TikTok: Παραδέχεται ότι κάποια δεδομένα χρηστών φτάνουν στην Κίνα, αλλά όχι στην κυβέρνηση

Η ByteDance, η εταιρεία που έχει στην κατοχή της το δημοφιλέστατο TikTok, προχώρησε σε διευκρινιστικές δηλώσεις σχετικά με την διαχείριση των δεδομένων των χρηστών, μιας και πρόσφατα ανανέωσε τους Όρους Χρήσης της υπηρεσίας της.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του τμήματος Privacy του TikTok στην Ευρώπη, κ. Elaine Fox,

Βασισμένοι στην αποδεδειγμένη ανάγκη να κάνουν την δουλειά τους και με την εφαρμογή μιας σειράς ισχυρών ελέγχων ασφαλείας, την τήρηση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων και μεθόδων που εγκρίνονται από το πλαίσιο των κανόνων GDPR, επιτρέπουμε σε ορισμένους εργαζόμενους εντός του εταιρικού ομίλου μας να έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση στα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών του TikTok, παρότι οι εργαζόμενοι έχουν έδρα σε Βραζιλία, Καναδά, Κίνα, Ισραήλ, Ιαπωνία, Μαλαισίας, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα και ΗΠΑ.

Η συγκεκριμένη δήλωση δεν έγινε καθόλου τυχαία, μιας και η ByteDance έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών σε διάφορες χώρες του κόσμου που την κατηγορούν ότι μοιράζεται δεδομένα χρηστών με την κυβέρνηση της Κίνας. Γι’ αυτό, άλλωστε, υψηλόβαθμο στέλεχος της FCC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών) έχει προτείνει την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ByteDance έχει στήσει ειδική νομική ομάδα για να αντικρούσει τους ισχυρισμούς και προχωρά τώρα στην διευκρινιστική δήλωση που εν μέρει επιβεβαιώνει ότι κάποια προσωπικά δεδομένα χρηστών φτάνουν όντως στην Κίνα (και σε άλλες χώρες), αλλά όχι στην κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι οι νέοι Όροι Χρήσης του TikTok θα τεθούν σε εφαρμογή στην ΕΕ από τις 2 Δεκεμβρίου 2022.

[TikTok]

Loading