Το TikTok ελέγχεται επίσημα από την ΕΕ για παραβιάσεις του Digital Services Act

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνά επίσημα κατά πόσο το TikTok συμμορφώνεται με τον Digital Services Act (DSA) του μπλοκ, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή.

Οι τομείς στους οποίους εστιάζει η Επιτροπή σε αυτή την έρευνα για το TikTok συνδέονται με την προστασία των ανηλίκων, τη διαφάνεια της διαφήμισης, την πρόσβαση των ερευνητών στα δεδομένα και τη διαχείριση του κινδύνου εθιστικού σχεδιασμού και επιβλαβούς περιεχομένου, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου.

Το DSA είναι το εγχειρίδιο κανόνων διαδικτυακής διακυβέρνησης και ελέγχου του περιεχομένου του μπλοκ, το οποίο, από το περασμένο Σάββατο, εφαρμόζεται ευρέως σε - πιθανότατα - χιλιάδες πλατφόρμες και υπηρεσίες. Ωστόσο, από το περασμένο καλοκαίρι, οι μεγαλύτερες πλατφόρμες, όπως το TikTok, αντιμετώπισαν ένα σύνολο πρόσθετων απαιτήσεων, σε τομείς όπως η αλγοριθμική διαφάνεια και ο συστημικός κίνδυνος, και είναι αυτοί οι κανόνες βάσει των οποίων ερευνάται τώρα η πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο.

Η σημερινή κίνηση έπεται αρκετών μηνών συλλογής πληροφοριών από την Επιτροπή, η οποία εφαρμόζει τους κανόνες DSA για τις μεγαλύτερες πλατφόρμες - συμπεριλαμβανομένων των αιτημάτων για πληροφορίες από το TikTok σε τομείς όπως η προστασία των παιδιών και οι κίνδυνοι παραπληροφόρησης.

Ωστόσο, οι ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με την προσέγγιση της TikTok όσον αφορά τη διακυβέρνηση και την ασφάλεια του περιεχομένου προϋπήρχαν της έναρξης ισχύος του DSA για τις μεγαλύτερες πλατφόρμες. Και το TikTok αναγκάστηκε να κάνει κάποιες λειτουργικές προσαρμογές και στο παρελθόν, τον Ιούνιο του 2022, αφού οι περιφερειακές αρχές προστασίας των καταναλωτών ενώθηκαν για να διερευνήσουν καταγγελίες για την ασφάλεια των παιδιών και την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Η Επιτροπή θα εντείνει τώρα τα αιτήματά της προς την πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο, καθώς ερευνά τη σειρά ύποπτων παραβιάσεων. Αυτό θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει τη διεξαγωγή συνεντεύξεων και επιθεωρήσεων, καθώς και να της ζητήσει να στείλει περισσότερα δεδομένα.

Δεν υπάρχει επίσημη προθεσμία για να ολοκληρώσει η ΕΕ αυτές τις εμπεριστατωμένες έρευνες - το δελτίο τύπου της απλώς σημειώνει ότι η διάρκεια εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως "η πολυπλοκότητα της υπόθεσης, ο βαθμός στον οποίο η ενδιαφερόμενη εταιρεία συνεργάζεται με την Επιτροπή και η άσκηση των δικαιωμάτων υπεράσπισης".

Το TikTok κλήθηκε να σχολιάσει την επίσημη έρευνα:

Το TikTok έχει πρωτοπορήσει σε λειτουργίες και ρυθμίσεις για την προστασία των εφήβων και την απομάκρυνση των παιδιών κάτω των 13 ετών από την πλατφόρμα, ζητήματα με τα οποία παλεύει ολόκληρος ο κλάδος. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με εμπειρογνώμονες και τη βιομηχανία για να κρατήσουμε τους νέους στο TikTok ασφαλείς και ανυπομονούμε να έχουμε τώρα την ευκαιρία να εξηγήσουμε λεπτομερώς αυτό το έργο στην Επιτροπή.

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή αναφέρει ότι η εξέταση της συμμόρφωσης του TikTok με τις υποχρεώσεις του DSA στον τομέα των συστημικών κινδύνων θα εξετάσει τις "πραγματικές ή προβλέψιμες αρνητικές επιπτώσεις" που απορρέουν από τον σχεδιασμό του συστήματός του, συμπεριλαμβανομένων των αλγορίθμων. Η ΕΕ ανησυχεί ότι το περιβάλλον χρήσης του TikTok μπορεί να "διεγείρει συμπεριφορικούς εθισμούς".

"Μια τέτοια αξιολόγηση απαιτείται για την αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων για την άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματος στη σωματική και ψυχική ευεξία του ατόμου, τον σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού, καθώς και τον αντίκτυπό της στις διαδικασίες ριζοσπαστικοποίησης", γράφει περαιτέρω.

Η Επιτροπή ανησυχεί επίσης ότι τα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων που έχει θέσει σε εφαρμογή το TikTok για την προστασία των παιδιών από την πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο - συγκεκριμένα τα εργαλεία επαλήθευσης της ηλικίας - "ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα, αναλογικά και αποτελεσματικά".

