Τα θραύσματα από την πρόσκρουση του DART στον Δίμορφο ίσως πέσουν στον Άρη...

Η NASA κατέγραψε ένα σημαντικό επίτευγμα με το DART - τη δοκιμή ανακατεύθυνσης διπλού αστεροειδούς. Το 2022, το διαστημικό σκάφος DART προσέκρουσε με επιτυχία στον αστεροειδή Δίμορφο. Η δοκιμή έδειξε ότι είναι δυνατή η ανακατεύθυνση ενός αστεροειδούς, σώζοντας δυνητικά τη Γη από μια μελλοντική καταστροφή, και ότι μπορεί να μην χρειάζεται τόση ενέργεια όση πιστεύαμε προηγουμένως. Πάντως, ορισμένα κομμάτια του Δίμορφου πετάχτηκαν λίγο πιο μακριά από ό,τι αναμενόταν. Μια νέα μελέτη προβλέπει ότι θραύσματα του Δίμορφου μπορεί μια μέρα να συγκρουστούν με τον Άρη!

Μεχρι πρόσφατα, κανείς δεν είχε δει ποτέ από κοντά την επιφάνεια ενός αστεροειδούς. Τώρα, όχι μόνο έχουμε δει αρκετούς από αυτούς, αλλά τόσο η Ιαπωνία όσο και οι ΗΠΑ έχουν συλλέξει μεγάλα δείγματα. Αρχίζουμε να μαθαίνουμε ότι πολλοί αστεροειδείς δεν είναι τα μονολιθικά αντικείμενα που νομίζαμε. Αντίθετα, μοιάζουν περισσότερο με πλωτούς σωρούς από μπάζα. Όταν το OSIRIS-REx προσγειώθηκε στον Bennu για να συλλέξει το δείγμα-ρεκόρ, παραλίγο να το καταπιεί η γεμάτη χαλίκια επιφάνεια. Στην περίπτωση του DART, η NASA επιβεβαίωσε ότι η πρόσκρουση άλλαξε το σχήμα του αντικειμένου, το οποίο έχει περίπου το μέγεθος της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας, αλλά πέταξε επίσης μερικούς μεγάλους ογκόλιθους στο Διάστημα.

Η νέα μελέτη αναφέρει ότι η πρόσκρουση του DART εκτόξευσε τουλάχιστον 37 ογκόλιθους από τον Δίμορφο, μερικοί από τους οποίους είχαν διάμετρο έως και επτά μέτρα. Το σμήνος των διαστημικών βράχων εξακολουθεί να είναι συγκεντρωμένο κοντά στον Δίμορφο και τον τροχιακό του εταίρο Δίδυμο, αλλά αυτό δεν θα συμβαίνει για πάντα. Η μελέτη προσπάθησε να παρακολουθήσει την πιθανή πορεία που θα ακολουθήσουν αυτά τα αντικείμενα, και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτά τα θραύσματα θα περιφέρονται για τα επόμενα 20.000 χρόνια.

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από αντικείμενα αυτού του μεγέθους, ακόμη και αν κατευθύνονταν προς την περιοχή μας, αλλά η μελέτη προβλέπει ότι κανένα από τα συντρίμμια δεν θα παγιδευτεί στη βαρύτητα της Γης. Ωστόσο, τα θραύσματα θα διασχίσουν πιθανότατα την τροχιά του Άρη στο μέλλον. Δεδομένου ότι ο Άρης έχει πολύ μικρή ατμόσφαιρα για να διαλύσει τους αστεροειδείς, τα μεγαλύτερα κομμάτια του Διμόρφου θα χτυπήσουν στην επιφάνεια, αφήνοντας κρατήρες με διάμετρο έως και 300m. Ωστόσο, αν οι μετεωρίτες έχουν αντοχή μικρότερη από 1 MPa, θα μπορούσαν ακόμα να θρυμματιστούν και να δημιουργήσουν μια συλλογή από μικρότερους κρατήρες σε μεγάλη έκταση.

Η ανάλυση προβλέπει ότι ο Άρης και τα θραύσματα θα διασταυρωθούν σε περίπου 6.000 χρόνια και ξανά σε 13.000 χρόνια. Αν και κανείς στη Γη δεν χρειάζεται να ανησυχεί γι' αυτό, είναι πιθανό κάποιοι να βρίσκονται στον Άρη σε μερικές χιλιάδες χρόνια όταν φτάσουν οι μετεωρίτες του Διμόρφου...

[via]

Loading