Tony Verna: Απεβίωσε ο εμπνευστής του instant replay σε ηλικία 81 ετών [Video]

tony_verna_instant_replay

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένο ότι θα παρακολουθήσουμε τις σημαντικές φάσεις ενός αγώνα σε επανάληψη σχεδόν άμεσα αφότου έχουν συμβεί στην πραγματικότητα, όπως για παράδειγμα ένα φάουλ, ένα γκολ, ένα εντυπωσιακό κάρφωμα και μάλιστα από διαφορετικές γωνίες και σε αργή κίνηση, αλλά τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε έτσι. Αυτήν την αμεσότητα την οφείλουμε στον Tony Verna, ο οποίος απεβίωσε εχτές σε ηλικία 81 ετών.

Ο αθλητικός διευθυντής του δικτύου CBS χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την τεχνολογία του instant replay σε έναν αγώνα Αμερικανικού ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Στρατού και του Ναυτικού που καλύφθηκε από την τηλεόραση το 1963. Η πρώτη εφαρμογή του instant replay έγινε μόνο προς στο τέλος του αγώνα, όταν σκόραρε ένας παίκτης της ομάδας του Στρατού, αλλά σε κανονική ταχύτητα λόγω τεχνικών προβλημάτων. Φυσικά, οι τηλεθεατές δεν είχαν δει ποτέ στο παρελθόν instant replay και νόμιζαν ότι ο quarterback σκόραρε ξανά με αποτέλεσμα ο εκφωνητής του αγώνα να σπεύσει για να διευκρινήσει ότι αυτό που παρακολουθούν δεν είναι ζωντανή μετάδοση.

tony_verna_instant_replay_1

Για να καταφέρει να προβάλει άμεσα την επανάληψη της φάσης, ο Verna χρησιμοποίησε τα κλασικά videotapes της Ampex, μηχανήματα που ζυγίζουν σχεδόν 600kg (!) αφού κατάφερε να πείσει τα αφεντικά του στο CBS να του δώσουν την απαραίτητη άδεια. Οι μαγνητοταινίες που χρησιμοποίησε ήταν μεταχειρισμένες κόπιες της τηλεοπτικής σειράς "I Love Lucy" (1951-1960) και μάρκαρε συγκεκριμένα σημεία επάνω στην ταινία (αρχή και τέλος μιας φάσης) για να παίξει αργότερα το replay.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία και όπως είπε ο σχολιαστής του αγώνα Lindsey Nelson,

"Tony, αυτό που έκανες σήμερα δεν έχει επιστροφή. Παρά την όποια σύγχυση, ο κόσμος θα περιμένει άμεσα replays σε όλα τα παιχνίδια"

[via]

Loading