up_icon
Gaming Google

Stadia: Δεν είναι το "Netflix για games" δηλώνει η Google. Ένα δωρεάν game το μήνα το πιθανότερο σενάριο

21 Ιουλίου 2019 Christos Elpidis

Stadia: Δεν είναι το "Netflix για games" δηλώνει η Google. Ένα δωρεάν game το μήνα το πιθανότερο σενάριο

Τα ερωτήματα για τη game streaming υπηρεσία Stadia συνεχίζουν να είναι πολλά και γι' αυτό η Google προσπαθεί να αποσαφηνίσει κάποια πράγματα ανά τακτά διαστήματα απαντώντας απευθείας στις ερωτήσεις των χρηστών.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Andrey Doronichev, εκ των διευθυντών του project, να απαντήσει σε ερωτήσεις χρηστών στο δίκτυο Reddit και να αποκαλύψει αρκετά ενδιαφέροντα, πλην όμως απογοητευτικά στοιχεία για την υπηρεσία.

Stadia Pro

Ξεκινώντας ανέφερε ότι το Stadia δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους χρήστες ως ένα "Netflix για video games" και έπειτα προχώρησε σε λεπτομέρειες για τη συνδρομή Stadia Pro. Αυτός ο τύπος συνδρομής δεν θα σου δίνει πρόσβαση σε έναν κατάλογο δωρεάν παιχνιδιών, αλλά θα υπάρχουν δωρεάν τίτλοι κάθε μήνα όπως έχουμε συνηθίσει από τα PS Plus και Xbox Live Gold.

Οι συνδρομητές θα απολαμβάνουν streaming σε ανάλυση 4K HDR, ήχο 5.1, αποκλειστικές εκπτώσεις και πρόσβαση σε μόλις ένα δωρεάν παιχνίδι κάθε μήνα που θα παραμένει στον λογαριασμό τους για όσο διατηρούν τη συνδρομή στο Stadia Pro. Σε περίπτωση που διακόψεις τη συνδρομή και αποφασίσεις να την ξαναρχίσεις μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, τα δωρεάν παιχνίδια που είχες αποκτήσεις θα βρίσκονται και πάλι στον κατάλογο σου, αλλά όχι αυτά που προσφέρθηκαν δωρεάν όσο "έλειπες".

Free-to-play

Σε ό,τι αφορά τους free-to-play τίτλους, μια κατηγορία παιχνιδιών που έχει ανθίσει τα τελευταία χρόνια (βλ. Fortnite), το Stadia θα τα υποστηρίζει κανονικά και μάλιστα θα έχουν να μας πουν περισσότερα για αυτά μέσα στους επόμενους μήνες. Δεν ξεκαθάρισε, ωστόσο, αν θα έχουν πρόσβαση σε αυτά όσοι συμμετέχουν στη βασική και δωρεάν έκδοση του Stadia (Stadia Base). Είναι σίγουρο, πάντως, ότι οι Stadia Base χρήστες δεν θα έχουν πρόσβαση στα δωρεάν παιχνίδια του Stadia Pro.

Υποστήριξη του Stadia

Ορισμένοι χρήστες του Reddit εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο σε κάποια φάση να ακυρώσει το Stadia η Google, κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν με μεγάλα projects της εταιρείας, όπως για παράδειγμα το Google+. Ο κ. Doronichev ήταν ξεκάθαρος πως η Google είναι "σούπερ αφοσιωμένη" στο Stadia, αλλά ακόμη και αν γυρίσει ο κόσμος ανάποδα και παρθεί μια τέτοια απόφαση, οι χρήστες θα μπορούν να "τραβήξουν" τα παιχνίδια που έχουν αγοράσει μαζί με τα saves τους μέσω του Google Takeout, έτσι ώστε να τα μεταφέρουν σε άλλη πλατφόρμα gaming.

