέστο κατά της καθημερινότητας που βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, σε μια κοινωνία όπου η λέξη “όχι” έχει χάσει τη δυναμική που είχε κάποτε.

Οι δημιουργοί έχουν δημιουργήσει ένα πολύχρωμο περιβάλλον με τετραγωνισμένα καρτουνίστικα γραφικά που θα φέρνουν λίγο σε Minecraft, έχουν ντύσει το παιχνίδι με διασκεδαστική μουσικούλα και διάφορα ευτράπελα στις αντιδράσεις των χαρακτήρων και γενικά προσπαθούν να μεταφέρουν το μήνυμα τους με έναν όσο το δυνατόν πιο ανάλαφρο τρόπο. Το πρόβλημα είναι ότι το gameplay είναι πάρα πολύ απλοϊκό και επαναλαμβανόμενο, οπότε δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα μπορέσει να κρατήσει το ενδιαφέρον του μέσου gamer, εκτός φυσικά αν το μόνο που σ’ ενδιαφέρει είναι να φτάσεις μέχρι το τέλος για να δεις που θέλουν να καταλήξουν.

say-no-more-techgear-review.jpg

Στην εκκίνηση του Say No! More έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις μεταξύ 16 διαφορετικών χαρακτήρων ή να φτιάξεις τον δικό σου, χωρίς φυσικά να επηρεάζεται το υπόλοιπο gameplay από την επιλογή σου (υπό την έννοια ότι δεν υπάρχουν ειδικά skills). Αναλαμβάνεις τον ρόλο ενός νεοπροσληφθέντα πρακτικάριου σε μια εταιρεία - κολοσσό με σαφή τον υπαινιγμό για τα μεγαλύτερα ονόματα του τεχνολογικού κόσμου. Σε αυτό το νέο περιβάλλον μοιάζουν όλοι να ζουν σε ένα αγγελικά πλασμένο σύμπαν όπου απαγορεύεται η χρήση της λέξης “όχι”, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό στην πράξη. Για παράδειγμα, σου ζητά ο κάποιος να του φέρεις τον καφέ του ή να βγάλεις εκτυπώσεις ή να του δώσεις το μεσημεριανό σου; Δεν υπάρχει το όχι σαν επιλογή!

say-no-more-techgear-review-1.jpg

Ξεκινώντας, λοιπόν, ως ένας ντροπαλός πρακτικάριος στην εταιρεία, ο πρωταγωνιστής μας πέφτει ταχύτατα θύμα των εντολών που δέχεται από τον οποιονδήποτε, ακόμα και από άτομα που προσελήφθησαν μαζί με αυτόν. Ώσπου ανακαλύπτει ένα VR headset με μια κασέτα (!) που του αλλάζει ριζικά το σκεπτικό. Μέσα στην κασέτα ζει ένας life coach που τον παροτρύνει και τον εκπαιδεύει να λέει τη λέξη “όχι” με διάφορους τρόπους και τόνους, και ουσιαστικά αυτό είναι το μοναδικό “όπλο” σου σε όλο το παιχνίδι. Τέσσερις διαφορετικοί τρόποι (π.χ. ψυχρός, βαριεστημένος) που μπορούν να συνοδευτούν από τέσσερις διαφορετικές “χειρονομίες” (π.χ ειρωνικό ανεβοκατέβασμα του κεφαλιού, γέλιο στα μούτρα του συνομιλητή) και δυνατότητα μεγαλύτερης έντασης κρατώντας πατημένο (για λίγο) το κουμπί εκφώνησης του “όχι”.

say-no-more-techgear-review-5.jpg

Μη φανταστείτε ότι χρειάζεται να περάσει χρόνος για να πάρει μπρος η ιστορία, αφού ξεκινά άμεσα στο πανηγύρι με τον πρώτο διευθυντή να σου αρπάζει με το έτσι θέλω το μεσημεριανό σου και να τον παίρνεις στο κυνήγι. Καθώς τρέχεις να τον προλάβεις σε σταματούν διάφοροι με τα αιτήματα τους και πρέπει να τους βγάλεις από τη μέση λέγοντας “όχι”, κάτι που τους καταρρακώνει ψυχολογικά διότι δεν το έχουν ξανακούσει. Όσο προχωρά το παιχνίδι εμφανίζονται πιο “δυνατοί” αντίπαλοι και “bosses” σε ένα σενάριο που σε κάνει ώρες ώρες να αναρωτιέσαι τι παίρνουν ορισμένοι άνθρωποι, αλλά η γενική εικόνα είναι διασκεδαστική. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις από το πως αντιμετωπίζεις τα διάφορα εμπόδια, δηλαδή δεν χάνεις, δεν σταματά η εξέλιξη κλπ. Είναι σαν να παίζεις απλά μια ιστορία πατώντας διαρκώς το κουμπί “όχι” σε διάφορες παραλλαγές που μικρή σημασία έχουν.

say-no-more-techgear-review-11.jpg

Δεν ξέρουμε πραγματικά αν πρέπει να αντιμετωπίσουμε το Say No! More σαν ένα video game ή απλά σαν μια δραστηριότητα για να βγάλουμε τα απωθημένα μας λέγοντας όχι σε καταστάσεις που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουμε και στη δική μας καθημερινότητα. Θα μπορούσε να το δει κανείς και σαν μια animated ταινία με ενδιαφέρουσα γραφική απεικόνιση που θέλει να περάσει ένα σημαντικό κοινωνικό μήνυμα, αφού το συνολικό gameplay ζήτημα να κρατά μερικές ώρες.

Say No! More - [Steam Link]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Loading