Snapdragon Satellite: Δορυφορική επικοινωνία στα μελλοντικά Android smartphones και όχι μόνο

Ένα από τα χαρακτηριστικά που διαφήμισε αρκετά η Apple στην παρουσίαση των μοντέλων της σειράς iPhone 14 είναι η δυνατότητα επικοινωνίας με δορυφόρο, επομένως, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το «στρατόπεδο» του Android OS ετοιμάζει μια αντίστοιχη λειτουργία. Στο πλαίσιο του CES 2023, η Qualcomm ανακοίνωσε επίσημα την υπηρεσία Snapdragon Satellite για αποστολή - παραλαβή μηνυμάτων μέσω δορυφόρου από τις Android ναυαρχίδες της επόμενης γενιάς.

Η εταιρεία συνεργάζεται με την Iridium, η οποία έχει θέσει σε τροχιά τον δικό της στόλο 66 δορυφόρων για να παρέχει την δυνατότητα επικοινωνίας με αποστολή/παραλαβή SMS και άλλες υπηρεσίες messaging όχι μόνο σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, αλλά γενικότερα για την εξυπηρέτηση των πιο απομακρυσμένων περιοχών.

Η αρχή θα γίνει με τα smartphones που θα χρησιμοποιούν το Snapdragon 8 Gen2 SoC (π.χ. Galaxy S23, Xiaomi 13) από το δεύτερο μισό του 2023, όμως, η Qualcomm φιλοδοξεί να προσφέρει την ίδια δυνατότητα και σε laptops, tablets, αυτοκίνητα, συσκευές IoT κλπ. Επιπλέον, θα δώσει στους συνεργάτες - κατασκευαστές και στους developers την ευχέρεια να εκμεταλλευτούν την δορυφορική επικοινωνία για να αναπτύξουν δικές τους λύσεις.

Η υπηρεσία Snapdragon Satellite θα υποστηρίζει τα δίκτυα 5G NTN (Non-Terrestial Networks) μόλις γίνουν διαθέσιμα με την ενίσχυση του στόλου με περισσότερους δορυφόρους.

[Qualcomm]

Loading