Sir Clive Sinclair: Απεβίωσε ο πρωτεργάτης των οικιακών υπολογιστών

Ο Sir Clive Sinclair, Βρετανός επιχειρηματίας που έγινε δημοφιλής σε παγκόσμια κλίμακα για τη σειρά μικροϋπολογιστών ZX, οι οποίοι αποτέλεσαν ορόσημο για την μετέπειτα εξέλιξη των υπολογιστών, των games και του προγραμματισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1980, απεβίωσε χθες σε ηλικία 81 ετών.

Η γκάμα των εφευρέσεων του Sinclair περιλαμβάνει τον μικροϋπολογιστή ZX80, που όπως αναφέρεται ήταν ο πρώτος υπολογιστής μαζικής αγοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο με την τιμή του να κυμαίνεται κάτω από 100 λίρες, τον ZX81 και τον αξιόπιστο ZX Spectrum. Εν συνεχεία υπήρξε ο Sinclair QL, ο οποίος ήταν και η μεγάλη επιτυχία του Sinclair στις επιχειρήσεις.

Χάρις στις δημιουργίες του Sinclair, μια ολόκληρη γενιά μεγάλωσε στη Βρετανία, εξερευνώντας τον κόσμο της κωδικοποίησης αυτών των συστημάτων και δημιουργώντας games και εφαρμογές – που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Προτού ασχοληθεί με τους μικροϋπολογιστές, ο Sir Clive ίδρυσε την Sinclair Radionics, η οποία παρήγαγε ενισχυτές, αριθμομηχανές και ρολόγια, και αποτέλεσε τον πρόδρομο της Sinclair Research που κατασκεύαζε τον Spectrum.

Η κόρη του, Belinda Sinclair τίμησε τον πατέρα της με τα εξής λόγια:

Ήταν ένας εκπληκτικός άνθρωπος. Ήταν τόσο έξυπνος και έβρισκε συνεχώς ενδιαφέρον στα πάντα. Η κόρη μου και ο σύζυγος της είναι μηχανικοί - γιατί θα μπορούσαν να συνομιλούν μαζί του για θέματα μηχανικής.

Ο Dominik Diamond που παρουσίασε τη δεκαετία του 1990 το πρόγραμμα GamesMaster για videogames, αποδίδοντας φόρο τιμής στον Sir Clive, παραδέχτηκε ότι δεν θα είχε κάνει καριέρα χωρίς αυτόν, λέγοντας επίσης ότι:

Όλες οι εταιρείες videogames στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα χτίστηκαν στους ώμους των γιγάντων που έκαναν παιχνίδια για το ZX Spectrum. Σε καμία περίπτωση, δεν μπορείτε να υπερβάλετε για την επιρροή που άσκησε ο Sir Clive Sinclair στον κόσμο.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

Loading