Ομάδα ερενητών ασφαλείας επεσήμανε σε πρόσφατη μελέτη της ότι πιθανά τρωτά σημεία του λογισμικού που χρησιμοποιείται στις φυλακές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους εγκληματίες έξω από τα κελιά τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές Teague Newman, Tiffany Rad και John Strauchs υποστηρίζουν ότι η χρήση PLCs (Programmable Logic Controllers) για τον έλεγχο των πορτών των κελιών αφήνει τρωτά σημεία παρόμοια με αυτά των συστημάτων που προσβάλει ο ιός Stuxnet. Πρόσφατα, μάλιστα, o Stuxnet χρησιμοποιήθηκε σε πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν, στοχεύοντας στα PLCs της Siemens.

Σε περίπτωση επίθεσης στις φυλακές με τη χρήση κάποιου παρόμοιου ιού, οι κρατούμενοι θα μπορούσαν να ανοίξουν τις πόρτες, να απενεργοποιήσουν το συναγερμό και γενικότερα να ελέγξουν σχεδόν τα πάντα (φώτα, κάμερες παρακολούθησης, ντουζ).

Οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή έχει περίπου 5.000 φυλακές και ομοσπονδιακά σωφρονιστικά ιδρύματα. Από αυτές, σχεδόν όλες (εκτός από τις πολύ μικρές) χρησιμοποιούν PLCs για τη διαχείριση των συστημάτων ασφαλείας τους. Σκεφτείτε, λοιπόν, τι θα γινόταν σε περίπτωση χρήσης ενός τέτοιου ιού...

[πηγή tgdaily]

 

Advertisements