Starlink Maritime: Η έκδοση της υπηρεσίας δορυφορικού Internet για...γιωτάδες

Όταν ο Elon Musk παρουσίαζε για πρώτη φορά την υπηρεσία δορυφορικού Internet της SpaceX, το περίφημο Starlink που είναι διαθέσιμο και επίσημα στην χώρα μας, είχε δηλώσει πως στόχος είναι να δώσει πραγματική λύση σε όσους ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή γενικότερα σε μέρη του κόσμου που δεν υπάρχουν υποδομές τηλεπικοινωνιών.

Γι’ αυτό ήταν αναμενόμενο ότι θα βλέπαμε μια έκδοση της υπηρεσίας για τους…γιωτάδες, με την SpaceX να ανακοινώνει επίσημα το Starlink Maritime που απευθύνεται ειδικά για χρήση στη θάλασσα. Ο Elon Musk το χαρακτήρισε μεν ως το «Starlink για σκάφη», αλλά στην πραγματικότητα το κόστος υποδεικνύει πως προορίζεται είτε για κροίσους με πανάκριβα πολυτελή yachts, είτε για πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου που βρίσκονται απομονωμένες στην θάλασσα, είτε για στόλους μεταγωγικών πλοίων μεγαλοεφοπλιστών.

starlink-maritime-1.jpg

Συγκεκριμένα, για το Starlink Maritime θα πρέπει να πληρώσεις $10.000 για τον εξοπλισμό και στη συνέχεια η μηνιαία συνδρομή κοστίζει $5.000! Η υπηρεσία υπόσχεται μεν κάλυψη ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα νερά του πλανήτη, αλλά ο χάρτης που δημοσίευσε μας δείχνει μόνο μια σχετικά λεπτή λωρίδα που διατρέχει την Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

starlink-maritime-coverage-map.jpg

Κατά τ’ άλλα, ο εξοπλισμός που παρέχει η SpaceX είναι τρομερά ανθεκτικός στο ακραίες καιρικές συνθήκες (κρύο, ζέστη, καταιγίδες, έντονους ανέμους κλπ.), η εγκατάσταση του γίνεται αρκετά εύκολα αρκεί να έχεις λίγο χώρο στο θαλάσσιο…τσαρδί σου που να βλέπει ουρανό και προσφέρει ταχύτητες download έως 350Mbps με χαμηλή καθυστέρηση. Ακόμη, οποιαδήποτε στιγμή δεν το χρειάζεσαι μπορείς να παγώσεις την συνδρομή σου.

Τώρα που ο Elon Musk βολτάρει στα νησιά μας, πιθανότατα χρησιμοποιεί και αυτός το Starlink Maritime...

Loading