Sony WH-1000XM5 Review: Πιο κοντά στο τέλειο από ποτέ!

Μία από τις πιο ευχάριστες περιόδους κάθε χρονιάς στην δουλειά μας είναι όταν φτάνει στα χέρια μας το νέο μοντέλο της σειράς ασύρματων ακουστικών Sony 1000X, αλλά ειδικά φέτος τα επανασχεδιασμένα Sony WH-1000XM5 ήρθαν για να μας πάρουν τα μυαλά!

Ανέκαθεν η συγκεκριμένη σειρά ξεχώριζε για την ποιότητα κατασκευής, την τεχνολογία ενεργής ακύρωσης θορύβου, τον ήχο και φυσικά την αυτονομία, επομένως, η εταιρεία πατά επάνω σε πολύ γερές βάσεις για να βελτιώνει κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο τα ασύρματα ακουστικά της. Φέτος, όμως, αποφάσισε να τολμήσει την αλλαγή στον σχεδιασμό και την κατασκευή και έχει καταφέρει να προσφέρει μια συσκευή που κάνει την διαφορά σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα.

sony-wh-1000xm5-techgear-review.jpg

Η βασική φιλοσοφία στον σχεδιασμό των ακουστικών παραμένει η ίδια, υπό την έννοια ότι έχουμε μεγάλα καλύμματα για τα αυτιά που απομονώνουν ούτως ή άλλως τον χρήστη από τους εξωτερικούς θορύβους αμέσως μόλις τα φορέσει, χωρίς καν να χρειάζεται να τα ενεργοποιήσει. Κατά την αναπαραγωγή του ήχου ή των κλήσεων μπαίνει στο παιχνίδι και η τεχνολογία ANC για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα και, το κυριότερο, χωρίς να δημιουργεί την αίσθηση ότι κλείνεσαι μέσα σε ένα υποβρύχιο ή ότι φοράς σκάφανδρο.

sony-wh-1000xm5-techgear-review-6.jpg

Στο τεχνικό κομμάτι, τα Sony WH-1000XM5 υποστηρίζουν συχνότητες από μόλις 4Hz έως 40kHz, δηλαδή ένα εύρος που ξεφεύγει από τα τετριμμένα των άλλων κατασκευαστών (συνήθως από 20 Hz έως 20 kHz). Η εταιρεία έχει επιλέξει ανθρακόνημα για την κατασκευή του διαφράγματος κάθε ακουστικού, ένα υλικό γνωστό για την ανθεκτικότητα και το πολύ μικρό βάρος του που παράλληλα επιτρέπει στο ηχείο τους να αγγίζει την απόλυτη πιστότητα στην αναπαραγωγή του ήχου, χωρίς παραμορφώσεις και άλλες αλλοιώσεις όσο πλησιάζει στο ανώτερο και κατώτερο όριο του ηχητικού φάσματος. Ακόμη, έχει τοποθετηθεί μαγνήτης νεοδημίου για την αναπαραγωγή του μαγνητικού πεδίου που είναι υπεύθυνο για την ταλάντωση του διαφράγματος, ενώ για την υποστήριξη της τεχνολογίας ANC υπάρχουν δύο μικροεπεξεργαστές και διάταξη 8 μικροφώνων.

sony-wh-1000xm5-techgear-review-2.jpg

Οι αλλαγές στα υλικά κατασκευής είναι φυσιολογικό να έχουν επηρεάσει σημαντικά το συνολικό βάρος των Sony WH-1000XM5, με αποτέλεσμα ο χρήστης να μην τα αισθάνεται καθόλου βαριά σε σενάρια πολύωρης χρήσης είτε στο γραφείο, είτε αν τα φορά σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. σε κάποιον περίπατο, βόλτα με το ποδήλατο, μετακινήσεις με ΜΜΜ κλπ.). Τα pads των αυτιών είναι τρομερά μαλακά χάριν στο ειδικά επεξεργασμένο συνθετικό υλικό που είναι εξαιρετικά φιλικό για το ανθρώπινο δέρμα, έτσι ώστε να μην σε ζεσταίνουν καθόλου. Ακόμα και το επάνω κάλυμμα του στέμματος που ακουμπά στο κεφάλι είναι σχεδιασμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να κατανέμεται η πίεση ομοιόμορφα και πραγματικά πολλές φορές αισθάνεσαι πως απλά έχεις φορέσει δύο μαλακά «ηχητικά» καλύμματα στα αυτιά σου. Συνολικά στο θέμα της κατασκευής και του σχεδιασμού διαπιστώνεις με την πρώτη ματιά πως πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές της σειράς, άρα έχουμε μια φρέσκια προσέγγιση που σίγουρα θα εκτιμήσουν και οι παλιοί χρήστες. Επειδή αναφερθήκαμε ήδη μερικές φορές στο βάρος τους, ονομαστικά είναι μόλις 4 γραμμάρια πιο ελαφριά από τα Sony WH-1000XM4 (250gr αντί 254gr), όμως στην πραγματική χρήση τα νιώθεις πολύ ελαφρύτερα για τους λόγους που αναλύσαμε προηγουμένως.

