Titan: Τέθηκε σε λειτουργία ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο

Με την ολοκλήρωση μιας σημαντικής αναβάθμισης, τo Oak Ridge National Lab (ORNL) του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ έθεσε σε λειτουργία τον Titan, τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή στον κόσμο.

Στο μέγεθος ενός γηπέδου μπάσκετ και κάνοντας χρήση ενέργειας ίσης περίπου με αυτήν που απαιτείται για την τροφοδοσία μιας μικρής πόλης, ο Titan φτάνει σε ισχύ τα 20 petaflops και εκτελεί 27 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο! Με άλλα λόγια, είναι 10 φορές ταχύτερος από τον προκάτοχο του Jaguar και 20 τρισεκατομμύρια φορές από τα οικιακά PC.

Πίσω από την ανάπτυξη του βρίσκεται η αμερικανική εταιρεία Cray η οποία εξειδικεύεται στους υπερυπολογιστές. Ο Titan είναι εξοπλισμένος με 18.688 κόμβους, καθένας από τους οποίους αποτελείται έναν 16-πύρηνο AMD Opteron 6274 επεξεργαστή (συνολικά 299.008 επεξεργαστικούς πυρήνες) και έναν NVIDIA Tesla K20 GPU, ενώ ο αποθηκευτικός του χώρος ξεπερνά τα 700 terabytes.

Ο νέος υπερυπολογιστής θα χρησιμοποιείται για τη ρεαλιστικότερη δυνατή προσομοίωση φυσικών συστημάτων που θα αφορά την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, την πρόβλεψη των κλιματικών αλλαγών και πολλά άλλα σχετιζόμενα με την ενέργεια πεδία.

[via ArsTechnica]

Loading