Ερευνητές ανακάλυψαν το μόριο που οδηγεί τα καρκινικά κύτταρα σε "αυτοκτονία"!

Ερευνητές του Pennsylvania State University προέβησαν σε μία πολύ σημαντική ανακάλυψη για τον αγώνα κατά του καρκίνου, καθώς βρήκαν το μόριο που ενεργοποιεί τον ανοσοποιητικό μηχανισμό του σώματος για την εξόντωση των καρκινικών κυττάρων!

TIC10 TRAIL

Συγκεκριμένα, το μόριο TIC10 ενεργοποιεί το γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη TRAIL (Tumor necrosis factor Related Apoptosis Inducing Ligand), η οποία με τη σειρά της οδηγεί τα καρκινικά κύτταρα σε "αυτοκτονία". Όπως εξηγεί ο Wafik El-Deiry:

"Η πρωτεΐνη TRAIL είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε όλους εμάς όπου το σύστημα λειτουργεί κανονικά, το μόριο TIC10 δεν επιτρέπει τη δημιουργία ή την εξάπλωση των όγκων, επομένως, αν καταφέρουμε να ενισχύσουμε τη δράση του, η αντιμετώπιση του καρκίνου δε θα είναι τόσο τοξική όσο η χημειοθεραπεία"

Επιπλέον, βρέθηκε ότι το μόριο TIC10 οδηγεί στην ενεργοποίηση της TRAIL και στα υγιή κύτταρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ενός  "θεραπευτικού τείχους" γύρω από τα καρκινικά κύτταρα, το οποίο θα ενισχύει ακόμα περισσότερο την καταπολέμηση τους.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει επιτυχημένα πειράματα σε διάφορες μορφές καρκίνου (μαστού, λεμφαδένων, πνευμόνων κλπ.), αλλά μόνο σε πειραματόζωα (ινδικά χοιρίδια). Όπως και να ΄χουν τα πράγματα, μιλάμε για μια πολύ σημαντική εξέλιξη που θα δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

[Nature via Mashable]

Loading