Στην Apple οι πρώτοι επεξεργαστές 2nm της TSMC

Η Apple θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα λάβει επεξεργαστές κατασκευασμένους σε κλίμακα 2nm της TSMC, όπως αναφέρει το DigiTimes. Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στην ιστοσελίδα, η Apple "θεωρείται ευρέως ότι θα είναι ο πρώτος πελάτης που θα χρησιμοποιήσει επεξεργαστές 2nm".

Η TSMC αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή επεξεργαστών στα 2nm από το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Όροι όπως "3nm" και "2nm" αναφέρονται στη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική και τους κανόνες σχεδιασμού που χρησιμοποιεί η TSMC για μια οικογένεια chipset. Οι μειώσεις στο μέγεθος του κόμβου αντιστοιχούν σε μικρότερο μέγεθος τρανζίστορ, οπότε περισσότερα τρανζίστορ μπορούν να χωρέσουν σε έναν επεξεργαστή, οδηγώντας σε αύξηση της ταχύτητας και αποδοτικότερη κατανάλωση ενέργειας.

Φέτος, η Apple υιοθέτησε τα chipsets 3nm για τα iPhone και τα Mac της. Τόσο ο επεξεργαστής A17 Pro στα μοντέλα iPhone 15 Pro όσο και αυτοί της σειράς M3 στα Mac είναι κατασκευασμένα στα 3nm, με το άλμα από την τεχνολογία των 5nm να φέρνει αύξηση στην ταχύτητα της GPU κατά 20%, 10% στη CPU και μια 2x φορές ταχύτερη Neural Engine στα iPhone, και παρόμοιες βελτιώσεις στα Mac.

Η TSMC κατασκευάζει δύο νέες εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσει την παραγωγή των 2nm και προετοιμάζεται να λάβει έγκριση και για μια τρίτη. Η TSMC γενικά κατασκευάζει νέες εγκαταστάσεις όταν χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα για να διεκπεραιώσει σημαντικές παραγγελίες για chipsets. Η μετάβαση στα 2nm θα δει την TSMC να υιοθετεί GAAFET (gate-all-around field-effect transistors) με nanosheets αντί για FinFET, οπότε η διαδικασία κατασκευής θα είναι πιο πολύπλοκη. Τα GAAFET επιτρέπουν μεγαλύτερες ταχύτητες με μικρότερο μέγεθος τρανζίστορ και χαμηλότερη τάση λειτουργίας.

Η Ταϊβανέζικη εταιρεία δαπανά δισεκατομμύρια για την αλλαγή και η Apple θα χρειαστεί επίσης να κάνει αλλαγές στο σχεδιασμό των chipsets της για να προσαρμοστεί στη νέα τεχνολογία. Η Apple είναι ο κύριος πελάτης της TSMC και είναι συνήθως η πρώτη που αποκτά τα νέα chipsets της. Για παράδειγμα, το 2023 εξασφάλισε όλη την παραγωγή 3nm για τα iPhone, τα iPad και τα Mac.

Οι φήμες αναφέρουν ότι η TSMC έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες για πιο προηγμένα chips στα μόλις 1.4nm, τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν από το 2027. Όπως είναι λογικό, η Apple επιθυμεί να διατηρήσει την προτεραιότητα της στην παραγωγή της TSMC τόσο για τα 1.4nm, όσο και για το 1nm.

[via]

Loading