sony-wh-1000xm5-techgear-review-7.jpg

Σε περίπτωση που ανησυχείτε για την ανθεκτικότητα τους, η Sony δεν έχει αποκαλύψει επίσημα το υλικό που χρησιμοποίησε στον σκελετό, αλλά θα ποντάραμε σε μια ενισχυμένη και ειδικά επεξεργασμένη πολυκαρβονική λύση που σου δημιουργεί ένα αίσθημα σιγουριάς. Αυτό, βέβαια, δεν μπορούμε να το διαπιστώσουμε μέσα σε μόλις 2 εβδομάδες χρήσης, οπότε ο χρόνος θα δείξει αν όντως είναι τόσο ανθεκτικά όσο φαίνονται. Σημειώστε ότι είναι λιγότερες και οι «αρθρώσεις» για την επέκταση τους ανάλογα με το κεφάλι του χρήστη, άρα υπάρχουν λιγότερα σημεία όπου θα μπορούσε να γίνει κάποια ζημιά.

sony-wh-1000xm5-techgear-review-1.jpg

Στο κομμάτι της διαχείρισης, η Sony επέλεξε επιφάνεια αφής και χειρονομίες για τις βασικές λειτουργίες. Αυτές είναι η παύση / συνέχεια της αναπαραγωγής, η επιλογή του επόμενου τραγουδιού, η αποδοχή εισερχόμενης κλήσης, η προσωρινή ενεργοποίηση του ambient mode για να ακούς τι λένε οι γύρω σου και φυσικά η ρύθμιση της έντασης. Αρκετοί κατασκευαστές έχουν ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, όμως στην περίπτωση των Sony WH-1000XM5 βιώνουμε μία από τις καλύτερες, πιο ακριβείς και πιο αξιόπιστες υλοποιήσεις επιφάνειας αφής.

Τα ακουστικά έρχονται μέσα σε μια πανέμορφη θήκη με υφασμάτινο φινίρισμα, η οποία είναι αρκετά διαφορετική από αυτήν του προηγούμενου μοντέλου και καταλαμβάνει λιγότερο χώρο για να την μεταφέρεις με ευκολία μέσα σε μια βαλίτσα ή τσάντα.

sony-wh-1000xm5-techgear-review-4.jpg

Για να περάσουμε και στον τομέα της απόδοσης, καταρχάς να αναφέρουμε ότι…δεν έχουμε βγάλει από τα αυτιά μας τα Sony WH-1000XM5 όλες αυτές τις ημέρες που τα έχουμε στα χέρια μας. Από την αναπαραγωγή διαφόρων ειδών μουσικής (κλασική, techno, soundtracks, heavy metal κλπ.) σε διάφορες ποιότητες (από βινύλια και αρχεία FLAC μέχρι YouTube) είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από το βάθος του ήχου, την ακρίβεια και την καθαρότητα σε όλες τις συχνότητες, και σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε με θάρρος πως ανταγωνίζονται στα ίσια τα πολύ πιο ακριβά (και πολύ πιο βαριά) Apple AirPods Max. Μοναδικό σοβαρό παράπονο για τα δικά μας αυτιά είναι το επίπεδο της έντασης, μιας και θα μπορούσε να είναι υψηλότερο. Σχετικά με την παρακολούθηση video και τις τηλεφωνικές κλήσεις, δεν νομίζουμε πως θα βρεθεί κάποιος που θα έχει να κάνει την οποιαδήποτε ένσταση για την ποιότητα και την υγιή απομόνωση που του προσφέρουν τα Sony WH-1000XM5. Ειδικά για τις κλήσεις η φωνή ξεχωρίζει άψογα από την εξωτερική βαβούρα (ειδικά όταν υπάρχει έντονος αέρας), διότι τα 4 από τα οκτώ μικρόφωνα επικεντρώνονται αποκλειστικά σε αυτήν και τα υπόλοιπα στην αποκοπή του θορύβου.

sony-wh-1000xm5-techgear-review-5.jpg

Θα κλείσουμε αυτήν την πρώτη επαφή μας με την αυτονομία, ένα από τα ισχυρότερα πλεονεκτήματα των Sony WH-1000XM5. Η αλήθεια είναι ότι ξεχάσαμε πότε τα φορτίσαμε τελευταία φορά. Η Sony δίνει επίσημα έως 42 ώρες με απενεργοποιημένο το ANC και έως 32 ώρες με ενεργοποιημένο το ANC. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους και η Sony έχει ανεβάσει πολύ υψηλά τον πήχη για κάθε ανταγωνιστή της στην κατηγορία των ασύρματων headsets! Η πλήρης φόρτιση, πάντως, απαιτεί σχεδόν 3.5 ώρες γι’ αυτό όταν έρθει η ώρα φροντίστε να τα φορτίσετε το βράδυ.

Δεν μπορείς να βρεις εύκολα ψεγάδια στα Sony WH-1000XM5 και παρότι η τιμή τους είναι αρκετά υψηλή (€419), δεν μπορείς να κατηγορήσεις την εταιρεία για την πολιτική της. Το σοβαρότερο πρόβλημα, απ’ ό,τι φαίνεται, θα το έχει η ίδια όταν θα ψάχνει να βρει τι να βελτιώσει για το επόμενο μοντέλο…

sony-wh-1000xm5-techgear-review-9.jpg

Loading