Ως εκ τούτου, θα εξετάσει επίσης κατά πόσον το TikTok συμμορφώνεται με τις "υποχρεώσεις του DSA για τη θέσπιση κατάλληλων και αναλογικών μέτρων για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας και της προστασίας των ανηλίκων, ιδίως όσον αφορά τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις απορρήτου για τους ανηλίκους στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της λειτουργίας των συστημάτων συστάσεων". Σε άλλο σημείο, η έρευνα του μπλοκ θα εξετάσει κατά πόσον το TikTok εκπληρώνει την απαίτηση του DSA να παρέχει "ένα αναζητήσιμο και αξιόπιστο αποθετήριο" για τις διαφημίσεις που εκτελούνται στην πλατφόρμα του.

Επίσης, όσον αφορά τη διαφάνεια, η Επιτροπή αναφέρει ότι η έρευνά της αφορά "πιθανές ελλείψεις" εκ μέρους του TikTok όσον αφορά την παροχή στους ερευνητές πρόσβασης σε δημόσια διαθέσιμα δεδομένα στην πλατφόρμα του, ώστε να μπορούν να μελετήσουν τον συστημικό κίνδυνο στην ΕΕ - με την εν λόγω πρόσβαση στα δεδομένα να επιβάλλεται από το άρθρο 40 του DSA.

Σχολιάζοντας σε δήλωσή της, η Margrethe Vestager, EVP for digital, δήλωσε:

Η ασφάλεια και η ευημερία των διαδικτυακών χρηστών στην Ευρώπη είναι ζωτικής σημασίας. Το TikTok πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τις υπηρεσίες που προσφέρει και να εξετάσει προσεκτικά τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους χρήστες του - τόσο τους νέους όσο και τους ηλικιωμένους. Η Επιτροπή θα διεξάγει τώρα διεξοδική έρευνα χωρίς να προδικάζει το αποτέλεσμα.

Σε μια άλλη υποστηρικτική δήλωση ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς, Thierry Breton, τόνισε ότι:

Η προστασία των ανηλίκων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα επιβολής της νομοθεσίας DSA. Ως πλατφόρμα που απευθύνεται σε εκατομμύρια παιδιά και εφήβους, το TikTok πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με το DSA και έχει ιδιαίτερο ρόλο στην προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο. Ξεκινάμε σήμερα αυτή την επίσημη διαδικασία επί παραβάσει για να διασφαλίσουμε ότι θα ληφθούν αναλογικά μέτρα για την προστασία της σωματικής και συναισθηματικής ευημερίας των νεαρών Ευρωπαίων. Δεν πρέπει να διστάσουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας.

Είναι η δεύτερη τέτοια διαδικασία στο πλαίσιο του DSA, αφού το μπλοκ άνοιξε έρευνα για το X (πρώην Twitter) που ανήκει στον Elon Musk τον περασμένο Δεκέμβριο, επικαλούμενο επίσης μια σειρά από ανησυχίες.
Οι κυρώσεις για επιβεβαιωμένες παραβιάσεις του DSA μπορούν να φθάσουν έως και το 6% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών. Μόλις ξεκινήσει μια έρευνα, οι φορείς επιβολής της ΕΕ μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση σε μια ευρύτερη εργαλειοθήκη, όπως η δυνατότητα λήψης προσωρινών μέτρων πριν από την ολοκλήρωση μιας επίσημης διαδικασίας

Η ΕΕ μπορεί επίσης να αποδεχθεί τις δεσμεύσεις που προσφέρονται από μια πλατφόρμα υπό έρευνα, εφόσον αποσκοπούν στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί.

Περίπου είκοσι πλατφόρμες υπόκεινται στους κανόνες αλγοριθμικής διαφάνειας και συστημικού κινδύνου του DSA. Αυτές ορίζονται ως πλατφόρμες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια περιφερειακούς μηνιαίους ενεργούς χρήστες. Στην περίπτωση του TikTok, η πλατφόρμα ενημέρωσε το μπλοκ πέρυσι ότι είχε 135,9 εκατ. μηνιαίους ενεργούς χρήστες στην ΕΕ.

Η απόφαση της Επιτροπής να ξεκινήσει έρευνα για την προστασία των παιδιών στο TikTok σημαίνει ότι η ρυθμιστική αρχή μέσων ενημέρωσης της Ιρλανδίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την εποπτεία της συμμόρφωσης του TikTok με τους υπόλοιπους κανόνες DSA, στο πλαίσιο της αποκεντρωμένης δομής επιβολής της "χώρας προέλευσης" που επινόησε η ΕΕ για την επιβολή του μεγαλύτερου μέρους του κανονισμού, δεν θα μπορεί να παρέμβει και να εποπτεύσει τη συμμόρφωση της πλατφόρμας σε αυτόν τον τομέα. Θα εναπόκειται αποκλειστικά στην Επιτροπή να αξιολογήσει κατά πόσον τo TikTok έχει θέσει σε εφαρμογή "κατάλληλα και αναλογικά μέτρα για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας και της προστασίας των ανηλίκων".

[Europa]

Loading