Μια άλλη ανησυχία αφορά την κατανάλωση δεδομένων, μιας και πολλοί πάροχοι τηλεπικοινωνιών προσφέρουν πολύ ακριβά προγράμματα data και οι χρήστς θα ήθελαν να έχουν έναν απόλυτα ξεκάθαρο έλεγχο για τα δεδομένα που καταναλώνουν στο Stadia. Η απάντηση του Doronichev ήταν ίδια με αυτήν που έδωσε και ο Phil Harrison, επικεφαλής του project, πριν από μερικές ημέρες, δηλαδή ότι η Google θα εναρμονιστεί πλήρως με τις νέες ανάγκες των χρηστών. Η εφαρμογή του Stadia θα περιλαμβάνει τις κατάλληλες ρυθμίσεις για να βάζεις όρια στην κατανάλωση δεδομένων, αν και υπάρχει η περίπτωση να μην προσφέρεται αυτή η επιλογή από την αρχή.

Λεπτομέρειες για την πρεμιέρα

Η αρχή του Stadia θα γίνει τον προσεχή Νοέμβριο για όσους αγοράσουν το πρόγραμμα των founders και θα προσφέρονται οι βασικές λειτουργίες, όπως η δυνατότητα να παίζεις σε διάφορες οθόνες, να μην περιμένεις για downloads και patches, πρόσβαση σε social και φυσικά το κατάστημα παιχνιδιών. Δύσκολα θα δούμε από την αρχή την επικοινωνία με τον ψηφιακό βοηθό Google Assistant.

Στο κομμάτι των social λειτουργιών, θα υπάρχουν τα βασικά, όπως λίστα με φίλους και ομαδικές φωνητικές συνομιλίες, ενώ αργότερα θα δούμε τα achievements. Για τις οικογένειες θα δούμε σίγουρα κέντρο ελέγχου στην πρεμιέρα (parental controls) και αργότερα θα υπάρχει η δυνατότητα "family sharing" για τα παιχνίδια.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι οι founders θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το username της αρεσκείας τους κατά προτεραιότητα.

Μελλοντικές λειτουργίες και υποστήριξη συσκευών

Ένας άλλος χρήστης του Reddit ρώτησε σχετικά με την υποστήριξη οθονών ultra wide και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι στην αρχή θα υποστηρίζονται μόνο οι κλασικές αναλύσεις, αλλά στην πορεία θα καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερες.

Σε ό,τι αφορά τις συσκευές, σκοπός τους είναι να τρέχει το Stadia σε όλες τις συσκευές Android και iOS. Αυτό θα συμβεί...σταδιακά και ειδικά για τις συσκευές iOS ίσως καθυστερήσουν λίγο εξαιτίας της εξάρτησης του Stadia από την τεχνολογία του Chrome.

Δύο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις αφορούσαν πιθανή συνεργασία του Stadia με την πλατφόρμα Steam της Valve, αλλά και την υποστήριξη mods για τα παιχνίδια του Stadia. Αμφότερες σαν ιδέες ακούγονται λίγο τραβηγμένες, αλλά ο Doronichev δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο. Σίγουρα, πάντως, συνεργάζονται με τους developers για να φέρουν μελλοντικά υποστήριξη για τα mods.

Και κάτι για το τηλεχειριστήριο. Η υποστήριξη του Bluetooth Audio θα έρθει λίγο καιρό μετά την πρεμιέρα της υπηρεσίας, άρα το περιμένουμε στις αρχές του 2020.

Το επόμενο Stadia Connect

Ολοκληρώνοντας το AMA στο Reddit, ο Doronichev επιβεβαίωσε ότι σύντομα θα έχουμε ένα νέο Stadia Connect από τη Google, δηλαδή αυτές τις σύντομες ενημερώσεις σε μορφή παρουσίασης όπου αποκαλύπτονται λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας, τα παιχνίδια και οτιδήποτε άλλο αφορά την υπηρεσία Stadia. Θεωρούμε αρκετά πιθανό το σενάριο αυτό να συμβεί μέσα στον Αύγουστο με αφορμή και την έκθεση Gamescom 2019.

