Ερευνητές δημιούργησαν ζυγαριά που μπορεί να μετρήσει το βάρος ενός πρωτονίου!

Proton Simulation

Μπορεί τις περισσότερες φορές η λέξη ζυγαριά να μας θυμίζει ότι πρέπει να κάνουμε δίαιτα, αλλά αυτή τη φορά μιλάμε για ένα απίστευτο επίτευγμα των επιστημόνων του Catalan Institute of Nanotechnology στη Βαρκελώνη, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν την μεγαλύτερης ακρίβειας ζυγαριά όλων των εποχών, με ευαισθησία 1 yoctogram (10-24 γραμμάρια), δηλαδή λιγότερο από το βάρος ενός πρωτονίου (~1.7 yoctograms)!

Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για ιδιαίτερου τύπου ζυγαριά που δημιουργήθηκε για να μετρά με ακρίβεια το μέγεθος νανοσωλήνων, αλλά και για την αναλυτική μελέτη των αλληλεπιδράσεων μορίων και ατόμων (συγκεκριμένα αναφέρουν την ενέργεια δεσμού ενός ατόμου Xe στην επιφάνεια νανοσωλήνα).

Επίσης, τέτοιες μελέτες θα μπορούσαν να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες και για την αναγνώριση μεμονωμένων πρωτονίων, ως δείκτες κάποιας ασθένειας, όπως και για την αναγνώριση διαφορετικών στοιχείων μέσα σε ένα διάλυμα.

Όπως και να 'χει, σίγουρα δε θα δείτε μια τέτοια ζυγαριά στο...μανάβικο της γειτονιάς, αλλά δεν παύει να εντυπωσιάζει το επίτευγμα τους!

[via NewScientist]

Loading