[Reddit]

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

Lenovo LOQ: Τα ολοκαίνουργια gaming laptop και tower PC για νέους gamers

24 Μαρτίου 2023 Techgear Team

Το gaming δεν χρειάζεται συσκευές υψηλού κόστους για να είναι απολαυστικό. Η Lenovo ανακοινώνει σήμερα, τα νέα Lenovo LOQ που προσφέρουν την δυνατότητα στους νέους gamers να ξεκινήσουν τα πρώτα βήματα του ...

Elden Ring: Παιχνίδι της χρονιάς στα GDC Awards 2023 και νέο update για Ray Tracing

24 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Ακόμα μία βράβευση για το Elden Ring, το οποίο κέρδισε ξανά τον τίτλο του κορυφαίου video game για το 2022, αυτή τη φορά στο πλαίσιο του συνεδρίου GDC 2023. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως το κοινό ψήφισε το ...

Η CMA δεν θεωρεί (πλέον) απειλητική για τον ανταγωνισμό την επικείμενη εξαγορα΄ της Activision Blizzard

24 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Ευχάριστα τα νέα για τη Microsoft από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA), καθώς η τελευταία εξέτασε και πάλι τον φάκελο που κατέθεσε η εταιρεία σχετικά με την επικείμενη εξαγορά...

Lenovo Legion Slim: Η νέα γενιά gaming laptops της εταιρείας

24 Μαρτίου 2023 Techgear Team

H Lenovo παρουσίασε την 8η γενιά φορητών υπολογιστών Lenovo Legion Slim που προσφέρει ελευθερία και ευελιξία. Κατασκευασμένη για να δώσει την ισχύ που χρειάζονται για να συντρίψουν τους αντιπάλους τους, η σειρά...

Chess Ultra: Διαθέσιμο δωρεάν στο Epic Games Store

24 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Ώρα για την καθιερωμένη βόλτα μας στο κατάστημα Epic Games Store προκειμένου να «τσιμπήσουμε» το δωρεάν game της εβδομάδας. Αυτή τη φορά θα χαρούν οι φίλοι του σκάκι, μιας και μπορούν να αποκτήσουν εντελώς ...

The Lord of the Rings: Gollum, νέο trailer και ημερομηνία κυκλοφορίας

24 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Επιτέλους έχουμε ημερομηνία κυκλοφορίας για το The Lord of the Rings: Gollum, καθώς η Nacon ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητα του πολυαναμενόμενου παιχνιδιού στις 25 Μαΐου 2023 για PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series X/S...

AGON AG325QZN: Νέα gaming οθόνη 32'' QHD με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 240Hz

23 Μαρτίου 2023 Techgear Team

Η AGON by AOC ανακοίνωσε το λανσάρισμα του επόμενου μοντέλου στη σειρά gaming οθονών AGON 5. Η οθόνη των 31,5’’ (80 εκ. διαγώνιο) AGON AG325QZN/EU, διαθέτει Fast VA panel, το οποίο μπορεί να λειτουργεί με ...

Aliens: Dark Descent, νέο gameplay trailer και ημερομηνία κυκλοφορίας

23 Μαρτίου 2023 Techgear Team

Η Tindalos Interactive και η Focus Entertainment, σε συνεργασία με την 20th Century Studios, ανακοινώνουν πως το Aliens: Dark Descent, το squad-based tactical action παιχνίδι, θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως στις 20...

Samsung Odyssey Universe: Μια νέα εμπειρία gaming εμπνευσμένη από τη σειρά οθονών Odyssey

23 Μαρτίου 2023 Techgear Team

Η Samsung ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Odyssey Universe, ενός νέου ειδικά διαμορφωμένου χάρτη που δημιουργήθηκε για τους gamers στο Fortnite , βασισμένου στην κορυφαία σειρά οθονών Odyssey της Samsung. Το ...

Senua's Saga: Hellblade II, δείτε το νέο αδιανόητα αληθοφανές video

23 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Το Game Developer’s Conference (GDC) μας δίνει κάθε χρόνο αρκετά νέα που αφορούν video games και τεχνολογίες για τον χώρο του gaming γενικότερα, επομένως, δεν θα μπορούσε να λείπει από το φετινό συνέδριο μια ...

Loader
please wait
techgear_icon